Regimul de tranzitie in practica

Tocmai ati incheiat si ultima zi din regimul proteinelor alternative si tocmai ati citit pe cantar pentru prima data cifra fatidica – greutatea pe care ati stabilit-o la inceput. Asemenea multor altora inaintea voastra, purtati de entuziasm, veti fi tentati sa continuati pentru a avea o marja de siguranta. Nu intreprindeti nimic, zarurile sunt aruncate, v-ati dorit aceasta greutate, o aveti, trebuie sa va puneti in joc toate puterile pentru a incerca sa o mentineti, iar aceasta nu este o formalitate, pentru ca una din doua persoane esueaza in primele trei luni dupa ce a ajuns la greutatea dorita.

Va voi da regimul de stabilizare inca de pe acum? Nu, stiti deja ca deocamdata sunteti prea vulnerabili, asemenea unei persoane care a plonjat in apa si care revine din adancime, avand nevoie de un palier de siguranta – acesta este rolul regimului pe care il voi recomanda aici.

Durata regimului

Durata acestui regim de tranzitie se calculeaza in functie de greutatea pierduta, pe baza a zece zile pe kilogram pierdut. Daca tocmai ati slabit 20 de kilograme, veti avea nevoie sa urmati acest regim de 20 de ori cate 10 zile, adica 200 de zile sau 6 luni si 20 de zile, iar pentru 10 kilograme, 100 de zile.

Astfel, va fi cel mai usor de calculat pentru fiecare timpul exact care il desparte de stabilizarea definitiva.

Prin urmare, pe tot parcursul consolidarii greutatii, veti urma cat mai fidel posibil regimul urmator, in cadrul caruia veti putea consuma dupa propriul plac urmatoarele alimente:

Proteine si legume

Pana acum, pe parcursul intregului regim de cursa lunga, v-ati hranit alternativ cu proteine, intrerupte de proteine + legume, altfel spus cunoasteti bine aceste doua categorii de alimente. De acum inainte, alternanta nu mai are loc, iar proteinele si legumele va apartin, integral si impreuna. Proteinele si legumele constituie o baza stabila si incompresibila pe care va veti construi de acum inainte palierul stabilizarii care ne intereseaza aici, precum si pe cel al stabilizarii definitive care va urma. De aici si interesul pentru aceste doua categorii majore de alimente care, pentru tot restul vietii, vor putea fi consumate fara limitari privind cantitatea, la ora la care doriti si in proportiile si combinatiile care va plac.

Cunoasteti deja toate elementele care fac parte din aceste doua categorii, dar vi le reamintesc pe scurt pentru a evita orice risc de neintelegere. Pentru mai multe detalii, gasiti lista completa in capitolele consacrate regimului de atac si regimului proteinelor alternative; prin urmare, este vorba de:

  • carnea slaba, bucatile cel mai putin grase de vita, vitel, cal;
  • pestele si fructele de mare;
  • carnea de pasare, cu exceptia ratei;
  • ouale;
  • lactatele slabe;
  • doi litri de apa;
  • legume verzi si cruditati.

Pe aceasta baza care va este familiara, Protal adauga acum alimente noi, care vor imbunatati regimul zilnic si pe care le puteti introduce incepand de acum, in urmatoarele proportii si cantitati.

  • O portie de fructe pe zi

Iata ocazia de a discuta despre acest aliment pe care il consideram prin el insusi drept tipul de aliment sanatos.

Partial, adica in masura in care este vorba de un produs absolut natural si deci lipsit de toxine, este adevarat. Pe de alta parte, este una dintre cele mai bune surse de vitamina C si de caroten. Dar aceste doua atu-uri sunt ridicate in slavi de doua preocupari recente ale civilizatiei occidentale: gustul pentru reintoarcerea neconditionata catre natura si credinta in virtutile magice ale vitaminelor.

Or, ceea ce este natural nu este obligatoriu si benefic, iar vitaminele nu sunt chiar atat de indispensabile cum le pretinde a fi o anumita moda importata din SUA. De fapt, fructele reprezinta singurul aliment natural care contine ceea ce diabetologii numesc zaharuri cu asimilare rapida. Toate celelalte alimente care au astfel de zaharuri sunt concepute si realizate de om.

