PERIOADA DE ATAC: REGIMUL PROTEINELOR PURE

Indiferent care sunt modalitatile, durata si indicatiile sale, planul Protal incepe intotdeauna cu regimul proteinelor pure, regim extrem de special pe care il folosesc pentru a crea un declin psihologic si un efect-surpriza metabolic care isi reunesc rezultatele pentru a da nastere unei prime scaderi decisive in greutate.

Incepand din acest moment, voi trece in revista si voi detalia toate alimentele care va vor insoti in aceasta prima perioada, adaugand acestei descrieri cu un anumit numar de recomandari menite sa va usureze alegerea.

Cat timp trebuie sa dureze aceasta etapa-fulger pentru a-si indeplini pe deplin rolul sau initiator si declansator? La aceasta intrebare de prima importanta nu exista un raspuns standard. Durata sa trebuie adaptata in functie de fiecare caz in parte. Ea depinde mai ales de kilogramele care trebuie date jos, dar si de varsta, de numarul regimurilor urmate anterior, de importanta motivatiei si de anumitele afinitati cu alimentele proteice.

Va voi da si indicatii extrem de precise despre rezultatele la care va puteti astepta de la acest regim de atac, care vor fi, desigur, legate de perfecta respectare a regimului si de buna alegere a duratei sale. In cele din urma va voi semnala diversele reactii pe care le puteti intalni pe parcursul acestei perioade initiale.

Alimentele permise

In cursul acestei perioade a carei durata poate varia intre una si zece zile, aveti voie sa va hraniti cu urmatoarele opt categorii de alimente.
Din aceste opt categorii, puteti consuma oricat doriti sau va face placere, fara nici un fel de limitare cantitativa si indiferent de ora din zi.
De asemenea, aveti libertatea de a amesteca intre ele aceste alimente.

Le puteti alege pe cele care va plac fara sa va atingeti de celelalte, ba chiar, in cazuri extreme, va puteti hrani cu o singura categorie de alimente pe parcursul unei mese sau chiar al unei zile. Esentialul este sa ramaneti fideli acestei liste bine definite, stiind ca am scris-o de multa vreme si ca nu am uitat nimic. Mai trebuie sa stiti asa: cea mai mica abatere, cea mai mica trecere a frontierei, oricat de mica ar fi, actioneaza asemenea unui balon intepat cu un ac. O abatere in aparenta inocenta, dar care este de ajuns pentru a va face sa pierdeti beneficiul acestei libertati de nepretuit – libertatea de a manca fara limitari. Pentru un strop calitativ veti fi pierdut accesul la cantitate si veti fi obligati, pentru ziua respectiva, sa reveniti la plicticosul calcul al caloriilor si la limitarea cantitatii de mancat.

Pentru a rezuma, cuvantul de ordine este deci simplu si nenegociabil: tot ceea ce este mentionat in lista care urmeaza va apartine in totalitate, iar ceea ce nu se gaseste pe lista, nu va apartine, uitati de ele pentru moment, stiind ca in viitorul apropiat veti avea acces din nou la toate alimentele.

Prima categorie: carnea slaba

Prin carne slaba inteleg trei tipuri: carnea de vitel, de vita si de cal, pentru cei, din pacate din ce in ce mai rari, care inca mai consuma carne de cal.

  • Carnea de vita: sunt permise toate partile care se pot frige la tigaie sau la gratar, in special pulpa, file-ul, rosbif-ul, bucatile de la macelarie, evitand cu grija antricotul si coasta, ambele prea grase.
  • Carnea de vitel: partile recomandate sunt muschiuletul si partile de friptura. Coasta de vitel este permisa cu conditia sa-i indepartati stratul de grasime care o inconjoara.
  • Carnea de cal: sunt permise toate tipurile, cu exceptia fleicii. Carnea de cal este o carne sanatoasa si foarte slaba, consumati-o daca va place, fara teama si de preferinta la masa de pranz, caci este o carne foarte tonica si consumata prea tarziu va poate afecta somnul.
  • Carnea de porc si de miel nu sunt permise in acest regim de atac care trebuie sa fie cat mai pur si mai eficient posibil.

Prepararea acestor carnuri trebuie sa se faca asa incat sa fie pe gustul vostru, dar fara a folosi grasimi, fara unt, fara ulei sau smantana, fie ea slaba.
Se recomanda sa le pregatiti la gratar, dar pot fi pregatite si la tigaie sau la rotisor, in hartie de gatit sau chiar fierte.

Este la aprecierea fiecaruia daca vrea carnea mai bine patrunsa sau nu, dar trebuie sa stiti ca o carne din ce in ce mai bine patrunsa este din ce in ce mai slaba, apropiindu-se astfel de idealul de proteina pura al acestui regim.
Este permisa consumarea de carne tocata cruda, dar biftecul tartar sau carpaccio trebuie pregatite fara ulei.

