Daniela Stoican

Cel mai nou trend culinar din SUA cucereste Marea Britanie: preparatele sa fie crude sau nimic gatit la peste 48°Celsius. Maestrii bucatari se intrec in a face mugurii de pin sa para un fel de parmezan si sandviciul din canepa un adevarat hamburger. Ce-i drept, „ravioli” de sfecla arata imbietor si pe deasupra au si gust bun, tinand cont ca nu sunt facute cu paste fainoase. Sfecla rosie este pe post de invelitoare, in foite extrem de subtiri. Umplutura este o crema „ricotta” din ierburi de acaju si se serveste cu salata de sparanghel si cu smochine in otet balsamic, stropite cu ulei din seminte de dovleac. Suna gustos, nu-i asa? Si chiar este, lucru valabil si pentru celelalte oferte din meniul de la Saf, primul restaurant cu preparate crude din Londra, deschis in aprilie 2008.

Mancare cruda? De fapt, toate felurile sunt gatite la sub 48°C. Si nu e vorba de carpaccio de vita sau de sashimi de ton, ci de legume organice crude, care sunt retrase de pe foc cu mult inainte de a ajunge la punctul de fierbere, precum si de fructe sau alune. Aceste feluri sunt numite mancare vie, fiind o ramura a curentului vegan (vegetarienii stricti). Dar inainte de a fi catalogata drept o ramasita a curentului hippy, trebuie spus ca celebrul maestru bucatar american Charlie Trotter este adeptul acestei bucatarii.

Conform acestor „crudofagi”, gatitul altereaza proteinele din mancare, facandu-le mult mai greu de digerat si anulandu-le proprietatile. Ei afirma ca prin gatit sunt distruse intre 50% si 80% din vitamine si minerale. Cat despre pesticide, acestea se separa in compusi si mai toxici in timpul gatitului, ca sa nu mai vorbim de oxigenul pierdut si de alte substante nocive eliberate. Si mai important este faptul ca enzimele, care stimuleaza longevitatea, sunt distruse atunci cand mancarea este incalzita la peste 48°C.

Unul din restaurantele de marca in domeniul preparatelor crude este Roxanne’s, in Larkspur, la nord de San Francisco care, in 2002, la un an de la deschidere, atrasese un numar impresionant de clienti fideli datorita unor feluri preparate cu atata maiestrie, incat nu se simtea ca nu sunt gatite. Roxanne Klein, bucatar si proprietar al localului, precum si Michael, sotul si partenerul sau de afaceri, trecusera cu 5 ani in urma la o dieta compusa exclusiv din produse crude. „Ne-am gandit sa incercam regimul o luna. Dar, la capatul acelei perioade, organismele noastre au protestat vehement la ideea revenirii la alimentatia traditionala”, declara ea. Pe langa energia si starea de bine, ei au constatat si ca aveau nevoie de mai putin somn.

Desi a prins la celebritati si la pasionatii de moda, microbul preparatelor crude nu s-a raspandit in Marea Britanie decat recent. „Cred ca acum Londra e pregatita pentru acest tip de bucate”, spune Chad Sarno, bucatarul-sef al lantului de restaurante Saf, un american de 31 de ani care a calatorit in intreaga lume, studiind ingrediente traditionale si metode de preparare. „Preparatele crude vor avea mereu nutritia in centrul preocuparilor. Este un stil culinar care poate fi imbratisat de toata lumea, mai ales acum, cand incidenta cazurilor de obezitate si de diabet a ajuns la cote nemaiintalnite”, afirma el. Exista si alte restaurante vegane in Londra, dar niciunul care sa ofere preparate atat de gustoase si de aspectuoase. Va avea succes acest nou restaurant? „Devine din ce in ce mai cunoscut. Imi doresc sa ajunga sa se masoare cu orice restaurant de top din Londra. Atunci cand creez un fel de mancare, poti sa fii sigur ca e unul care n-a mai fost preparat nicaieri pana atunci”, spune Sarno, lansand o provocare.

Cum privesc alti maestri bucatari problema? Cu siguranta ar avea cate ceva de invatat, avand in vedere ca oferta vegetariana din marea majoritate a restaurantelor de top este jalnica. Daca il intrebi pe Sarno pe cine il considera el mentorul sau, il va numi pe Charlie Trotter. Nu pentru ca ofera un meniu de preparate crude ce-ti poate servi drept exemplu ca specialist, ci datorita modului in care sunt concepute retetele, sanatatea fiind mai presus de orice altceva si nu placerea gustativa cu orice pret. In plus, nu pleci de acolo „plin”, nici chiar dupa 20 de feluri. Desi devotat muncii sale, Sarno nu e deloc genul care sa tina predici. Este o persoana absolut normala. „Imi place sa beau din cand in cand, sunt un om obisnuit”, spune el cu un zambet in coltul gurii. A crescut intr-o gospodarie tipic americana, cu mancare tipic americana. Doar cand crizele de astm au devenit insuportabile acum 12 ani, s-a indreptat spre preparatele vegane si crude. „Simptomele au disparut pur si simplu”, spune el, ridicand din umeri. Sarno nu este nici macar un bucatar cu studii in domeniu. A invatat meserie din mers, lucrand cu alti bucatari, apoi pentru case private (actorul Woody Harrelson se numara printre clientii sai).

