de Magor Csibi

Pentru majoritatea oamenilor, vegetarianismul pare o „fita”. Un trend prin care unii se diferentiaza de ceilalti sau vor sa fie mai „sic” decat restul. Si eu tot de la aceasta prejudecata am plecat cand am aflat prima data de vegetarianism. Am fost crescut cu carne, predominant de porc, mai tarziu de pui si n-am ratat nicio ocazie sa arunc cate o remarca rautacioasa cand ma intalneam cu cate un vegetarian. Cand ieseam din tara, radeam cu prietenii de restaurantele unde nu se gasea carne si nu mi-as fi putut imagina niciodata ca s-ar putea trai si fara. Lucrurile s-au schimbat de cand am inceput o dieta stricta, cu multe legume crude. Atunci am descoperit ca nu numai painea, carnea si cartoful sunt alimente adevarate. Cateodata si o salata verde te satura dar, evident, pentru asta e nevoie sa treci peste o perioada de acomodare.

Cand am ajuns in Parlamentul European, am inceput sa inteleg de ce multi de acolo au ales sa nu mai manance carne. Atunci cand citesti mult prea multe dosare in Comisia pentru Agricultura sau Comisia de Mediu, ajungi sa ai dubii in ceea ce priveste calitatea unor produse alimentare. Daca te mai duci si la Grupul pentru Bunastarea Animalelor sau la discutii despre Organisme Modificate Genetic si clonare, ti se taie pofta de tot. Asa am patit si eu.

De ce poluam mai mult daca mancam carne? Un studiu intitulat „Methane Emissions from Cattle”, publicat in Journal of Animal Science, ne spune ca 6% din hrana digerata de vaci se transforma in metan, iar cresterea vacilor genereaza metan cam cat industria de petrol si gaze si gropile de gunoi la un loc. Asta inseamna ca numai vacile emit 2% din totalul gazelor cu efect de sera. Daca adaugam hrana, transportul, ingrijirea lor si prelucrarea carnii, impactul este mult mai mare. O alta perspectiva vine de la Consiliul Stiintei si Tehnologiei Agricole din Marea Britanie. Conform studiilor facute de englezi, se estimeaza ca, pentru obtinerea unui kg de carne de peste, se folosesc 1-2 kg de hrana. Pentru un kg de carne de pasare, cantitatea hranei se ridica la 2,5 kg, pentru porc, intre 4 si 5,5 kg iar pentru vaca ajunge la 10 kg. Cred ca de aici se vede destul de clar diferenta de utilizare a resurselor si faptul ca la legume nu folosim decat… apa.

Daca tot veni vorba de cata apa ne trebuie ca sa crestem legume sau animale, raspunsul vine de la cercetatorul D. Pimentel. Pentru un kg de cartofi, de exemplu, ne trebuie 500 de litri de apa, pentru un kg de soia – 2.000, pentru un kg carne de pasare – 3.500, iar pentru un kg de carne de vaca – 100.000. Asta in contextul in care multi cercetatori spun ca resursa strategica a viitorului va fi apa. Ilustrativ pentru lipsa de apa este cazul Barcelonei, unde sunt trimise in fiecare an containere si vapoare cu apa. De asemenea, cresterea intensiva a animalelor este o sursa majora de poluare a solului si a apei. De bunastarea animalelor nici nu trebuie sa mai vorbesc. Am vazut sau am auzit cu totii de fermele in care pasarile nu vad niciodata lumina zilei sau de vacile legate cu gatul de pamant, imobilizarea lor pastrand carnea frageda. Desi in Europa inca stam bine si nu prea gasim aceste extreme, nici la noi situatia nu e roz.

O alta ingrijorare a mea este problema antibioticelor. Animalele de ferma primesc foarte multe suplimente sub forma de hormoni de crestere sau antibiotice. Acestea le stimuleaza cresterea si previn aparitia unor boli. Specialistii avertizeaza insa ca aceste antibiotice au consecinte grave, printre care aparitia superbacteriilor rezistente la antibiotice si imunizarea organismului nostru la antibiotice. Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentelor a publicat in aceste zile un studiu care releva ca 75% din carcasele de pui pentru rotisat din mai mult de 500 de abatoare din UE contin bacteriile Campilobacter si Salmonella. Un alt studiu ne arata ca in Marea Britanie, o mare parte din cazurile de contaminare cu Campilobacter nu raspund la tratament, din cauza dezvoltarii rezistentei la antibiotice.