Carnea tocata prajita sau sub forma de hamburger se recomanda celor care ar putea renunta cu usurinta la aceasta forma de preparare si ar fi interesati sa o pregateasca sub forma de chiftelute – carne tocata amestecata cu un ou, verdeata si capere si bagata la cuptor.
Carnea congelata este permisa, dar atentie ca nu cumva continutul sau de grasimi sa depaseasca 10%, caci la 15% este deja prea grasa pentru perioada de atac.
Va reamintesc inca o data ca nu exista nicio limita privind cantitatile.

A doua categorie: organele

Din aceasta categorie sunt permise numai ficatul si limba: ficat de vitel, de vita sau de pasare. Este permisa limba de vitel si de miel, fiind mai putin grase. Din cea de vita nu consumati decat jumatatea anterioara a acesteia, in special varful, care este zona cea mai slaba si evitati partea din spate, care este prea grasa.
In ceea ce priveste ficatul, interesul pentru continutul sau bogat in vitamine, extrem de util in timpul unui regim de slabit, este din nefericire redus de nivelul ridicat de colesterol, ceea ce il exclude din alimentatia persoanelor cu risc cardio-vascular.

A treia categorie: pestele

Pentru aceasta categorie de alimente nu exista nicio restrictie si nicio limitare. Toate felurile de pesti sunt permise, fie ei grasi sau slabi, albi sau albastri, proaspeti, congelati sau la conserva – insa in suc propriu, nu in ulei, sau ca sunt afumati sau uscati.

  • Sunt permisi toti pestii albastri si grasi, in special sardinele, macroul, tonul, somonul.
  • De asemenea, sunt permisi toti pestii albi si slabi ca limba-de-mare, merluciul, morunul, dorada, randunica-de-mare, lupul-de-mare, calcanul, pastravul, carasul si multi altii mai putin comuni.
  • Pestele afumat este si el permis, in special somonul fume care, desi gras si lucios, nu este nici pe de parte la fel de gras ca o friptura cu 10% grasimi. La fel si pastravul afumat, anghila sau morunul afumat.
  • Pestele la conserva, foarte util in cazul unei mese rapide sau al unei gustari este permis daca e vorba de conserve in suc propriu, ca tonul, macroul in sos de vin, consumat fara sosul sau.
  • In sfarsit, surimi, noul mod de preparare pe baza de peste alb foarte slab, aromat cu sos de crab si usor indulcit este foarte permis, fiind foarte practic, fara miros, usor de transportat, fara sa necesite preparare sau gati re si putand fi sfaramat cu mana inainte de a-l rontai, indiferent la ce ora.

Pestele trebuie preparat fara adaos de materii grase, dar stropit cu lamaie si condimentat sau la cuptor, umplut cu verdeturi si lamaie sau dat intr-un clocot scurt, dar mai degraba fiert la abur sau, si mai bine, in hartie de gatit, pentru a-l pastra suculent.

A patra categorie: fructele de mare

In aceasta clasa de alimente am reunit toate crustaceele si scoicile.
Crevetii gri si rosii, crabii, melcii, homarii, langustele, stridiile, scoicile, molustele si scoicile Saint-Jacques.
Adesea, trebuie sa aveti in vedere aceste alimente care diversifica alimentatia si-i pot da regimului un aer de sarbatoare. De asemenea, ele sunt si foarte satioase.

A cincea categorie: carnea de pasare

  • Carnea de pasare este permisa, mai putin cea a pasarilor cu ciocul plat, rata si gasca, insa cu conditia expresa de a fi consumata fara piele.
  • Carnea de pui este cea mai obisnuita si cea mai practica in cazul acestui regim al proteinelor pure. Sunt permise toate partile, mai putin partea externa a aripii, ce nu poate fi separata de piele si este prea grasa. Totodata, trebuie stiut ca exista o diferenta clara de continut in grasimi intre diferitele parti ale puiului, partea cea mai slaba fiind pieptul, apoi copanul si apoi aripa. Apoi, puiul trebuie sa fie cat mai tanar.
  • Carnea de curcan sub orice forma – escalop la tigaie, pulpa la cuptor impanata cu usturoi – de pui de curcan, de bibilica, porumbel, de prepelita, toate sunt permise, precum si vanatul, ca fazanul, potarnichea si chiar rata salbatica, aceasta din urma fiind slaba.
  • Carnea de iepure este slaba si poate fi consumata la cuptor sau fiarta, cu mustar si branza alba slaba.

