Fibrele stabilizatoare

Trei linguri de tarate de ovaz pe zi, pe viata

Cititorul perseverent a putut constata ca mi se intampla adesea sa ma repet, dar este intentionat, caci o indrumare, pentru a fi urmata trebuie sa fie inteleasa, iar pentru a fi inteleasa, trebuie accentuata, mai ales daca este vorba de notiuni mai putin uzuale sau care ies din cadrul explicativ traditional.

Daca am insistat mult asupra proteinelor este din cauza ca, in mod contrar ideii existente, acest nutriment nu este un simplu vector de calorii asemenea grasimilor sau zaharurilor. in anumite circumstante, si in special atunci cand sunt folosite in stare pura, proteinele pot sa devina un „anti-aliment”, nu numai prin pierderea unei parti din valoarea lor calorica ci, si mai ciudat, prin inhibarea pentru o anumita perioada a bunei functionari a organelor de asimilare.

Din aceleasi motive, ma simt dator sa insist asupra problemei fibrelor, despre care publicul avizat cunoaste bine actiunea lor de reglare a tranzitului intestinal, dar nu stie nimic despre extraordinara lor importanta in reglarea greutatii.

Fibre solubile si insolubile

In marea familie a fibrelor se disting fibrele insolubile care servesc drept invelis pentru plante, rezista descompunerii si sunt folosite pentru rezistenta si pentru efectul lor de lest intestinal. Dintre acestea, cele mai cunoscute si mai intrebuintate sunt cele din taratele de grau.

Fibrele solubile se deosebesc de precedentele prin finetea consistentei lor si prin capacitatea de a se dizolva in tubul digestiv. Se gasesc in pectina din mere, vinete, dovlecei, dar mai ales si in cantitati foarte semnificative in taratele de ovaz.

Fibrele insolubile si dure din taratele de grau sunt foarte indicate pentru constipatie, dar duritatea lor poate supune la chinuri grele intestinele sensibile ale femeilor si in special ale acelora, foarte numeroase, care se plang de balonari si viseaza sa aiba un abdomen plat.

Fibrele solubile exercita si ele o actiune asupra constipatiei, dar mult mai delicata si mai nuantata. Insa rolul lor fundamental si, din pacate, insuficient cunoscut, este de a forma un gel difuz in tubul digestiv, gel care inconjoara si se impregneaza in alimente, izoland in nenumaratele sale vacuole o mica parte din nutrimente si calorii, pe care le retine si le antreneaza cu sine in actul defecatiei.

Taratele de ovaz si pectina din mere sunt cei mai buni reprezentanti ai acestor fibre, dar pectina de mar nu se gaseste in stare pura in alimentatie si nu exista sub aceasta forma decat in gelulele de la farmacie. Acesta este motivul pentru care am ales taratele de ovaz.

Taratele de ovaz: un aliment dovedit pentru slabit

Taratele de ovaz sunt alimentul cel mai bogat in fibre solubile, 25%, mult mai mult decat prunele uscate sau alte asemenea produse, 10%, fasolea 7%, morcovii sau prazul 3%. Fibrele sale, prin solubilitatea lor, sunt capabile sa absoarba pana la de 40 de ori volumul lor.

Astazi se stie ca un consum de astfel de fibre mai mare de 10 g pe zi formeaza in intestin niste ochiuri de retea care prind in cursa nutrimentele, avantaj inestimabil pentru cei care au prea mult colesterol si pentru diabeticii care se tem de glicemia lor, dar avantaj cu mult superior si pentru cei care au tendinta de ingrasare, asimiland prea mult din alimente.

In doze suficiente, fibrele de porumb sunt deci capabile sa izoleze caloriile din bolul intestinal, in cantitati modeste, dar semnificative atunci cand actiunea are loc pe termen lung. Oricat de neverosimil poate sa vi se para, caloriile, sustrase si apoi antrenate in fecale, nu mai trec niciodata in sange, nemaiputand fi astfel folosite sau stocate de organism.

Taratele de ovaz provoaca astfel o nesperata risipire a caloriilor indezirabile extrase din cele trei nutrimente puse la dispozitie prin alimentatie. Prin urmare, putem si astazi trebuie sa consideram taratele de ovaz ca pe un adevarat medicament de slabit.

Se pare ca in acest domeniu, americanii sunt mai perspicace decat noi. Baza a nutritiei nord-americane, ovazul este primul dintre alimentele care au primit avizul American Heart Association, ceea ce le permite fabricantilor americani ca, sub aceasta prestigioasa egida, sa-l recomande in prevenirea afectiunilor cardio-vasculare si a diabetului.

