CUVANT-INAINTE

O intalnire decisiva cu omul caruia nu-i placea decat carnea

Primul meu contact cu obezitatea il regasesc pe vremea cand, ca medic foarte tanar, practicam medicina generala intr-un cartier din Montparnasse si imi faceam specializarea la Garches (suburbie franceza), intr-o sectie de neurologie plina de copii paraplegici.

Aveam pe-atunci, printre pacientii care-mi alcatuiau clientela, un editor obez, jovial, cu o cultura prodigioasa si atins de un astm de care l-am vindecat adesea. Intr-o zi, a venit sa ma vada si dupa ce s-a instalat confortabil intr-un fotoliu englezesc ce gemea sub greutatea sa:

„Doctore, am fost de fiecare data multumit de ingrijirile tale medicale si astazi am venit sa te vad ca sa ma ajuti sa slabesc.”

Pe vremea aceea nu stiam despre nutritie si obezitate decat ceea ce s-a binevoit sa fim invatati la facultate si care se reducea la a propune regimuri hipocalorice, forme-miniatura de alimentatie, semanand punct cu punct cu o alimentatie normala, dar sub forma unor portii pentru liliputani, care ii faceau pe obezi, obisnuiti sa traiasca din plin si oripilati de ideea de a fi nevoiti sa tina socoteala la ceva ce le aduce fericirea, sa zambeasca si sa fuga mancand pamantul.

Ma recuzam balbaindu-ma, pretextand, pe buna dreptate, ca nu stapanesc subtilitatile acestei stiinte.

„Despre ce stiinta vorbesti? Am consultat toti specialistii din Paris, pe toti propovaduitorii infometarii. Incepand din adolescenta am slabit de unul singur mai mult de trei sute de kilograme si le-am pus la loc. Trebuie sa iti marturisesc ca nu am fost niciodata profund motivat si ca sotia mea mi-a facut rau fara sa vrea continuand sa ma iubeasca in ciuda kilogramelor mele. Dar astazi, gafai fie si numai cand deschid ochii, nu-mi mai gasesc haine care sa-mi vina si, pentru a-ti spune totul, am inceput sa ma tem ca mi se lasa pielea.” Si pentru a incheia, a adaugat aceasta ultima fraza, care, ea singura, a deviat brusc cursul vietii mele profesionale: „Da-mi sa urmez ce regim vrei, suprima-mi orice aliment vrei, dar nu si carnea, caci carnea imi place prea mult.”

Si din reflex si pentru a raspunde asteptarilor sale, imi amintesc ca i-am raspuns fara ezitare:

Ei, bine! Deoarece va place carnea atat de mult, treceti maine de dimineata pe la mine pe nemancate ca sa va cantariti pe cantarul meu si apoi timp de cinci zile nu consumati decat carne. Evitati totusi carnurile grase, porcul, mielul si partile cele mai grase precum antricotul sau coasta de vita. Pregatiti totul la gratar, beti atat cat puteti si reveniti la mine peste cinci zile, pentru a va cantari din nou pe stomacul gol.

— OK, accept provocarea.

Cinci zile mai tarziu era la mine. Slabise aproape cinci kilograme. Nu-mi venea sa-mi cred ochilor, iar lui nici atat. Ma simteam putin ingrijorat, dar el radia, mai jovial decat de obicei, vorbind despre starea de bine regasita, despre disparitia sforaitului si risipindu-mi indoielile: „Voi continua, ma simt in al noualea cer, metoda da rezultate, iar eu ma desfat cu bunatati.” Si a plecat pentru o a doua serie de cinci zile de carne, promitand sa-si faca analizele de sange si de urina.

Cand a revenit jubiland, mai slabise inca doua kilograme, mi-a asezat sub nas rezultatele analizelor de sange, care aratau valori perfect normale, nici glicemie, nici colesterol, nici acid uric. Intre timp, am dat o fuga la biblioteca facultatii de medicina, unde am avut grija sa aprofundez caracteristicile nutritionale ale carnurilor, largindu-mi aria de interes si asupra marii familii a proteinelor, ele fiind cea mai prestigioasa componenta. Asa incat, atunci cand a revenit peste cinci zile, tot in mare forma si usurat de inca un kilogram si jumatate, i-am cerut sa adauge si pestele si fructele de mare, ceea ce a acceptat bucuros, caci incepuse sa epuizeze optiunile in privinta carnurilor.

Cand, la finalul primelor 20 de zile, acul cantarului a aratat primele zece kilograme pierdute, el a facut o a doua serie de analize de sange, cu rezultate la fel de bune ca si prima. Pe principiul totul sau nimic, i-am adaugat ultimele categorii de proteine, introducand amestecat lactatele, carnea de pasare, ouale si, pentru a-mi calma nelinistile, i-am cerut sa bea mai mult, pentru a ajunge la trei litri de apa pe zi.

Ajunsese totusi sa se plictiseasca si a acceptat sa adauge legumele, de a caror absenta atat de prelungita incepusem sa ma tem. A revenit cinci zile mai tarziu fara sa fi pierdut nici cel mai mic gram, gasind in asta un argument pentru a-mi cere reintoarcerea la regimul sau preferat si la toate acele categorii de proteine carora le prinsese gustul si la care aprecia mai ales absenta oricarei limitari. Am fost de acord cu conditia de a alterna acest regim cu o etapa de cinci zile de asociere cu legume, pretextand un risc de carenta de vitamine in care el nu credea deloc. A acceptat insa, pe motivul incetinirii tranzitului sau intestinal din insuficienta de fibre. Si asa a luat nastere regimul proteinelor alternative, precum si interesul meu pentru obezitate si pentru toate categoriile supraponderale care au deviat axa studiilor mele si a vietii mele profesionale.