A sasea categorie: sunca degresata sau cu un continut scazut de grasimi

De cativa ani se gaseste pe scara larga sunca de porc fara grasimi, dar si de curcan usor afumat si de pui, al carei continut de grasimi variaza intre 2 si 4%, ceea ce inseamna ca este mult mai slaba decat carnea si pestele cele mai slabe. Adica nu numai ca este permisa, ci si recomandata, datorita faptului ca este foarte usor de gasit si datorita modului facil de intrebuintare.
Ambalata, feliata, curata si fara mirosuri sau impuritati, poate fi transportata cu usurinta si poate face parte din masa de pranz.
In plus, chiar daca gustul sau nu se apropie de cel al suncii de mezelarie, valoarea sa nutritiva este intru totul comparabila cu a acesteia din urma. Sa ne amintim ca sunca de mezelarie nu este permisa, iar cea cruda si afumata cu atat mai putin.

A saptea categorie: ouale

Ouale se pot consuma fie tari, fierte in coaja, fie omleta, fie prajite intr-o tigaie tip Tefal, adica fara adaos de ulei sau unt. Pentru a le face mai rafinate si mai putin monotone, puteti adauga cativa creveti sau homar, sau chiar cateva bucatele de crab. De asemenea, pot fi facute omleta cu ceapa sub forma de tortilla spaniola sau cu cateva varfuri de sparanghel ca mirodenie. Intr-un regim in care alimentele sunt permise fara limitari cantitative, ouale pot pune doua probleme legate de continutul lor de colesterol si respectiv de toleranta.

Ouale sunt chiar bogate in colesterol si consumul excesiv nu este recomandat persoanelor care au un nivel de colesterol ridicat, in afara limitelor normale. In acest caz, se recomanda sa va limitati consumul la 3-4 galbenusuri de ou pe saptamana, albusul, proteina pura prin excelenta, putand fi utilizat fara nicio restrictie.

De asemenea, in aceste cazuri, ar fi o solutie sa faceti omleta sau ouale-jumari folosind un galbenus si doua albusuri.
In ceea ce priveste intoleranta la oua, exista intr-adevar o alergie reala la galbenusul de ou, dar este foarte rara si bine cunoscuta de catre pacientul respectiv, care stie sa se fereasca. Mult mai frecventa este proasta digestie a oualor, adesea pe nedrept atribuita unei sensibilitati a ficatului. Insa cu exceptia oualor de proasta calitate sau a celor care nu sunt suficient de proaspete, pe care ficatul nu le suporta, problema nu este oul in sine, ci untul prajit in care este preparat.
Astfel, daca nu sunteti cu adevarat alergici si daca le pregatiti fara grasimi, puteti consuma fara niciun pericol unul sau doua oua pe zi in timpul scurtei perioade a acestui regim de atac.

A opta categorie: lactatele fara grasimi (iaurturi, branzeturi albe si branza de vaci cu 0% grasimi)

Aceste alimente, concepute pentru a usura alimentatia din timpul dietelor de slabit, sunt lactate autentice asemanatoare branzeturilor albe, iaurturilor si branzei de vaci traditionale, dar sunt fara grasimi. Intrucat transformarea laptelui in branza presupune eliminarea lactozei, singura glucida a laptelui, aceste lactate slabe nu contin practic decat proteine, de unde extrema lor importanta in acest regim de atac in cautare de puritate proteica.

De cativa ani, producatorii de lactate au pus in vanzare o noua generatie de iaurturi slabe indulcite cu aspartam si aromatizate sau imbogatite cu pulpa de fructe, intrucat aspartamul si aromele nu sunt decat o amagire fara valoare calorica, numai pulpa de fructe aduce o cantitate mica de glucide indezirabile. Acest inconvenient este totusi profund compensat de faptul ca aceste alimente apropiate si gratifiante ofera ocazia unui desert care in general imbunatateste parcurgerea acestui regim atat de special.

Prin urmare, aceste lactate indulcite sunt permise, insa atentie la etichete – cu 0% grasimi, caci ele exista si in varianta cu lapte integral, infinit mai bogate, mai grase si mai dulci, si total excluse din acest regim.
Astfel, aceste lactate slabe cu fructe sunt permise in cantitati moderate (doua pe zi), insa cei care cauta un efect fulgerator vor fi interesati sa le evite in timpul fazei de atac.

A noua categorie: un litru si jumatate de lichide pe zi

Este singura categorie obligatorie de pe aceasta lista, toate celelalte fiind facultative si depinzand numai de vointa voastra. Asa cum v-am mai spus deja si asumandu-mi riscul de a ma repeta, acest aport de lichide este indispensabil si nenegociabil. Fara acest drenaj intens, cura de slabire, chiar daca perfect urmata, va fi stopata, reziduurile provenite din combustia grasimilor acumulandu-se pana pe punctul de a stinge focul.

Sunt permise toate tipurile de apa, in special cele de izvor usor diuretice ca apa Contrexeville, Vittel, Evian sau Volvic. Evitati totusi apa Vichy si Badoit, care sunt niste ape excelente, dar cu un continut de saruri prea mare pentru acest regim.
Daca nu sunteti un bautor de apa plata, beti fara probleme Vittelloise sau Perrier, bulele si gazul nu au niciun efect asupra acestui regim, numai sarurile din apa trebuie evitate.