Tot asa, n-am crezut ca vegetarianismul slabeste. Dar ma uit la mine: am ajuns la 81-82 kg si nu inteleg ce se intampla. Fac miscare exact ca inainte si am slabit! Poate ca am pierdut din masa musculara din cauza lipsei de proteine? Nu cred, dar o sa-l intreb pe doctorul nutritionist care va participa miercuri la o discutie online cu cititorii TOTB. Ceea ce stiu sigur ca e fals, e afirmatia ca daca nu mananci carne te simti rau, devii deprimat si pana la urma te imbolnavesti. Eu, dupa aproape trei luni de vegetarianism, va spun ca ma simt excelent. Sunt multumit cu noua mea viata si foarte precaut cand vine vorba de industria carnii, ca nu cumva sa ma intorc de unde-am plecat. Probabil ca de sarbatori o sa mananc putina carne pregatita de mama, asa, de pofta. Dar, cu siguranta ca acest aliment nu va mai fi prezent in mod regulat in meniul meu de-acum incolo.

HRANA VIE

Cercetari recente au aratat ca in mare masura, ceea ce mancam ne determina calitatea vietii. Stim cu totii ca motoarele merg bine sau prost in functie de calitatea combustibilului folosit. Un combustibil de calitate inferioara duce la uzura prematura a motorului si depunerea de reziduuri pe caile de evacuare. In mod similar, alimentele, naturale, pure si combinate adecvat, asigura functionarea optima a corpului. Alimentele nepotrivite fiziologiei corpului uman si cele preparate necorespunzator sunt nocive, deoarece consuma resursele organismului in procesul digestiv, depun toxine in tesuturi si duc la aparitia bolilor de diverse tipuri. Putini dintre noi realizam ca alimentatia determina performantele noastre fizice, emotionale si mentale. O modalitate radicala de a pune capat introducerii de toxine in corp si de a-i asigura acestuia o energie debordanta este renuntarea la consumul de alimente prelucrate termic. Aceasta noua abordare a hranirii a fost adoptata in ultimii ani de categorii tot mai largi de oameni, decisi sa-si ofere o viata sanatoasa si un corp armonios. Rezultatele obtinute de ei sunt incurajatoare.

Toate alimentele care trec prin diferite stadii de prelucrare, cum ar fi: incalzirea, conservarea, prepararea prin procese tehnologice, adaugarea de substante nenaturale etc. ajung sa fie distruse in diferite grade. Desi o astfel de alimentatie poate da senzatia de satietate, dupa ce este consumata, produce diferite dereglari ale organismului si solicita excesiv resursele acestuia pentru digestie si pentru eliminarea toxinelor rezultate. Din pacate, in mare parte, alimentatia omului modern are aceste caracteristici. Practicieni renumiti in domeniul terapiilor naturale, precum dr. W. Kollath, R. Breuss, E. Gunter, au prezentat in lucrarile lor importanta alimentatiei. Desi in moduri diferite, fiecare cercetator a descoperit acea categorie de alimente considerate „vii”. Este vorba despre asa-numita „hrana vie”, considerata a fi singura potrivita omului. Hrana vie este formata din alimente pure, aflate cat mai aproape de starea lor naturala, neprelucrate sau prelucrate doar prin mijloace mecanice. Aceste alimente contin substante vii: aminoacizi, oligoelemente, enzime, fermenti si vitamine necesare pentru a intretine procesele metabolice din organism.

  • Reduce tesutul adipos,
  • Accelereaza procesul de ardere metabolica,
  • Reduce apetitul,
  • Faciliteaza extractia grasimilor din tesuturi si eliminarea lor,
  • Suprima eficient pofta de mancare,
  • Persoanelor a căror continuă senzaţie de foame, în special de glucide, le scade şansele de a reduce din greutatea corporală.
  • Ca adjuvant în tratamentele recomandate pentru atingerea unui nivel normal al glicemiei,
  • Ajută la scăderea în greutate,
  • Împiedică sinteza colesterolului cu densitate scăzută şi a trigliceridelor,
  • Împiedică formarea colesterolului LDL şi a acizilor graşi,
  • Are efect de încorporare a proteinelor, participă la dezvoltarea musculaturii,
  • Reduce cantitatea de grasimi depuse în organism.

HRANA VIE SAU HRANA MOARTA?