Pachet One Diet + Pure Inulin + Shaker Negru

Această dietă de 14 zile este uşor de urmat, flexibilă, nu te înfometează, îţi asigură o cantitate adecvată de carbohidraţi, proteine şi fibre. Şi nu doar două săptămâni: o poţi urma şi pe termen lung!

Cum se intrebuinteaza taratele de ovaz?

Taratele de ovaz se gasesc sub forma de fulgi fara gust sau miros. insa sub aceasta forma li se reproseaza adesea ca se lipesc de cerul gurii si ca, in doza de 3 linguri pe zi, pot sa irite cu usurinta anumite intestine foarte sensibile, mai ales in primele zile. Prin urmare, trebuie sa invatam cum sa ne servim de ele.

  • Una dintre precautiile obisnuite consta in introducerea progresiva a taratelor de ovaz in alimentatie, incepand cu o lingura pe zi pentru a ajunge la doza potrivita de trei linguri pe zi pana la finalul primei saptamani.
  • Taratele de ovaz pot fi consumate cu apa, insa transformarea lor rapida in gel le da in gura o consistenta pastoasa care nu-i ispiteste pe toti consumatorii. Acestia prefera amestecarea lor cu lactate fara grasimi, branzeturi albe sau iaurturi, alimente care profita de aspectul gelatinos al germenilor pentru a castiga in consistenta si pentru a da nastere unui gust agreabil de cereale. Insa cea mai buna forma de consum este clatita sau pesmetii – iata reteta: se amesteca usor doua linguri de tarate de ovaz cu o cantitate asemanatoare de tarate de grau. Se adauga un ou sau doar un albus, dupa apetit si o lingurita de branza cu 0% grasimi. Se adauga la alegere sare sau zahar. Se bate bine si se prajeste cate un minut pe fiecare parte intr-o tigaie anti-adeziva, unsa cu doua picaturi de ulei aplicate pe un prosop de hartie. Sub aceasta forma, taratele de ovaz redevin un aliment integral, consumat cu placere. Cu ou si branza alba, aceasta clatita are un puternic efect de saturatie care, adaugat la efectul sau de distrugere calorica, face din ea un foarte rar, dar autentic aliment de slabit.
  • Este necesara folosirea cu precautie de catre persoanele care sufera de spasmofilie, a caror sensibilitate excesiva la stres este raspunzatoare de deficitul cronic de magneziu. Or, capacitatea taratelor de ovaz, puterea lor de a retine nutrimente si calorii la nivelul intestinului se exercita si asupra anumitor saruri minerale sau oligoelemente ale bolului alimentar. In doza de trei linguri pe zi acest efect nu este suficient pentru a perturba aceste elemente, dar adresez aceasta precautie consumatorilor zelosi care, in lumina rezultatelor obtinute, ar fi tentati sa mareasca aceste doze si care, in acest caz, vor trebui sa adauge in alimentatia lor si usoare doze de magneziu si, iarna, de vitamina D.
In concluzie

Pentru cei care citindu-ma descopera taratele de ovaz si inteleg rolul important pe care acest extraordinar aport de fibre solubile il poate juca in noua lor viata, ma vad dator sa insist asupra faptului ca taratele de ovaz nu sunt un tratament, ci o rezerva concentrata si valoroasa de fibre solubile, element natural indispensabil fiecaruia dintre noi si cu atat mai mult celor patru categorii: cei care sufera de constipatie, obezitate, diabet si exces de colesterol. Pentru a incheia demonstratia, voi adauga ca fibrele poseda puterea recunoscuta de a reduce in mod semnificativ numarul de cazuri de cancer de intestin.

In cazul de fata ne preocupa doar obezitatea sau tendinta de ingrasare si mai ales speranta de a obtine, cu ajutorul a doua masuri simple si putin constrangatoare, o stabilizare definitiva a greutatii.

La nivelul unei zile de proteine pure pe saptamana si a trei linguri de tarate de ovaz pe zi exista oare ceva care sa-i faca sa ezite pe cei care au dus dintotdeauna o lupta inegala impotriva tendintei lor de ingrasare?

Rezumat-memento al regimului de stabilizare definitiva

O alimentatie normala 6 zile din 7, pastrand intru totul reflexele bune dobandite pe perioada regimului, dar practicarea in fiecare zi de joi, sau in caz ca nu se poate, atunci miercurea sau vinerea, a unei zile complete de proteine pure (regimul de atac), in mod regulat, strict si pentru tot restul vietii.

Consumul zilnic, regulat a 3 linguri de tarate de ovaz, pentru tot restul vietii. Neglijarea acestor doua masuri care reprezinta unul dintre stalpii de sprijin ai planului Protal inseamna confirmarea faptului ca in curand vei lua din nou in greutate TOATE KILOGRAMELE PIERDUTE.

Postat de Marius Diaconu proprietarul site-ului La Slabit