Shake One Chocolate – cutie (10 buc x 30 g)

Shake One Recomandări:

  • Persoanelor aflate la dietă, ca înlocuitor de mese, pentru a suplimenta cura de slăbire.
  • Tuturor celor care doresc să îşi satisfacă pofta de dulciuri într-un mod sănătos, fără a se simţi vinovaţi.
  • După antrenament, pentru regenerarea muşchilor.
  • Persoanelor care îşi schimbă stilul de viaţă, pentru a face tranziţia mai uşoară.

Odata creat, am avut rabdare cu utilizarea acestui regim. Permanent si cu mana mea l-am imbunatatit si i-am dat o forma, pentru a face din el regimul care imi pare astazi cel mai bine adaptat psihologiei foarte speciale a persoanelor grase si, in acelasi timp, cel mai eficient dintre regimurile de slabit pe baza de alimente. Totusi, de-a lungul timpului, am constatat cu amaraciune ca regimurile de slabit, oricat ar fi ele de eficiente si de bine directionate, nu rezista si, in lipsa unei reale stabilizari, rezultatele lor se prabusesc, fie intr-o deriva surda si lenta, fie mai rau, intr-o reluare masiva a vechilor obiceiuri, de regula grefata pe o destabilizare afectiva, pe stres, deceptii sau lucruri socante.

Tocmai pentru a face fata acestui razboi fara incetare pierdut de marea majoritate a celor care slabesc, am fost determinat sa construiesc un regim de consolidare a greutatii pierdute, ca un zid de aparare impotriva reluarilor timpurii, reluari partiale ce duc la descurajare si apoi la comportamente de dezgust de sine, de abandon total si de reluare extrema a vechilor obiceiuri. Acest palier de protectie, menit sa reintroduca in straturi succesive elementele de baza ale unei alimentatii acceptabile, l-am conceput pentru a opri revansa violenta a unui organism privat de rezervele sale. Si, pentru a nu-i da timp acestei revolte si pentru a face acceptabila aceasta tranzitie, i-am stabilit acestui regim o durata precisa, usor de calculat si proportionala cu pierderea in greutate, de zece zile pe kilogram pierdut.

Dar, chiar si asa, odata trecuta cu succes proba consolidarii, intoarcerea progresiva a obiceiurilor, presiunea metabolismului si mai ales inevitabila reaparitie a nevoii de a compensa necazurile si nelinistile cu grasimi, dulciuri si abundenta, sunt in mod insidios motive ale acestui bastion defensiv.

In cele din urma, a fost nevoie sa iau o masura dificil de acceptat, o dispozitie care indrazneste sa poarte epitetul de „definitiva”, inacceptabila stavila pe care toti cei grasi, rubiconzi, obezi mai mici sau mai mari sau supraponderali o detesta si o resping a priori, intrucat ea este pe termen lung si ia in raspar nevoia lor de impulsivitate si sfanta lor oroare cu privire la limite. Inacceptabila, chiar daca aceasta dispozitie de urmat pentru tot restul vietii si garantie a unei stabilitati autentice nu se refera decat la o singura zi pe saptamana de regim special, o zi pre-definita, ce nu poate fi schimbata, nenegociabila in privinta continutului si cu rezultate exceptionale.

Abia atunci am atins pamantul fagaduintei, adevaratul succes sincer si durabil construit pe o serie de patru regimuri succesive cu intensitate descrescatoare, pe care timpul si experienta m-au condus sa le leg unul de altul pentru a crea un drum fortificat si in linie dreapta, care sa interzica orice deraiere. Un regim de atac scurt, sever, dar fulgerator, inlocuit cu un regim de cursa lunga alternativ, care sa alterneze momentele bruste cu pauzele, sustinut de o etapa de consolidare, cu o durata proportionala cu greutatea pierduta. In sfarsit, pentru a stabiliza pentru totdeauna aceasta greutate scump obtinuta, o masura pe cat de conservatoare si punctuala, pe atat de eficienta: o simpla zi pe saptamana de izbavire alimentara, care sa mentina restul saptamanii in echilibru cu conditia de a o mentine pentru totdeauna la locul sau ca pe un caine de paza, pentru tot restul vietii.

In sfarsit am obtinut primele mele rezultate cu adevarat durabile. Nu mai aveam doar un simplu peste de oferit, ci o cunoastere a pescuitului, un plan global care sa-i permita unei persoane grase sa devina autonoma, sa poata sa slabeasca repede si sa-si mentina greutatea de una singura si pe termen lung.

Am petrecut douazeci de ani dand forma cu mana mea si pentru un public restrans acestui frumos instrument, acestui plan in patru regimuri articulate, pe care astazi il vad propus, prin intermediul tiparului, unui public mai larg. Acest plan se adreseaza celor care au incercat totul, care au slabit adesea – prea des – si care, inainte de toate, cauta certitudinea ca, in schimbul unui efort consimtit si fara fisuri, dar limitat in timp, vor putea mai intai sa slabeasca si, mai mult, sa-si mentina fructul acestui efort si sa traiasca usori, avand corpul pe care si l-au dorit si la care au dreptul. Prin urmare, pentru ei am scris aceasta carte, sperand ca aceasta solutie pe care le-o propun sa devina intr-o zi a lor.

Dar dedic aceasta lucrare si aceasta metoda celor pe care i-am convins mereu prin cuvantul si recomandarea mea directe, celor care au facut sa infloreasca viata mea ca medic, pacientilor mei in carne si oase, tineri si batrani, barbati si femei, si mai ales primului dintre ei, editorul meu obez.

Postat de Marius Diaconu proprietarul site-ului La Slabit