Modul gresit de gandire in ceea ce priveste viata in general si hrana in particular este cauza generala a unor existente nefericite, macinate de boli. Suntem fiinte biologice, prin urmare, modul de hranire trebuie sa fie cel natural. Iata, in acest sens, cateva aspecte esentiale de care ar trebui sa tinem cu totii seama:

  • dieta umana normala este cea frugivora; fructele, plantele crude, suculente si semintele sunt o hrana delicioasa si sanatoasa – hrana vie pentru oameni vii;
  • folosirea focului pentru prepararea hranei este un act de distrugere, care creeaza toxine; carnea, semintele si cerealele prajite sau coapte sunt cancerigene;
  • toti nutrientii de care avem nevoie se gasesc in fructe, legume si seminte; nu este nevoie sa omoram animale si sa mancam cadavre ca sa functionam in parametri normali;
  • un mar este mai hranitor decat orice aliment pregatit la foc; alimentatia simpla nu este deloc plictisitoare, ea ne elibereaza de senzatiile tari, care imbatranesc prematur organismul;
  • corpul nostru stie singur cum sa se vindece, noi trebuie doar sa ii permitem acest lucru prin hranirea cu sucuri integrale vii de fructe si legume sau doar cu apa si apoi sa ne odihnim, pentru a-i permite sa elimine toxinele acumulate;
  • nu ne putem vindeca de o boala daca vom continua sa ne poluam corpul cu medicamente de origine chimica si cu alimente moarte; imensa majoritate a substantelor din medicamente sunt o otrava pentru corp si nu determina insanatosirea reala, ci doar forteaza organismul sa se comporte intr-un anume fel, pentru ca simptomele bolii sa nu se mai manifeste vizibil, boala continuand sa lucreze nevazuta; doar corpul insusi poate sa-si faca ordine in ograda sa, iar pentru aceasta, are nevoie de o hrana curata, fara toxine, si de conditii propice;
  • nimeni nu trebuie sa intre in panica atunci cand se imbolnaveste; boala este modul natural prin care corpul ne semnaleaza ca trebuie sa-l curatam de toxine;
  • o sanatate perfecta si o viata fericita sunt drepturile noastre dobandite prin nastere si ni le putem asigura in fiecare zi printr-o hrana vie, fara toxine.

BENEFICII EVIDENTE

Hrana vie confera o constanta stare generala de bine si o euforie naturala prin aportul de energie pura, vitala. Somnul devine mai odihnitor si mai eficient, ceea ce inseamna ca in mai putine ore de somn, corpul se reface mai repede si bine. Hrana vie ne mareste capacitatile intelectuale, atentia devine mai ascutita si gandirea mai clara. Cei care adopta o dieta bazata pe hrana vie devin gradat mai activi si mai entuziasti, capata o gandire pozitiva si incredere in ei insisi. De asemenea, stresul si tensiunile vietii de zi cu zi se reduc, sistemul imunitar se intareste si imbolnavirile aproape dispar.

 CARE ESTE PROBLEMA CU MANCAREA GATITA?

Gatitul alimentelor este un proces care distruge alimentele in momentul in care sunt supuse la caldura. Cu mult inainte de a aparea arsura pe suprafata alimentului, valorile sale hranitoare sunt anihilate din cauza incalzirii. Orice hrana vie devine moarta odata cu expunerea la caldura. Proteinele incep sa se „stranga”, sa se coaguleze sau sa se delamineze (isi pierd structura care le mentinea forma). La temperaturile obisnuite de gatire, ele sunt complet jefuite de nutrienti.

Odata ajunse in tractul digestiv, proteinele gatite intra in putrefactie rapida (din cauza bacteriilor) si dau nastere unor otravuri periculoase ca ptomaina, leucomaina, mercaptanii, amoniacul, sulfura de hidrogen, putrescina, cadaverina si multe altele. Toate acestea sunt absorbite in sange si provoaca numeroase boli. Gatitul face ca hrana sa devina toxica. Toxicitatea este confirmata de dublarea (uneori triplarea) celulelor albe din sange imediat dupa ce incepe asimilarea hranei gatite. Celulele albe (leucocitele) reprezinta unul dintre componentele sistemului imunitar si actioneaza pentru a izola toxinele. Din pacate, ele nu reusesc intotdeauna…

Sute de cercetari descrise in cartea Dieta, nutritie si cancer, editata de Academia Nationala de Stiinta a SUA, demonstreaza ca gatitul care foloseste incalzirea genereaza substante mutagene si cancerigene care ajung in corpul uman. Fructele si legumele in stare proaspata contin enzime pe care organismul le foloseste in cursul proceselor metabolice. Insa enzimele incep sa se deterioreze la temperaturi de peste 38°C, la 54°C fiind distruse cu totul, astfel incat, daca in alimentatia noastra predomina mancarea gatita, nu vom avea suficiente enzime in corp.