Mierea de exemplu, este un aliment furat. Ea este o secretie de origine animala, un fel de lapte pentru cresterea larvelor de albine si pe care ni-l insusim pentru pura placere gustativa. Zaharul rafinat, zaharul alb, nu exista in natura sub aceasta forma. Este un aliment artificial, extras industrial din trestia de zahar sau chimic din sfecla de zahar.

Fructul in stare naturala este un aliment rar care a fost pentru multa vreme un accesoriu scump al unei mese, o recompensa colorata si gratifianta pentru om. Numai cultivarea sa intensiva si selectiva ne poate da astazi iluzia aprovizionarii cu usurinta. In sfarsit, cea mai mare parte a fructelor foarte dulci, precum portocala, banana, mango sunt alimente importate din regiuni foarte indepartate si exotice, datorita progresului mijloacelor de transport, ceea ce probabil explica alergiile uneori grave, iar unele dintre ele letale, la anumite fructe exotice (kiwi sau arahide).

De fapt, fructul nu este prototipul alimentului sanatos si natural, iar consumat in cantitati mari, se poate dovedi periculos, in special la persoanele diabetice precum cel gras, obisnuit sa consume fructe in afara meselor.

Toate fructele sunt permise, cu exceptia bananei, strugurilor, cireselor si fructelor uscate (nuci, alune, arahide, migdale, fistic sau caju). In ceea ce priveste notiunea de portie, ea inseamna adesea un fruct, pentru cele de marimea unui mar, unei pere, unei portocale, unui grepfrut, unei piersici, unei nectarine. Pentru fructele mai mici sau mai mari, este portia obisnuita: o ceasca de capsuni sau de zmeura, o felie de pepene sau o jumatate de pepene galben, doua kiwi sau doua caise frumoase, un mango mai mic sau o jumatate de mango mai mare.

Toate aceste fructe va apartin, cu conditia unei portii pe zi, nu a unei portii dupa fiecare masa. Totusi, daca puteti alege si daca va sunt pe plac, trebuie sa stiti ca, dupa parerea mea, cel mai bun fruct pentru stabilizarea greutatii se gaseste pe lista urmatoare, in ordine descrescatoare: marul are prioritate, fiind bogat in pectina si de fapt un fruct benefic siluetei, capsunile si zmeura pentru continutul lor scazut in calorii si, in acelasi timp pentru aspectul colorat si festiv, pepenele pentru continutul sau bogat in apa si pentru valoarea energetica scazuta, cu conditia de a respecta portia, grepfrutul si in cele din urma kiwi, piersica si para, nectarina si mango.

Doua felii de paine integrala pe zi

Daca sunteti predispusi la ingrasare, evitati sa consumati paine alba. Este un aliment denaturat de modul sau de fabricare, framantat dintr-o faina de grau separat artificial de invelisul sau, taratele. Aceasta separare usureaza mult obtinerea fainii industriale, dar painea alba care rezulta este un aliment imbogatit cu substante de sinteza si mult prea usor de asimilat.

Painea integrala, al carei gust este la fel de placut, contine tarate in proportie naturala. Iar aceste tarate sunt un aliat de prim rang care va protejeaza de cancer intestinal, de excesul de colesterol, de diabet, de constipatie, iar din punctul de vedere abordat aici, va protejeaza si silueta, caci, ajunse odata cu caloriile din paine in intestinul subtire, le vor aglutina, retinand o mica parte care va fi eliminata odata cu scaunul, fara a va ingrasa.

Pentru moment si pentru perioada pe care o parcurgem sunteti inca sub supraveghere stricta, caci si un „nimic” va poate ingrasa, dar ajunsi in stadiul stabilizarii definitive, nu va veti mai teme de paine, pe care o veti putea consuma normal, cu singura conditie de a fi paine integrala sau, si mai bine, paine imbogatita cu tarate.

De acum inainte, daca sunteti dintre cei carora le place painea la micul dejun, veti putea unge usor cu unt degresat cele doua felii de paine integrala. Dar va puteti folosi de aceasta posibilitate in orice alt moment al zilei, la pranz sub forma de sandvis cu carne rece sau sunca sau seara cu branza, care este urmatorul aliment de trecut pe lista.

O portie de branza pe zi

Despre ce branza este vorba si in ce cantitate e permisa?