Apoi, daca sunteti refractari cu privire la bauturile reci, atunci aflati ca orice alta infuzie, ceai sau cafea pot fi asimilate apei si astfel deduse din acel litru si jumatate impus. In sfarsit, bauturile light precum Coca Cola sau orice alta marca avand numai o calorie per pahar sunt permise in toate etapele planului Protal.

Nutritionistii au pareri impartite cu privire la aceste sucuri indulcite cu aspartam. Unii considera ca efectul lor de amagire este detectat si compensat de catre organism. Altii estimeaza ca prin consum sunt intretinute gustul si nevoia de dulce.
Cat despre mine, practica m-a invatat ca abstinenta, oricat de indelungata ar fi ea, niciodata nu face sa dispara gustul sau nevoia de dulce. Astfel ca nu vad niciun motiv pentru care sa fiti privati de aceasta savoare fara calorii. Pe de alta parte, am constatat ca folosirea acestor bauturi usureaza mult respectarea regimului si ca gustul lor dulce, aroma lor puternica, culoarea si acidul, precum si aura lor de bauturi festive se conjuga pentru a le transforma in alimente de gratificatie cu o actiune senzoriala puternica ce potoleste poftele „de a rontai cate ceva”, atat de frecvente la cei aflati la regim.

Adaosuri

  • Laptele condensat, fie proaspat, fie la sticla sau pudra este permis si poate sa imbunatateasca aroma sau consistenta cafelei; de asemenea, poate sa fie folosit pentru pregatirea sosurilor, cremelor, tartelor si a altor preparate.
  • Zaharul este interzis, dar aspartamul, indulcitorul de sinteza cel mai cunoscut si folosit, este permis in totalitate, fara nicio restrictie, inclusiv la femeile insarcinate, ceea ce dovedeste ca e total inofensiv.
  • Otetul, ierburile aromatice, verdeturile, cimbrisorul, usturoiul, patrunjelul, ceapa, salota, arpagicul etc., precum si toate condimentele, nu numai ca sunt permise, ci si recomandate calduros. Folosirea lor va permite sa imbogatiti savoarea alimentelor consumate, ridicandu-le astfel valoarea senzoriala, altfel spus, centrii nervosi ce gestioneaza satietatea vor lua in considerare toate aceste senzatii de placere, ceea ce face sa creasca puterea de saturatie a acestor alimente.
  • La fel ca si ceapa, castraveciorii murati sunt permisi daca sunt folositi pe post de condiment, dar ies din limitele regimului proteinelor pure daca sunt folositi in cantitati in care sa fie considerati legume.
  • Lamaia poate fi folosita pentru a stropi pestele si fructele de mare, dar nu poate fi folosita sub forma de lamaie stoarsa sau citronada, chiar daca fara zahar, caci in acest caz nu ar mai fi vorba de un condiment, ci de un fruct, e drept acidulat, dar indulcit si deci incompatibil cu proteinele pure.
  • Sarea si mustarul sunt permise, dar uzul lor trebuie sa fie moderat, mai ales in caz de predispozitie spre retentia de apa, frecventa in special la adolescentele cu menstruatie neregulata, la femeia in premenopauza sau la inceputul unui tratament de substitutie hormonala. Pentru cei pentru care aceste arome sunt indispensabile, exista mustar fara sare si sare dietetica, cu mai putin natriu.
  • Ketchup-ul obisnuit nu este permis, caci este si foarte dulce, si foarte sarat, dar exista ketchup pentru dieta, care nu este indulcit si care poate fi utilizat in cantitati moderate.
  • Guma de mestecat se poate dovedi foarte folositoare pe parcursul regimului pentru cei obisnuiti sa mestece tot timpul ceva. Dar mentiunea fara zahar nu este suficienta si, pentru a fi compatibila cu proteinele pure, guma de mestecat trebuie sa fie indulcita exclusiv cu aspartam, si nu asemenea majoritatii gumelor de mestecat,
    cu sorbitol – o glucida cu putere de penetrare mai lenta decat cea a zaharozei, dar totusi glucida.
  • Toate tipurile de ulei sunt interzise. Daca anumite uleiuri, cum ar fi uleiul de masline, au reputatia justificata de a fi benefice pentru inima si artere, ele nu sunt mai putin uleiuri si lipide pure, care nu au ce cauta in acest regim al proteinelor pure. In schimb, uleiul de parafina este permis pentru prepararea de vinegrete, dar nu si pentru gatit. Folositi-l in cantitati mici si impreuna cu apa minerala, care ii slabeste si ii reduce puterea sa uleioasa foarte ridicata, dar si pentru ca, fiind foarte alunecos, risca sa accelereze suparator tranzitul intestinal.

In afara de aceste adaosuri si de cele opt mari categorii descrise mai sus, NIMIC ALTCEVA. Restul, tot ce nu este mentionat expres in aceasta lista, este interzis pe perioada relativ scurta a acestui regim de atac.

