RETETE PENTRU REGIMUL DE CURSA LUNGA

Retete de legume simple

Conopida

Se ia o conopida alba si se desface in buchete mari. Se spala cu grija si se lasa la fiert intr-o oala mare cu apa sarata. Se pregateste un sos alb (vezi sos alb) si se varsa peste conopida perfect scursa de apa. Se serveste cu oua fierte tari, taiate in doua.

Sufleu de conopida

Se pregateste conopida asa cum am aratat mai sus si se scurge bine. Se prepara un sos alb (vezi sos alb, la care se adauga in plus doua galbenusuri de ou). Intre timp, se bat spuma cele doua albusuri ramase si se incorporeaza incet in sosul alb. Se aseaza conopida in forme si se da totul la cuptor timp de 20 de minute.

Tocanita de ciuperci (champignons)

Intr-o tigaie anti-adeziva se aseaza un strat de ceapa si se lasa sa se rumeneasca, adaugand un cub de supa concentrata de pasare, dizolvat intr-un pic de apa. Se arunca in tigaie ciupercile taiate rondele dense si se lasa sa scada incet fara capac pentru a se inmuia. Se adauga usturoi, patrunjel, sare si piper si se serveste cald alaturi de diverse sortimente de carne.

Ciuperci umplute

Se aleg ciuperci mari. Se spala si li se scot cozile. Cozile se taie marunt cu usturoi si patrunjel, se pune sare si piper si se adauga cateva lingurite de lapte degresat. Aceasta umplutura se coace la cuptorul foarte incins sau intr-o tigaie anti-adeziva. Se umplu ciupercile cu umplutura pre-prajita si se lasa la copt tot la cuptorul foarte incins. Cand sunt gata, se adauga cateva picaturi de ulei de parafina pe fiecare ciuperca.

Spanac in sos alb

Se spala cu atentie frunzele de spanac si se oparesc timp de 10-15 minute intr-un recipient mare cu apa clocotita si sarata. Se scurg bine si se strivesc cu spumiera. Se adauga un sos alb (vezi sos alb) si se da totul la cuptor. Se serveste cu oua tari taiate in doua sau ca garnitura pentru diverse sortimente de carne.

Feniculul

Feniculul este o leguma originala prin aroma sa ca de anason si cu mare valoare nutritionala, fiind bogat in anti-oxidanti de mare protectie. Se poate folosi la salate, taiat transversal in parti care se imprastie in castron si se amesteca perfect cu o vinegreta de regim. De asemenea, se mai poate prepara prin fierbere timp indelungat, pentru a invinge rezistenta fibrelor sale dure. Prin urmare, poate fi asezonat bine cu suc de lamaie, aromatizat cu patrunjel pentru a fi servit la temperatura camerei sau chiar cald.

Fasolea verde

Trofeu al alimentelor de slabit, fasolea verde este unul dintre alimentele cu cele mai putine calorii de pe planeta si bogat in pectina care participa activ la aparitia senzatiei de satietate. Totusi, este adesea neglijata de catre cei care doresc sa slabeasca, deoarece modul sau uzual de preparare la abur, culoarea terna si gustul natural fad ofera putine senzatii. La salata, nu uitati ca pe langa vinegreta propusa, sa mai adaugati si ceapa taiata si patrunjel si sa o amestecati cu alte legume mai colorate precum rosiile sau prazul crud. Ca garnitura pentru diverse sortimente de carne, se poate insoti de un sos alb sau se poate servi alaturi de un file in sos.

Pure Inulin Recomandări:

  • Persoanelor care suferă de sindromul de colon iritabil, balonare, spasme abdominale sau diaree.
  • Celor care suferă de constipaţie.
  • Persoanelor care se confruntă cu tulburări intestinale datorate stresului.
  • Tuturor celor care doresc să își refacă echilibrul florei intestinale.

Rosii cu branza tip mozzarella si busuioc

Se ia branza proaspata de vaci cu 0% grasimi si se lasa la scurs la temperatura camerei o jumatate de zi, pentru a obtine o reactie de solidificare, de inchegare. Atunci cand devine tare, are o consistenta vecina cu cea a mozzarellei italiene sau a branzei feta grecesti. Pe o farfurie se aseaza frumos rondelele de rosii. Se taie feliute din branza intarita si compacta si se aseaza pe rondelele de rosii. Se decoreaza totul cu o frunza de busuioc, se pune sare si piper si se asezoneaza cu vinegreta.

Salata de andive

Andivele prezinta un mare interes pentru femeile la regim care nu au timp sa gateasca la pranz si care pot folosi aceasta leguma cu putine calorii, atat de curata si de usor de transportat. In plus, andiva are si un gust usor amarui si o consistenta proaspata si crocanta foarte apreciate. De aceea, in fata acestui manunchi de avantaje, se poate prepara doar in acest scop un sos care deviaza punctual de la principiul nostru si accepta un corp strain eminamente periculos pentru regim: branza roquefort. Acest sos se face amestecand continutul unei cutii de branza fara grasimi cu o bucatica de roquefort, aleasa din partea cea mai inchisa si cea mai concentrata in mucegai si o lingura de otet de vin. Pentru a sta linistiti, trebuie sa stiti ca o asemenea bucatica nu contine mai multe grasimi ca o maslina neagra. „Parisul merita o mesa” spunea Henric al IV-lea, iar o frumoasa salata de andive cu putin mucegai roquefort, atat de bun pentru cel la cura, isi merita maslina neagra.