Pentru moment, aveti voie doar cascaval, precum Bonbel, Couda, cascavalul de Olanda, de Savoia etc. Evitati deocamdata branzeturile fermentate, precum camembert, roquefort, branza de capra. In privinta cantitatilor, va recomand echivalentul a 40 de grame. Nu prea agreez cantarirea alimentelor, dar ne aflam intr-o perioada intermediara, care dureaza putin si, in plus, 40 de grame reprezinta o portie standard care se potriveste in mare parte unui apetit moderat.

Alegeti masa care va convine, la pranz sau seara, dar consumati aceasta portie toata odata. Dar in legatura cu branzeturile rafinate degresate? Cea mai mare parte dintre acestea sunt de proasta calitate si este greu sa fie recomandate in Franta, intrucat si-au pierdut mare parte din savoare. Una singura totusi, in ciuda celor 20% grasime, este o branza autentica, cascavalul de Savoia, care, pana la inceputul anilor ’50, continua sa fie preparat din lapte semi-degresat. Era reteta traditionala a acestei branze de munte, reteta afectata de imperativele de consum, care au facut treptat sa-i creasca continutul la 40% grasimi. De aceea, odata cu revenirea la prudenta fata de materiile grase si la moda „fara grasimi”, aceasta specialitate s-a impus imediat drept o branza care integreaza un know-how traditional. Producatorii sai au putut de asemenea sa propuna publicului o gama larga de branzeturi degresate, printre care faimoasa cu 20% grasimi originala, una cu 30% grasimi care nu este foarte cautata si una cu 10% grasimi, care este un adevarat miracol pentru cel care doreste sa slabeasca.

Acest cascaval surprinzator este pur si simplu unul cu adevarat gustos, placut la mestecat fara sa fie precum cauciucul si care permite realizarea atat a unei economii de calorii, cat si de acizi grasi saturati, a caror actiune daunatoare asupra inimii si a vaselor sangvine este cunoscuta.

Singura problema este dificultatea cu care se gaseste, deoarece, fiind putin cerut, multi consumatori considera eronat ca este vorba de un inlocuitor. Daca o gasiti, cumparati-o, gustati-o si, daca va place, puteti chiar sa consumati mai mult, pana la 60 de grame pe zi. In plus, cand veti fi in etapa de stabilizare definitiva, ganditi-va la aceasta branza atat de slaba ca fiind apropiata de proteinele pure, putandu-va fi de mare ajutor, cu titlul de aliment proteic numai bun de rontait, important pentru cei cu o mare pofta de mancare.

Cat despre adevaratele branzeturi rafinate, veritabile opere de arta gustative care fac reputatia Frantei, linistiti-va, nu va sunt total interzise. Aveti rabdare si veti avea o frumoasa surpriza in paragrafele ce vor urma, despre mesele de gala.

Doua portii de amidonoase pe saptamana

Initial numele de amidonos era rezervat cartofului, dar un derivat semantic a facut ca in aceasta familie sa intre totul, sa gasim aici si tuberculi precum cartofii, dar si fainoase precum painea sau pastele sau precum cerealele ca orezul sau porumbul.

Insa pentru noi, in aceasta faza de consolidare in care prudenta face regula, nu toate amidonoasele sunt bune si vi le voi recomanda aici in ordine descrescatoare.