Prin urmare, concentrati-va pe tot ce este permis si uitati restul. Diversificati-va alimentatia, achizitionati aceste alimente in ce ordine doriti, incercati sa diversificati ceea ce mancati si nu uitati vreodata ca alimentele permise si scrise pe aceasta lista va apartin cu adevarat si in totalitate.

Pachet Slim Formula + XShape

  • Reduce tesutul adipos
  • Accelereaza procesul de ardere metabolica
  • Reduce apetitul
  • Faciliteaza extractia grasimilor din tesuturi si eliminarea lor
  • Suprima eficient pofta de mancare

Cateva sfaturi generale

Mancati oricat de des doriti

Si nu uitati ca secretul acestui regim este sa mancati mult si inainte sa apara foamea pentru a evita sa cedati in fata unui aliment ispititor care nu este pe lista.

Nu sariti niciodata peste o masa

Este o greseala grava care pleaca adesea de la o buna intentie, dar risca sa va destabilizeze regimul din aproape in aproape. Economia realizata cu sarirea unei mese nu numai ca este compensata de o asimilare superioara la masa urmatoare, dar aceasta economie are un efect invers, caci organismul isi va creste profitul obtinut din alimentatie, extragand totul pana la ultima calorie. In plus, foamea, continua si atatata, va avea tendinta sa se deplaseze spre alimente mai gratificante, obligandu-te la o crestere a rezistentei, a carei solicitare prea frecventa poate submina si motivatiile cele mai puternice.

Beti de fiecare data cand mancati

Din motive ciudate, persista inca in mintea publicului o recomandare veche, datand din anii ’60, care spunea sa nu bei in timp ce mananci. Aceasta recomandare care nu prezinta niciun interes pentru muritorii de rand, se poate dovedi nociva pentru cel care urmeaza un regim, si mai ales un regim al proteinelor pure. Pentru ca a omite sa bei in timp ce mananci face pur si simplu sa creasca riscul de a uita sa mai bei. In plus, sa bei in timpul mesei duce la cresterea continutului gastric si genereaza o senzatie de plin si de satietate. In sfarsit, apa dilueaza alimentele, le incetineste absorbtia si extinde durata satietatii.

Sa nu va lipseasca niciodata alimentele necesare

Sa aveti tot timpul la indemana sau in frigider o larga varietate din cele opt categorii de alimente care va vor deveni prieteni si alimente-fetis. Luati-le cu voi cand plecati, caci cea mai mare parte a alimentelor proteice necesita preparare si, contrar glucidelor si lipidelor, se conserva mai putin bine si nu se gasesc la fel de usor ca biscuitii sau ciocolata – pe toate rafturile.

Inainte de a consuma un aliment, asigurati-va ca figureaza pe lista

Pentru a fi siguri, pastrati aceasta lista cu voi in prima saptamana. Este o lista simpla ce se rezuma la trei randuri: carne slaba si organe, peste si fructe de mare, carne de pasare, sunca si oua, lactate si apa.

Micul dejun

Micul dejun este adesea obiectul unei problematici speciale, caci francezul, spre deosebire de anglo-saxon, este obisnuit prin cultura sa sa evite alimentele proteice la prima masa a zilei. Totusi, aceasta masa nu scapa logicii proteinelor pure. Cafeaua sau ceaiul, indulcite sau nu cu aspartam, probabil cu lapte condensat, poate fi insotit/a de un produs lactat, de un ou fiert, de o portie de curcan sau de sunca slaba, ceea ce, pe plan nutritional, este mult mai satisfacator decat produsele de patiserie sau decat fulgii de porumb in ciocolata si, de altfel, mult mai satios si mai dinamizant. Pentru cei dependenti de gustul cerealelor, pentru cei care sufera de constipatie, au o mare pofta de mancare si pentru persoanele rezistente la regimuri, am pus la punct o reteta de clatita care poate sa faca parte din regimul proteinelor.

Aceasta clatita se face amestecand o lingura de tarate de grau, cu doua linguri de tarate de ovaz, un albus de ou sau un ou intreg, dupa apetit, si o lingura de branza alba slaba. Se amesteca totul si se coace apoi intr-o tigaie de care sa nu se lipeasca, eventual suprafata acesteia se poate unge in prealabil cu o picatura de ulei pe o bucata de prosop de hartie. Numeroase cercetari recente au demonstrat ca aceste fibre solubile, impregnate cu apa, cresc in volum in tubul digestiv si formeaza un gel in vacuole, gel de care se prind nutrimentele si caloriile si care ies impreuna cu acesta in momentul scaunului. Chiar si asa, in pofida imensului beneficiu al acestor fibre, nu este posibil de a le consuma mai mult de o data pe zi fara a perturba modul specific de actiune al proteinelor pure.