Vitaminele sunt distruse cel mai usor de caldura. Mineralele isi pierd imediat contextul organic (viu) si se intorc in starea moarta, inactiva. Intr-o astfel de stare, ele sunt inutilizabile de catre organism, care le elimina ca pe niste deseuri. Mineralele anorganice sunt foarte toxice. Iodul, de exemplu, este un nutrient esential, cu conditia sa fie in forma biologica vie. In stare anorganica, chimic pura, afecteaza craniul si oasele. Fierul, in starea sa anorganica, provoaca hepatita si hemocromatoza. Grasimile incalzite sunt periculoase, pentru ca au in componenta lor acroleine, radicali liberi si alte substante mutagene si cancerigene.

Hrana gatita nu numai ca necesita un timp mult mai indelungat de digestie (consumand astfel enorm din energia corpului) dar de multe ori este si indigesta, ca in cazul proteinelor incalzite. Mancarea gatita fermenteaza foarte repede si, odata ajunsa in intestine, intra in putrefactie, in timp ce hrana vie este aproape in totalitate absorbita inainte ca fermentii bacterieni sa inceapa procesul de putrefactie. Acest lucru a fost pus in evidenta de faptul ca o persoana care se hraneste cu mancare gatita are aproximativ 1 kg de bacterii intestinale, iar cel care foloseste exclusiv hrana vie are de cateva ori mai putine. Aproape 20% din fecalele celor hraniti cu alimente gatite reprezinta bacterii moarte, in timp ce hrana vie face ca acest procent sa fie uluitor de mic. Daca fierbeti sau coaceti un cartof si-l puneti alaturi de unul crud, intreg, acesta din urma va ramane neschimbat cateva saptamani, dupa care va incepe chiar sa incolteasca, in timp ce cartoful gatit va fermenta in doar doua zile. Aceasta va poate da o idee despre ce se intampla cu mancarea gatita ajunsa in intestine, unde timpul de doua zile necesar putrefactiei in aer liber este redus la numai doua ore.

Daca nu v-am convins pana acum de ceea ce se intampla in intestin cu mancarea gatita, nu-mi ramane decat sa va intreb sincer: ati vomitat vreodata? Hrana moarta aduce boala si apropie mult momentul mortii. Dar nu trebuie sa ma credeti pe cuvant! Daca sunteti curiosi, puteti cumpara cativa soricei sau hamsteri si sa hraniti o parte din ei numai cu hrana vie, iar cealalta parte cu aceeasi hrana, dar gatita. Va dura numai cateva saptamani pana semnele vor deveni evidente, pentru ca oricine poate face diferenta intre un hamster viu si unul mort. Dar mai bine va schimbati dieta chiar din acest moment si folositi numai hrana vie. Veti vedea ca ceea ce ati citit aici devine realitate. Atentie insa la primele saptamani sau chiar luni, cand corpul va avea tendinta sa se descotoroseasca de toxinele acumulate de-a lungul anilor. Veti avea la inceput simptome de boala aparenta si stari de disconfort. Trecerea la noul tip de alimentatie trebuie sa se faca treptat.

  • Alimentele bogate in vitamina A sunt: morcovul, rosiile, spanacul, salata, patrunjelul verde, ceapa verde, mararul – adica legumele galbene, portocalii si verde inchis.
  • Alimentele bogate in vitamina E sunt: germenii de cereale, uleiurile presate la rece din soia, porumbul, floarea soarelui, maslinele.
  • Alimentele bogate in vitamina C sunt: citricele, ardeiul gras, hreanul, macesele. Una din cele mai mari concentratii de vitamina C o are patrunjelul verde.
  • Alimentele bogate in calciu sunt: semintele de susan, nucile, morcovii, varza, guliile, merele, coada-calului, soia, smochinele.
  • Alimentele bogate in fier sunt: spanacul, galbenusul de ou, cacaoa, stafidele, branza tofu, migdalele si caju.
  • Alimentele bogate in Omega-3 sunt: alunele, semintele de in, uleiul de soia sau de rapita.

Cum gatiti mancarea cruda? Prin stoarcere, pasare, inmuiere sau deshidratare. Asa ca, o sa va descurcati de minune doar cu un storcator, un blender si cateva borcane.