  • Pastele reprezinta categoria cea mai potrivita pentru scopul nostru actual, intrucat ele sunt fabricate din boabe de grau dur a caror textura vegetala este foarte rezistenta, mult mai rezistenta decat cea a graului carnau. Aceasta rezistenta fizica la dezintegrare incetineste digestia acestui aliment si absorbtia zaharurilor sale. In plus, pastele sunt alimente apreciate de toata lumea si rar asociate cu notiunea de regim, ceea ce il rasplateste si il reconforteaza pe cel care a scapat de restrictii indelungate. In cele din urma si mai ales, pastele sunt alimente consistente si satioase. Singurul lor defect consta in faptul ca prepararea lor presupune unt, ulei sau smantana, precum si un surplus de branza, de obicei cascaval, ceea ce le dubleaza valoare calorica. Prin urmare, consumati paste, o portie corecta de 200 g, dar evitati sa folositi grasimi si pregatiti-le mai bine cu sos proaspat de rosii, cu ceapa si mirodenii. Daca va grabiti, puteti folosi o fiertura sau rosii la cutie. Cat despre branza evitati cascavalul, prea gras si al carui gust slab necesita cantitati care va pun in pericol greutatea. Aveti dreptul la putin parmezan, mai putin gras si cu un gust mai pregnant; italienii stiu ei ce stiu.
  • Grisul pentru cus-cus, mamaliga, bulgurul si germenii de grau sunt permise cu conditia unei portii de 200 de grame de doua ori pe saptamana. Acestea provin si ele tot din grau dur si datorita acestui fapt se bucura de aceleasi proprietati ca si pastele. Aceste alimente sunt in general mai putin cunoscute si mai putin folosite, intrucat provin din culturi straine. Cus-cus-ul este adesea si pe drept cuvant considerat un aliment care necesita o preparare complexa si indelungata, fiind rezervat restaurantelor. Dar asta inseamna sa te privezi inutil de un aliment foarte potrivit stabilizarii. Pentru a-l prepara rapid, puneti grisul intr-un recipient care sa nu fie din metal si adaugati apa pana depaseste nivelul grisului cu un centimetru, iar acesta se inmoaie, adaugand si un cub de concentrat de legume pentru aroma. Lasati sa se imbibe si sa se umfle timp de cinci minute. Apoi puneti totul la microunde timp de 2 minute, scoateti, amestecati cu furculita pentru a evita cocoloasele si puneti din nou la microunde pentru alte doua minute. Nu adaugati grasimi, cubul de concentrat ajunge. Nu consumati cus-cus la restaurant, caci grisul este de obicei inmuiat in unt.
    Mamaliga italieneasca sau corsicana, bulgurul libanez si germenii de grau sunt permise in portii asemanatoare si preparate similar.
  • Lintea reprezinta o alta optiune amidonoasa, unul dintre zaharurile cele mai lente. Din pacate, ea necesita un anumit timp de preparare, nu este unanim apreciata si, mai rau, adesea nu este prea bine tolerata, caci este recunoscuta ca fiind responsabila de flatulenta. Dar pentru cei care o apreciaza si o tolereaza, este un excelent aliment de stabilizare, foarte satios. Fiecare portie nu trebuie sa depaseasca 150 g de linte, in functie de stadiul de stabilizare. Si aici la fel, fara grasimi, dar cu rosii, ceapa si condimente. Celelalte leguminoase se supun acelorasi precizari si sunt permise in portii de acelasi ordin de marime, preparate fara grasimi. Fasolea, mazarea, nautul apartin acestei mari familii care are putini adepti, caci in general sunt si mai putin suportate decat lintea, dar pe plan nutritional sunt alimente excelente.
  • Orezul si cartofii sunt de asemenea permise, dar, asa cum puteti constata, aceste doua amidonoase sunt asezate la finalul listei, prin urmare pot fi consumate ocazional, acordand prioritate tuturor celorlalte care le preceda. Orezul poate fi consumat alb si fara materii grase, ale- gandu-l dintre cele care au cea mai puternica aroma, precum Basmati, orezul salbatic sau orezul integral cu asimilare incetinita de fibrele pe care le contine. La fiecare portie aveti voie la 125 g de orez gatit. Cat despre cartofi trebuie consumati copti in coaja sau in hartie de gatit, fara adaos de grasimi. Cartofii prajiti sau si mai rau chips-urile sunt unul din putinele alimente pe care va sfatuiesc sa le uitati, caci nu doar ca dau pe dinafara de ulei si calorii, dar sunt si alimente periculoase din punctul de vedere al prevenirii afectiunilor cardio-vasculare si al cancerului.

XShape Recomandări:

  • Persoanelor care caută un ajutor natural pentru a urma un regim alimentar de reducere a greutăţii corporale, în completarea unui stil de viaţă activ şi sănătos și a unei alimentaţii adecvate.
  • Celor care vor să-şi stimuleze metabolismul.
  • În schimbarea stilului de viaţă şi pentru a facilita această schimbare.

Noile sortimente de carne

Pana acum ati avut voie sa consumati partile slabe de vita si de vitel si carne de cal aproape in totalitate. De acum inainte veti putea adauga pulpa de miel si de porc, precum si sunca presata, fara precizari speciale privind cantitatea sau frecventa; atunci cand se iveste ocazia, o data sau de doua ori pe saptamana.