La restaurant

Este una din situatiile in care regimul proteinelor este cel mai usor de urmat. Dupa un aperitiv sub forma unui ou in aspic sau a unei portii de somon fume sau a unui platou cu fructe de mare, puteti opta intre o friptura de vita, un file la gratar, o coasta de vitel, peste sau carne de pasare. Dificultatea apare dupa felul principal, pentru cel gurmand dupa dulciuri sau amator de branzeturi, si care risca sa fie tentat de comeseanul sau. Cea mai buna strategie defensiva este o prima cafea, apoi si o a doua in cazul in care conversatia se prelungeste. Anumite restaurante au inceput sa ofere si lactate dietetice. Daca nu este cazul, este bine sa aveti la birou sau in masina iaurturi simple sau cu fructe, care sa va permita sa incheiati aceasta masa cu un desert proaspat si cremos.

Durata regimului de atac

O optiune decisiva

Este una dintre deciziile cele mai importante ale planului Protal, intrucat acest atac fulgerator realizat de proteinele pure este in acelasi timp cel care da primul impuls, dar si primul care da forma sau imprima tiparul dupa care se vor articula celelalte trei regimuri pana la stabilizarea definitiva. In plus, proteinele sunt alimente cu mare densitate si care tin ocupat sistemul digestiv timp indelungat, dand nastere unui puternic efect de saturatie. Mai mult decat atat, dezintegrarea lor prin intermediul metabolismului produce corpii cetonici, cunoscuti pentru actiunea lor saturanta. Aceste doua proprietati le permit proteinelor pure sa lupte impotriva comportamentelor compulsive si sa faca ordine in dietele dezechilibrate.

In ultimul rand, prin extrema sa eficienta, acest regim genereaza rezultate imediate si noi care ii entuziasmeaza si ii fac sa se simta plini de energie pe pacientii care il urmeaza, intarindu-le astfel vointa, adica interesul de a reusi in aceasta prima etapa si de a-i fixa cu precizie durata optima.

Durata medie a regimului de atac este de cinci zile

Este perioada care ii permite regimului sa ofere cele mai bune rezultate fara a dezvolta rezistenta metabolica si fara sa-l epuizeze pe cel care il practica. De asemenea, este perioada de atac cea mai potrivita pentru pierderile in greutate cel mai frecvent intalnite, cuprinse de obicei intre 10 si 20 de kilograme. Vom vedea la sfarsitul capitolului care sunt, in cifre, rezultatele scontate in cazul unui astfel de regim perfect urmat.

Pentru obiective mai putin ambitioase si sub 10 kilograme

In acest caz cea mai buna solutie este un regim de atac de trei zile care sa permita trecerea fara efort catre faza proteinelor alternative.

Uneori pentru mai putin de 5 kilograme

Atunci cand cautam sa evitam un start atat de rapid, este posibil ca o singura zi sa fie de ajuns. Aceasta prima zi, numita de deschidere, are parte de un efect de ruptura care ia prin surprindere organismul si permite o pierdere in greutate neasteptata si suficient de incurajatoare pentru a lansa regimul.

In caz de obezitate grava

In aceste cazuri foarte speciale, cand se doreste o pierdere in greutate care depaseste 20 de kilograme sau cand motivatia este extrema sau cand numeroase regimuri au fost incercate anterior fara succes, aceasta faza, cu avizul medicului, poate sa dureze pana la 7 zile, uneori chiar 10 zile, cu conditia expresa de hidratare continua.

Reactii ale organismului pe parcursul regimului proteinelor pure

Efectul-surpriza si nevoia de a se adapta la o noua alimentatie

Prima zi a acestui regim de atac este o zi de adaptare si de lupta. Desigur, ea lasa usa larg deschisa unui numar mare de categorii de alimente obisnuite si savuroase, dar o inchide in nasul multor altora pe care supraponderalul are obiceiul sa le consume fara a-si da de fiecare data seama de numarul sau de cantitatea lor.

Cel mai bun mijloc de a remedia aceasta senzatie de restrictie ce-i poate asalta pe cei mai putin motivati este de a profita din plin de posibilitatile oferite de acest regim care, poate pentru prima data, ofera permisiunea de a manca „dupa bunul plac” alimente atat de satioase si de bune precum carnea de vita sau de vitel, pestele, indiferent de care, inclusiv somon fume, ton la cutie, morun afumat, surimi, stridii, homari, oua prajite, lactate degresate, sunca degresata, fara a uita de tartele cu lapte condensat. Prin urmare, in prima zi mancati mai mult. Inlocuiti prin cantitate ceea ce lipseste in calitate. Si mai ales organizati-va pentru a avea intotdeauna la indemana in camara sau in frigider „toate” alimentele indispensabile, caci va sunt permise.