DETOXIFIEREA ESTE IMPORTANTA

Daca v-ati hotarat sa consumati numai hrana vie, este foarte important sa aveti in vedere ca, de indata ce renuntati total la hrana gatita, corpul are tendinta sa inceapa procesul de detoxifiere. Cat dureaza acest proces? Depinde de cate toxine ati acumulat, depinde de ce fel de viata ati dus pana in acel moment. In acest proces natural de eliminare a toxinelor pot aparea diverse manifestari. Printre cele mai intalnite, se numara durerile de cap, greturile, stomacul deranjat, mancarimile, acneea, mirosul urat al corpului. Aceste simptome dispar de obicei dupa o scurta perioada de timp. Daca ele sunt prea violente, puteti face o trecere gradata, prin cresterea treptata a procentului de hrana vie si scaderea corespunzatoare a partii de alimente gatite la foc.

Unii acuza o foame continua, care este insa de natura psihica. Specialistii in nutritie recomanda activitati ajutatoare: meditatia, relaxarea sau alte practici spirituale, dar mai ales luarea mesei intr-un cadru placut, nestresant. Alimentele consumate in graba sau sub stres nu satisfac foamea fizica si nici pe cea psihologica. Dieta vie nu trebuie sa se limiteze la fructe si legume. Adaugati cereale, nuci, seminte si mieji. Laptele trebuie baut numai crud (daca aveti incredere in furnizorul vostru). Consumati si hrana vie bogata in proteine (fasole, linte, soia, cereale) si uleiuri, nu va limitati la fructe si legume. La inceput persista nevoia de alimente nesanatoase. In locul dulciurilor, mancati fructe uscate (caise, prune, curmale, smochine), fructe dulci (mango, piersici, struguri, banane), dar puteti folosi si miere. Pentru cei care simt nevoia unor alimente grase, se recomanda pasta de susan (tahini) in combinatie cu miere sau fructe. O buna masura pentru a pacali mintea care tot cere alimente nesanatoase este gandul „ce consecinte are consumul acestui aliment si cat de rau ma voi simti dupa aceea”. Eventual, va puteti face un jurnal in care sa scrieti ce fel de simptome aveti si cat de rau va simtiti cand consumati alimentul nesanatos. Amintiti-va ca sanatatea este mult mai importanta decat pofta de moment.

Pentru cei care se plang de frig, acest simptom va disparea cu timpul pentru ca hrana vie aduce un aport de energie direct asimilabila de organism iar digerarea sa nu consuma cantitati uriase de energie, ca in cazul mancarii gatite. Un asemenea simptom indica o secretie biliara insuficienta si o digestie greoaie. Exercitiile fizice, mersul rapid timp de 20 de minute zilnic sau masajul cu uleiuri vegetale nerafinate sunt doar cateva din metodele de remediere.

Condimentele (cimbru, ghimbir, ardei iute, piper, chimen, coriandru) pot si ele rezolva senzatia de frig. Reducerea numarului de mese duce la cresterea focului digestiv pentru ca astfel stomacul are timp sa se odihneasca intre mese. O alta metoda naturala pentru a amplifica focul digestiv si a creste temperatura normala a corpului pe cale naturala este practicarea de exercitii Yoga. Oboseala cronica si slabiciunea sunt simptomele acumularii de toxine in organism. Oare dormiti suficient? Sunteti stresat? Aveti o activitate sexuala haotica si epuizanta? Toti acestia sunt factori care determina oboseala cronica. Evaluati-va viata obiectiv si eliminati cauzele oboselii. Consumul zilnic de zahar rafinat duce la o oboseala continua. Inlocuiti zaharul cu miere, fructe dulci si suc de morcovi iar, in cazuri extreme, consultati medicul. Hipocrat spunea: „Alimentele trebuie sa fie medicamentele voastre iar medicamentele voastre sa fie alimentele”. El recomanda atat celor bolnavi, cat si celor sanatosi, o alimentatie alcatuita din cruditati bine alese. Acestea ajuta la eliminarea toxinelor. Astfel se recapata forta vitala pierduta printr-un regim de viata nesanatos.

In incheiere, cateva sfaturi pentru un succes deplin cu hrana vie: Evitati obsesiile si emotiile negative precum ura, frica, egoismul, pentru ca acestea sunt adevarate otravuri pentru minte si implicit pentru corp. Constientizati-va motivele  puternice pentru a trece la aceasta dieta. Cel mai bine este sa aveti o relatie emotional-mentala buna cu hrana vie. Veti fi rasplatiti inzecit!

Postat de Marius Diaconu proprietarul site-ului La Slabit