  • Pulpa de miel este partea cea mai slaba a mielului. Evitati totusi prima bucata, primul strat, din doua motive foarte bune. Primul este ca grasimea care inconjoara pulpa nu se indeparteaza asa usor si mai ramane un rest care ridica mult continutul de grasimi si de calorii al stratului initial. In plus, pentru ca o pulpa mare de cateva kilograme sa fie bine patrunsa, este nevoie ca temperatura care ii atinge suprafata sa fie mai ridicata, iar la aceasta temperatura grasimile se carbonizeaza si devin cancerigene. Daca va plac partile bine facute, luati cea de-a doua bucata, este mai sigur asa.
  • Friptura de porc se bucura de aceleasi conditii, intrucat tot pulpa este partea cea mai slaba, cu conditia expresa de a alege fileul si nu spata care este exact de doua ori mai bogata in calorii.
  • A se retine! Sunca presata isi face aici reaparitia. De acum inainte nu va mai limitati numai la sunca slaba. Puteti folosi dupa bunul plac acest aliment, usor de consumat „la botul calului”, la orice ora din zi, dar avand grija sa indepartati grasimea care inconjoara muschiul. De asemenea, evitati jambonul crud de tara care nu este inca permis.

Iata aici ansamblul categoriilor de alimente care alcatuiesc platforma regimului de tranzitie. Sa ne reamintim, cu riscul de a repeta, ca aceste regim nu este in niciun caz un regim definitiv si cu atat mai putin un regim de slabit. Este un regim sanatos si echilibrat al carui singur rol este acela de a va ajuta sa traversati o perioada agitata in cursul careia corpul vostru, ingrijorat din cauza pierderii de greutate, cauta orice mijloc pentru a o putea regasi.

Zece zile pe kilogram pierdut, cam acesta este timpul de care el are nevoie pentru doliul acestei pierderi, pentru a se linisti si a accepta aceasta greutate noua pe care incercati sa i-o impuneti. Dupa aceasta perioada, veti regasi o oarecare spontaneitate alimentara sase zile din sapte. Este o perspectiva care ar trebui sa va dea curajul si rabdarea necesare. In orice caz, stiti incotro va indreptati si cat timp va va lua sa ajungeti.

Dar nu este totul. Pentru a incheia acest regim de tranzitie, imi mai ramane sa va anunt doua vesti importante: una buna si una necesara. incep cu cea buna.

Doua mese de gala pe saptamana

De doua ori pe saptamana veti avea posibilitatea sa luati o masa buna, asa cum auziti, si in deplina libertate. Insist fara doar si poate asupra termenului de „masa”, caci adesea, desi scriu cu mana mea pe reteta, exista intotdeauna un anumit numar de pacienti care citesc sau interpreteaza doua „zile”. Masa de gala se poate lua la oricare din cele trei mese ale zilei, dar va recomand sa alegeti cina, pentru a avea timp sa va bucurati de ea si pentru a evita mediul profesional stresant, care v-ar impiedica sa nu pierdeti nimic.

Gala inseamna sarbatoare, caci la fiecare din aceste doua mese aveti posibilitatea de a consuma orice tip de aliment si mai ales acelea care v-au lipsit in cursul indelungatei perioade de regim. Exista totusi doua conditii importante: sa nu va serviti de doua ori din acelasi preparat si sa nu luati doua mese de gala succesive. Totul, dar unitar: un antreu, un fel principal, un desert sau branzeturi, o bautura aperitiv, un pahar de vin, totul in cantitati consistente, dar o singura data. De asemenea, aveti grija sa existe spatiu intre cele doua mese. Lasati-i corpului timp sa-si revina. Daca ati ales de exemplu sa luati prima masa de gala marti la pranz, evitati sa reincepeti marti seara. Lasati cel putin o masa sa se intercaleze intre cele doua momente bune. Alegeti de preferinta zilele de weekend si serile cand sunteti invitati undeva.

Pentru cei care viseaza la o varza acra buna, la o paella, la un adevarat cus-cus sau la orice alt fel de mancare, a sosit in sfarsit momentul.

Pentru cei care asteapta de atata timp sa savureze un desert veritabil, o felie de tort cu ciocolata sau o inghetata, este posibil de aici inainte.

Pentru cei carora le place un vin bun, sampania sau un aperitiv, calea este libera.

Prin urmare, se poate ca fara griji, dar doar de doua ori pe saptamana, sa acceptati in sfarsit numeroasele invitatii atat de mult timp amanate.

Sunt numerosi cei care, ajunsi in acest stadiu de stabilizare si obisnuiti cu aceasta noua maniera de a se hrani, se tem de reintalnirea cu aceste gusturi si arome si ezita sa dea curs unor astfel de mese atat de libere.