Castraveti calzi si reci

Pentru preparare la cald: se curata, se spala si se taie castravetii. Se oparesc 10 minute in apa fiarta cu un adaos de o jumatate de pahar de otet si putina sare. Se scurg intr-o strecuratoare si se servesc cu un sos alb.

Salata: se curata castravetii dupa ce au fost taiati rondele si lasati la scurs timp de o ora. Se servesc cu vinegreta si cateva rondele de ceapa.

Andive prajite

Se spala si se pun andivele la fiert la abur. Se prepara un sos cu un cub de concentrat de supa degresat dizolvat intr-un pic de apa. Intr-o tigaie anti-adeziva se rumenesc cateva rondele de ceapa in sosul preparat si se adauga andivele perfect uscate. Se serveste cald, cu suc cu tot. Se potriveste perfect cu carnea de vitel sau de curcan.

Andive gratinate

Se spala andivele si se pun la fiert la abur. Se adauga sare si se scurg, apoi se aseaza pe un platou care se baga la cuptor cu un sos alb (vezi sos alb). Se bate un ou si se acopera cu el andivele aliniate. Se dau la cuptor pana se rumenesc.

Sparanghel in sos spumos

Se iau cateva bucati tari de sparanghel. Se curata avand grija sa se indeparteze toti mugurii. Se fierb 20-25 de minute. Se prepara o maioneza de regim. Se bate spuma un albus de ou si se incorporeaza in maioneza batand continuu. Dupa obtinerea unui amestec omogen, se adauga o doza de otet de zmeura, care inmoaie sosul. Se serveste sparanghelul cald, acoperit de acest sos spumos.

Supa miraculoasa

Este vorba de o supa care depaseste cadrele retetei recomandate si se bazeaza pe lucrarile recente ale cercetatorilor care au dovedit deja actiunea de pierdere in greutate pe termen lung a supei cu bucati de legume. Pentru mai multe detalii despre aceste cercetari si pentru modul de actiune foarte special al acestui tip de supa asupra controlului greutatii, trimit cititorii catre lucrarea mea „Dictionnaire de dietetique et de nutrition”.

Ce contine aceasta supa?
Ea se prepara cu urmatoarele ingrediente: 4 capatani de usturoi, 6 cepe mari, una sau doua cutii de rosii decojite, o varza mare, 6 morcovi, 2 fire de praz, 1 telina, 3 litri de apa, 3 cuburi de concentrat de vita degresat si 3 cuburi de concentrat de pui degresat.
Se curata si se taie legumele in bucati mai mici sau mai mari. Se aseaza intr-o oala si se acopera cu apa. Se lasa la fiert timp de 10 minute, apoi se lasa focul mic si se continua fierberea pana cand legumele se inmoaie.

Aceasta supa este extraordinar de satioasa, iar prezenta bucatilor intregi plutind in lichid explica ratiunea eficientei sale in privinta pierderii in greutate. Aceasta coabitare intr-un acelasi aliment a elementelor solide si lichide impune o viteza inegala de traversare a tubului digestiv. Bucatile solide, tinute in stomac pana se dezintegreaza complet, sfarsesc prin a-l umple generand o satietate de tip mecanic. Fiertura, lichidul, traverseaza mult mai repede stomacul si ajunge in intestinul subtire, unde elementele sale nutritive stimuleaza receptorii peretelui intestinal si genereaza o satietate chimica. Saturatia mecanica prin distensia stomacului si saturatia metabolica de la nivelul intestinului subtire au un efect conjugat care duce la scaderea rapida, semnificativa si durabila a foamei.

Aceasta supa se recomanda in special celor, atat de numerosi, care ajung acasa spre seara, infometati din cauza unui pranz insuficient sau absent si nu se pot opri sa nu rontaie „alimente viclene”, pe cat de gratifiante, pe atat de bogate in calorii si daunatoare regimului. Un castron cald din aceasta supa pune capat pentru totdeauna agitatiei din stomac si iti permite sa astepti cuminte cina.

Supa de bostan

Se ia un sfert de bostan, se curata si se taie in bucati mari. Se aseaza bucatile intr-o oala, se acopera cu apa si se adauga un cub de concentrat pentru supa degresat. Se lasa la fiert 20-30 de minute. La final se adauga sare, piper si 100 g de branza fara grasimi. Se piseaza usor si ultimele ramasite solide ale bostanului, pentru a-l simti cum se topeste in gura.

Supa groasa de dovlecei

Se curata, se spala si se taie in bucati mari patru dovlecei frumosi, o ceapa mare, un morcov si un nap. Se aseaza intr-o oala cu un cub de concentrat pentru supa degresat si se acopera cu apa. Se fierb 20-30 de minute, iar apoi se paseaza imediat pentru a obtine un amestec omogen, moale si dens. Se consuma fierbinte.

Salata de delicatese de mare

(Somon fume, creveti roz, crab, surimi, caracatita, egrefin, icre de somon si de lump) Se ia o salata mare, se taie in bucati si se adauga pe rand fasiile de somon fume, o mana de creveti roz decorticați, bucatele de crab, doua batoane de surimi taiate, bucati de caracatita si fasii de egrefin fume. Se adauga sare, piper si se asezoneaza cu o vinegreta de regim. Se decoreaza cu un amestec de icre roz de somon si icre negre de lump.

Salata compusa

Se ia o salata mare si se taie in bucati, adaugandu-se doua rosii taiate, iar apoi, pe rand, un ou tare taiat in patru, piept de pui taiat bucati mici, o felie de jambon fara grasimi, taiat. Se stropeste totul cu o vinegreta de regim.

Postat de Marius Diaconu proprietarul site-ului La Slabit