In plus, band mai mult, veti avea senzatia ca sunteti plini si mult mai repede satui. Veti urina mai mult, caci neavand obiceiul de a bea atat, rinichii vor fi constransi sa-si deschida robinetele si sa elimine.
Acest drenaj va scoate apa din tesuturile adesea pline ale femeii, apa stagnandu-se cu predilectie la nivelul membrelor inferioare, al coapselor, picioarelor si gleznelor, dar si la nivelul degetelor strangulate de inele sau al fetei. Chiar de a doua zi dimineata asezati-va pe cantar si veti fi surprinsi de amploarea primelor rezultate.

Cantariti-va frecvent, mai ales in primele trei zile. De la o ora la alta pot aparea noutati. Obisnuiti-va de altfel sa va cantari in fiecare zi de-acum incolo, caci daca pana acum cantarul a fost dusmanul celui care se ingrasa, acum este prietenul si dreapta recompensa a celui care slabeste, si orice pierdere in greutate, oricat de mica, va va fi cel mai bun stimulent.

Este posibil ca o usoara oboseala sa isi faca simtita prezenta in primele doua zile, plus o rezistenta minima in caz de efort prelungit.

Este perioada de surprindere in care corpul arde fara a mai tine socoteala si fara a opune rezistenta. Prin urmare, nu este momentul sa-i impuneti eforturi extreme. Astfel, in timpul acestei perioade, evitati exercitiile agresive, sportul de performanta si mai ales schiul alpin. Dar nu abandonati pentru atata lucru gimnastica, jogging-ul sau inotul, daca aveti obiceiul sa le practicati.
Din cea de-a treia zi oboseala inceteaza si lasa de obicei locul unei senzatii de euforie si de dinamism care sustin si mai mult mesajele de incurajare ale cantarului.

O halena mai grea si impresia de gura uscata

Aceste simptome nu sunt specifice regimului proteinelor, ci ele apar in orice regim de slabit, astfel ca vor fi mai puternice in acest caz fata de regimurile de tip progresiv. Ele inseamna ca sunteti pe cale sa slabiti si trebuie sa primiti cu satisfactie aceste mesaje ale reusitei. Pentru a le atenua, beti mai mult lichid.

Dupa cea de-a patra zi apare constipatia

Mai ales la cei care sunt predispusi sau care nu se hidrateaza suficient. Pentru ceilalti scaunele devin mai rare, dar nu intr-atat incat sa vorbim de constipatie. Este vorba doar de o reducere semnificativa a reziduurilor, caci alimentele proteice contin foarte putine fibre, iar alimentele care contin cele mai multe fibre, adica fructele si legumele, nu sunt inca permise. Daca va ingrijoreaza aceasta diminuare a scaunelor, cumparati fulgi de tarate de grau si amestecati-i cu iaurt pentru a-i da acestuia gust de cereale sau preparati-va niste pesmeti din tarate de grau si de porumb, ou si branza alba. Daca nici asa nu va reveniti, inghititi la sfarsitul mesei principale o lingura de ulei de parafina. Si mai ales beti in cantitatile prevazute, caci desi apa este bine cunoscuta pentru urinari frecvente, ea si hidrateaza si inmoaie fecalele, imbunatateste randamentul contractiilor si usureaza tranzitul intestinal.

Foamea dispare dupa cea de-a treia zi

Aceasta surprinzatoare disparitie este legata de eliberarea tot mai intensiva a faimosilor corpi cetonici, cele mai puternice bariere naturale ale foamei. Pentru cei care nu sunt niste pasionati ai carnurilor si ai pestelui, se instaleaza rapid plictiseala, iar monotonia are un efect foarte puternic asupra poftei de mancare. Foamea brusca si poftele compulsive de dulciuri dispar in totalitate. Prin urmare, cantitatea de proteine, foarte importanta in primele zile, se reduce progresiv.

Este nevoie de vitamine?

Eu le recomand, dar nu sunt deloc obligatorii pentru o perioada atat de scurta de 3-5 zile. In schimb, daca regimul proteinelor alternative are de-a face cu un exces mare de greutate si trebuie sa se intinda pe o perioada lunga, atunci se recomanda asocierea cu o doza zilnica de suplimente cu polivitamine, evitand insa dozele puternice sau aportul de mai multe tipuri de suplimente, a caror suprapunere se poate dovedi toxica. In practica, adesea este preferabil si util sa consumati alimente pline de vitamine, sa va preparati o portie de ficat de vitel de doua ori pe saptamana, sa luati o lingurita de drojdie de bere in fiecare dimineata, sa va faceti salate cu laptuca, ardei grasi proaspeti, rosii, morcovi si andive, de indata ce legumele vor fi permise.

La ce rezultat sa ne asteptam de la acest regim de atac?