Linistiti-va, aceste mese au fost alcatuite stiintific. Ele fac parte dintr-un tot care le integreaza cu suficienta maiestrie si in salturi pentru a pastra echilibrul. In plus, aceste mese de gala nu sunt simple propuneri, ci indrumari pe care trebuie sa le urmati indeaproape. Protal este un plan global ale carui parti nu pot fi separate fara riscul de a-i reduce eficienta. Probabil nu intelegeti sensul acestor libertati si importanta acestor doua mese de gala. Prin urmare, este momentul sa va vorbesc de acea parte imateriala a alimentatiei care este placerea.

Hranirea nu inseamna numai ingerarea caloriilor necesare pentru supravietuire, ci poate si mai mult, inseamna placere. Iar aceasta placere biologica, aceasta recompensa vitala v-a fost interzisa pe parcursul regimului de slabit, dar a venit momentul sa o reintegram.

Intrucat vorbim despre placerile gustative, voi profita pentru a va da un sfat capital si indispensabil pentru stabilizarea definitiva. Luati-l in serios. Atunci cand mancati, si mai ales daca ceea ce mancati este savuros si bogat, GANDITI-VA LA CEEA CE MANCATI, concentrati-va asupra a ceea ce aveti in gura, asupra fiecarei senzatii pe care v-o ofera acel aliment. Numeroase studii realizate de nutritionisti incearca sa demonstreze astazi rolul major al senzatiilor gustative in atingerea satietatii. Toate senzatiile care va parvin pe calea gustului, prin mucoasele limbii, fiecare miscare de masticatie si de deglutitie sunt percepute si analizate de catre hipotalamus, centrul responsabil cu senzatiile de foame si de satietate. Acumularea acestor senzatii face sa creasca acea capacitate senzoriala care intervine in declansarea satietatii.

Prin urmare, MANCATI INCET, CONCENTRAND FLUXUL CONSTIENTEI VOASTRE PE CEEA CE AVETI IN GURA. Evitati sa consumati alimente bogate in calorii in fata televizorului sau in timp ce cititi, caci reduceti la jumatate intensitatea senzatiilor pe care le primeste creierul; in acest fel explica nutritionistii epidemia de obezitate infantila ce face ravagii in Statele Unite, unde copiii rontaie toata ziua in fata televizorului, iar deveniti adulti continua sa se hraneasca in orice moment al zilei. Guma de mestecat este o inventie americana.

Fara sa mai stati pe ganduri, gustati aceste doua momente deosebite si, credeti-ma, nu va va costa nimic.

  • Prima conditie este capitala. Acest moment regasit de libertate alimentara are limite foarte precise de durata, pentru moment nefiind vorba decat de o masa de gala. A nu cunoaste aceste limite va poate face sa iesiti de pe drumul pe care l-am trasat impreuna. Este un pericol ce nu trebuie minimizat. Daca, de exemplu, ati ales marti seara pentru prima voastra masa de gala, atunci miercuri dimineata se va juca totul in ceea ce priveste viitorul stabilizarii definitive. Deschizand larg o usa, veti avea oare curajul de a o inchide la loc? Sau sunteti dintre cei care, treziti si odata porniti, nu va puteti opri sa nu ungeti painea cu un strat gros de dulceata?Aceste doua mese de gala sunt niste pete de culoare peste gri-ul alimentatiei voastre, menite sa va ajute sa rezistati pana cand corpul vostru accepta noua greutate. Ele fac parte integranta din regimul de tranzitie pe care l-am alcatuit tinand cont de tot ceea ce statea in puterea mea sa va ofer.Depasind aceste limite, ati risca sa compromiteti edificiul pe care l-ati construit cu atata rabdare.
  • Cea de-a doua conditie priveste simturile. Aceasta masa de gala este menita sa va ofera o anumita doza de placere alimentara, dar nu sa va lase sa va razbunati. Cel care se va folosi de aceasta libertate ca de un pretext pentru a se imbuiba, inseamna ca m-a inteles gresit si risca sa-i fie afectate organele de nutritie.Finalitatea acestor doua mese este aceea de a va reda un anumit echilibru. Sa devorezi pana ti se face greata sau sa bei pana te-mbeti sunt comportamente profund dezechilibrate. Si chiar daca a doua zi reveniti, conform planului, la platforma de consolidare, acest demers sincopat va va ruina speranta de stabilizare ulterioara.Astfel, daca doriti un sfat simplu, mancati ceea ce doriti, copios, dar nu va serviti de doua ori din acelasi fel. Procedati, la voi acasa sau la prietenii care v-au invitat, ca la restaurant, unde nu exista obiceiul de a cere din nou un supliment din acelasi fel.

O zi de proteine pure pe saptamana

Iata-va in posesia tuturor elementelor care alcatuiesc regimul de consolidare. De acum inainte stiti cu ce anume sa va hraniti de-a lungul acestei perioade de timp usor de calculat si de care corpul vostru are nevoie pentru a accepta greutatea nou impusa.

Totusi, lipseste inca un element-cheie, indispensabil sigurantei acestei faze de stabilizare. O astfel de alimentatie, insotita de cele doua mese de gala, nu poate sa garanteze de una singura perfecta stapanire a greutatii in aceasta perioada atat de reactiva, iata cauza pentru care, din motive de siguranta, am adaugat in mijlocul acestui regim de consolidare, o zi intreaga de regim cu proteine pure pe saptamana, a caror extraordinara eficienta ati testat-o deja.

Asa cum stiti, caci l-ati practicat timp indelungat, in acea zi aveti voie sa consumati carne slaba, peste si fructe de mare, carne de pasare fara piele, oua, sunca degresata, lactate si doi litri de apa. Din aceste sapte categorii de alimente proteice puteti consuma cat va doriti, oricat de des va face placere si in proportiile si amestecurile care va plac.

Aceasta zi de proteine pure este in acelasi timp motorul si marja de siguranta a regimului de consolidare. Va fi singurul moment de constrangere al saptamanii, dar este pretul ce trebuie platit pentru a controla situatia pana cand se calmeaza furtuna. Inca o data, acest pret nu este negociabil. Respectati perfect aceasta zi, caci altfel ar fi o pura pierdere, ca si cum n-ati respecta-o deloc.

In plus, respectati pe cat posibil alegerea zilei de joi ca zi de regim. Ritmul saptamanal al acestui regim este una dintre bazele eficientei sale. Daca joia este pentru voi o zi profesional sau social incompatibila cu un astfel de regim, alegeti miercurea sau vinerea si nu va mai razganditi.
Daca intr-o zi, in mod exceptional, va gasiti in incapacitatea de a urma regimul in ziua de joi, urmati-l miercurea sau vinerea, iar saptamana urmatoare reveniti la ziua de joi. Dar nu va faceti un obicei dintr-o astfel de derogare. Nu uitati de predispozitia catre obezitate pe care o aveti. Nu urmati aceasta zi de proteine cu unicul scop de a-mi face mie pe plac, ci pentru a va contracara natura de obez si usurinta extrema cu care va ingrasati. Prin urmare, eficienta acestei masuri va priveste direct. Nu uitati asta.

Daca sunteti in vacanta sau calatoriti, mentineti si aceasta zi. Daca va aflati undeva unde proteinele se gasesc greu sau pregatirea lor este dificila, ramane intotdeauna posibilitatea de a va hrani cu praf de proteine. Voi vorbi putin mai tarziu despre el. Este o modalitate simpla, dar punctuala de a-i oferi acestei zile intreaga sa eficienta.

O faza ce nu trebuie neglijata

Iata-ne ajunsi la momentul descrierii acestui regim de consolidare a greutatii. Am pastrat pentru finalul studierii sale patru informatii in masura sa va puna in garda cu privire la pericolul neglijarii acestei faze capitale a planului Protal.

O etapa indispensabila

In cursul acestei a treia faze a planului Protal, nu mai sunteti sustinuti de nemaipomenita stimulare si incurajare de a vedea pe cantar cum scade greutatea, si v-ati putea intreba asupra motivului acestui regim intermediar in care nu sunteti inca nici cu adevarat liberi, nici cu adevarat la regim si ati putea fi tentati sa slabiti supravegherea sau macar sa incalcati indrumarile.

Nu faceti nimic din toate acestea si fiti convinsi de un lucru simplu si clar: toate kilogramele, atat de greu pierdute, vor reveni pe cat de sigur, pe atat de rapid. Si veti avea mare noroc daca nu veti mai adauga cateva in plus, ca prima.