Factori generali de rezistenta sau de facilitare

Pentru o perioada atat de scurta, pierderea in greutate generata de regimul proteinelor pure este cea mai semnificativa care poate fi asteptata de la un regim alcatuit din alimente si analoaga celei obtinute cu prafuri sau chiar prin post „negru”.
Totusi, aceasta pierdere depinde de amploarea greutatii de la care se pleaca. Este evident ca organismul unui obez de peste o suta de kilograme va slabi mai usor primele sale kilograme decat cel al unei tinere femei deja subtire si care incearca sa scape de ultimele kilograme in plus inainte de vacanta.

Mai intervine si efectul de anestezie generat de numeroasele regimuri urmate anterior, precum si varsta, iar pentru femei si momentul marilor transformari hormonale, ca pubertatea, perioada post-partum, folosirea de contraceptive orale si mai ales, mai ales pre-menopauza cu dereglarile sale trecatoare, iar mai presus de toate, incercarile prelungite si tatonarile cu privire la substitutia hormonala.

Pentru o perioada de atac de cinci zile de proteine pure

In acest caz, care este cel mai des practicat si cel mai eficient, pierderea uzuala de greutate este intre 2 si 3 kilograme. Aceasta scadere poate sa ajunga la 4 sau 5 kilograme la anumite persoane obeze, in special barbati activi, iar in cel mai rau caz, la femeile la menopauza si in curs de tratament hormonal, predispuse la retentia de apa si la edeme, poate sa fie de numai un kilogram.
De asemenea, trebuie stiut ca exista o perioada de 3-4 zile inainte de menstruatie pe parcursul carora corpul femeii retine apa. Aceasta retentie reduce eliminarea reziduurilor, stinge in amonte combustia grasimilor, ceea ce reduce pentru moment eficienta regimului si tine pe loc scaderea in greutate. Este important de stiut ca pierderea in greutate nu se intrerupe, ci este doar camuflata si amanata de catre retentia de apa, dar va reaparea imediat dupa a doua sau a treia zi de menstruatie.
Atunci cand nu este inteleasa si bine interpretata, aceasta faza de platou le poate face pe femei sa-si piarda speranta si sa nu se mai astepte sa fie rasplatite pentru efortul lor, sa le distruga determinarea si sa le indemne pe drept sa abandoneze regimul. Intotdeauna asteptati sfarsitul men- struatiei inainte de a lua o astfel de decizie, caci odata cu eliminarea apei in flux ridicat, dupa fluxul scazut de dinainte de menstruatie, nu este neobisnuit sa vedeti acul cantarului descrescand vertiginos unul sau doua kilograme, dupa o noapte in care v-ati trezit mai des pentru a urina.

Cand perioada de atac nu dureaza decat trei zile

Pierderea in greutate la care va puteti astepta in acest caz este cuprinsa intre 1 si 2,5 kilograme.

Pentru o perioada de atac de o prima si singura zi

Pierderea obisnuita de greutate atinge adesea un kilogram, caci efectul-surpriza este maxim in aceasta prima zi.

Rezumat-memento al regimului de atac

In timpul acestei perioade a carei durata poate varia intre una si zece zile, aveti voie sa va hraniti cu urmatoarele opt categorii de alimente.
Din aceste opt categorii puteti consuma oricat va doriti si va face placere, fara nici un fel de limitare cantitativa si indiferent de ora din zi.

De asemenea, aveti libertatea de a amesteca intre ele aceste alimente.
Cuvantul de ordine este deci simplu si nenegociabil: tot ceea ce este mentionat in lista care urmeaza va apartine in totalitate, iar ceea ce nu se gaseste pe lista, nu va apartine, uitati de ele pentru moment, stiind ca in viitorul apropiat veti avea acces din nou la toate alimentele.

  • carnea slaba: vitel, vita, cal – cu exceptia antricotului si a coastei de vita – la gratar sau prajite, dar fara materii grase
  • organele: ficat, rinichi si limba de vitel si de vita (varful)
  • toate tipurile de pesti, grasi, slabi, albi, albastri, cruzi sau gatiti
  • toate fructele de mare (scoici si crustacee)
  • toate tipurile de carne de pasare, cu exceptia ratei, si fara piele
  • sunca slaba, de curcan, de pui si de porc
  • ouale
  • lactatele fara grasimi
  • o jumatate de litru de apa fara saruri
  • adaosuri: cafea, ceai, infuzii, otet, plante aromatice, verdeturi, condimente, castraveciori murati, lamaie (nu de baut), sare si mustar (cu moderatie)

In afara de aceste adaosuri si de cele opt mari categorii descrise mai sus, NIMIC ALTCEVA.
Restul, tot ce nu este mentionat expres in aceasta lista, este interzis pe perioada relativ scurta a acestui regim de atac.
Prin urmare, concentrati-va pe tot ce este permis si uitati restul.
Diversificati-va alimentatia, achizitionati aceste alimente in ce ordine doriti, incercati sa diversificati ceea ce mancati si nu uitati nici ca alimentele permise si scrise pe aceasta lista va apartin cu adevarat si in totalitate.

Postat de Marius Diaconu proprietarul site-ului La Slabit