Rezistenta progresiva la regim

In plus, in afara de sentimentul de frustrare si de esec provocat de kilogramele in plus revenite, exista si un alt pericol si mai incarcat de consecinte pentru cel care tine succesiv numeroase regimuri fara a le consolida: rezistenta la regim.

Oricine slabeste si se ingrasa la loc de mai multe ori in viata, devine anesteziat impotriva slabirii, ceea ce inseamna ca dupa fiecare dintre esecurile sale ii va fi si mai greu sa slabeasca din nou. Organismul sau va pastra un fel de memorie a regimurilor alimentare la care a fost supus si va rezista din ce in ce mai bine noilor incercari. Prin urmare, fiecare esec deschide usa pentru un nou esec. Daca ati incercat deja fara folos un anumit numar de regimuri, nu va asteptati sa slabiti la fel de repede precum acela care incearca sa slabeasca pentru prima data, chiar daca, asa cum v-am mai spus, Protal, cu proteinele sale pure si alternative, este regimul care genereaza cea mai mica rezistenta si care actioneaza cel mai bine asupra efectul anterior de anestezie.

Memoria recordurilor

Pe de alta parte, de fiecare data cand corpul vostru se ingrasa si atinge un nou record de greutate, mecanismele reglatoare care va guverneaza fiziologia inscriu undeva in voi amintirea nostalgica a acestei greutati maxime pe care corpul vostru nu va inceta sa caute sa o regaseasca.

A slabi este echivalent cu a te hrani cu grasimi si colesterol

In ultimul rand si probabil cea mai serioasa dintre consecinte este aceea ca, la fiecare pierdere in greutate, organismul sufera o agresiune de care putini dintre voi sunt constienti. Cu fiecare tentativa de slabire, va consumati grasimile de rezerva, iar atunci cand pierdeti 10 sau 20 de kilograme e aproape ca si cum ati fi consumat 10 sau 20 de kilograme de unt sau de untura.

Pe tot parcursul regimului de slabit, prin sangele vostru si deci si prin artere circula o mare cantitate de colesterol si de trigliceride. Cu fiecare contractie a inimii, acest sange plin de grasimi toxice va inunda arterele, ingrosandu-le peretii.

Sa slabiti este probabil de mare folos pentru starea voastra de bine psihica si fizica, iar riscul reprezentat de circulatia acestor grasimi este puternic compensat de avantaje. Dar feriti-va sa efectuati aceasta operatiune mai mult de o data sau de doua ori in viata. Cel care incearca sa slabeasca o data sau de doua ori pe an, se gaseste de fiecare data in situatia unei persoane cu surplus de colesterol.

Aceasta nu este o tentativa de intimidare, ci un mod de a va pune in garda impotriva acestui pericol foarte real si putin cunoscut, atat de pacienti, cat si de numerosi medici.

Astfel, si din toate aceste motive, voi care ati avut sansa de a slabi, alegeti singura atitudine logica, consolidati aceasta greutate care va este draga si treceti la momentul potrivit la stabilizarea sa definitiva.

Rezumat-memento al regimului de consolidare

Durata acestui regim de tranzitie se calculeaza in functie de greutatea pierduta, pe baza a zece zile pe kilogram pierdut. Daca tocmai ati slabit 20 de kilograme, veti avea nevoie sa urmati acest regim de 20 de ori cate 10 zile, adica 200 de zile sau 6 luni si 20 de zile, iar pentru 10 kilograme, 100 de zile. Astfel, va fi cel mai usor de calculat pentru fiecare timpul exact care il desparte de stabilizarea definitiva.

Pe parcursul intregii perioade de consolidare a greutatii, veti urma cat mai fidel posibil regimul urmator, in care veti avea voie sa consumati urmatoarele alimente:

  • alimentele proteice din regimul de atac
  • legumele din regimul de cursa lunga
  • o portie de fructe pe zi, cu exceptia bananei, strugurilor si cireselor
  • doua felii de paine integrala pe zi
  • 40 g de cascaval
  • doua portii de fainoase pe saptamana
  • pulpa de miel si de porc (file)
Si pentru ca tacamul sa fie complet:
  • doua mese de gala pe saptamana

    Dar in mod imperativ si inconturnabil

  • o zi de proteine (regim de atac) pe saptamana, nenegociabila si non-intersanjabila.

Postat de Marius Diaconu proprietarul site-ului La Slabit