Dupa noua feluri aduse doar pentru degustare, poti iesi pe usa destul de semet si total satisfacut de consommé-ul de castraveti, crochetele cu ciuperci sau lasagna de dovlecei. Tot ca o minune a alimentatiei sanatoase, hainele nu se impregneaza cu mirosul de mancare venit din bucataria deschisa. Saf dispune de un cuptor foarte mic (deoarece exista si patru preparate „gatite” in meniu) si o bucatarie la subsol, suficient de mare pentru cei 10 bucatari ai sai. Intamplator, printre ei nu se afla niciun britanic, bucatarul-sef fiind sud-african. Alunele si semintele sunt inmuiate in apa timp de pana la 10 ore inainte de utilizare. Astfel, sunt mai usor de manipulat, mai nutritive si cu un continut caloric mai redus. Mugurii de pin sunt deshidratati si apoi macinati, pentru a capata aspect de parmezan. Dispozitivul de deshidratare este o ustensila necesara in trusa oricarui adept al preparatelor crude, iar Sarno dispune de sapte! „Pare destul de complicat sa gatesti crud acasa”, spun unii. „Prostii, niciuna din retetele mele nu dureaza mai mult de 20 de minute s-o faci”, spune Kate Wood, autoare a trei carti de bucate dedicate preparatelor crude. Kate, in varsta de 37 de ani, este mama a trei baieti „cruzi”. Copiii ei evita restaurantele fast-food, preferand un hamburger din fibra de canepa cu ketchup de coriandru, declara mama. E adevarat ca are un stil de viata cel putin strict: nu pune nicio picatura de alcool in gura, practica yoga, merge numai cu bicicleta iar copiii ei invata la domiciliu, dar sustine ca nimeni din familie nu a avut nevoie de medic in ultimii 3 ani.

Londonezii au insa si posibilitatea de a lasa pe altul sa se chinuiasca in locul lor (cu gatitul, nu cu mancatul). Pentru 22,50 de lire pe zi, firma Raw Fairies iti livreaza la domiciliu meniul dorit. Deschis din decembrie 2007, este primul serviciu de livrare de preparate crude din Marea Britanie, desi deocamdata este limitat la zona centrala a Londrei. „Preparatele crude nu au prins foarte bine aici din cauza climei noastre. Lucrurile stau cu totul altfel pe plajele din Los Angeles, dar interesul creste pe zi ce trece”, spune Midi Fairgrieve, nutritionist si co-fondator al Raw Fairies, care face 2000 de livrari pe zi din bucataria sa, aflata in zona West End a Londrei.

VITALITATEA ALIMENTELOR

Vitalitatea alimentelor a fost prima data structurata de prof. Edmond Bordeaux Szekely. Aceasta isi are originile in observatiile si studiile conceptelor spirituale antice, facute de acest cercetator. El a clasificat alimentele in 4 categorii, in conformitate cu calitatile si functiile acestora de a genera viata si sanatate in corpurile noastre: biogene, bioactive, biostatice si biocide.

ALIMENTE BIOGENE

Alimentele biogene (care genereaza viata) – cerealele integrale crude germinate, nucile si semintele inmuiate sau/si germinate, reinnoiesc celulele si regenereaza viata. Acestea sunt cele mai puternice alimente in ceea ce priveste forta vitala. Ele detin secretul vietii, germenele care are puterea de reproducere pentru perpetuarea speciei. Contin sclipirea vietii, ce straluceste in cei care le mananca in forma lor naturala. Aceste alimente au in ele toti nutrientii esentiali, necesari pentru sanatate si longevitate. Atunci cand sunt germinate, nutrientii se inmultesc considerabil iar nucile, semintele si granele devin mai usor de digerat.

Starea – Viata infloreste. Este perioada cand semintele, granele sau nucile prind viata si cresc, sunt in perioada adolescentei, pline de energie si viata si intr-o continua crestere. De exemplu, in cazul graului incoltit: vitamina E creste cu 300%,  vitamina C creste cu 600% si vitamina A se dubleaza. Aceste vitamine sunt antioxidanti puternici. Seminte si nuci diferite vor creste capacitati si nutrienti diferiti. Majoritatea nucilor si semintelor, in momentul in care sunt inmuiate si germinate, elibereaza enzimele digestive inhibitoare si astfel proteinele, lipidele si carbohidratii complecsi devin predigerate in aminoacizi, acizi grasi si carbohidrati mai simpli.

Cat consumam – Aceste alimente ar trebui sa constituie 25% din totalul hranei zilnice.

ALIMENTE BIOACTIVE

Alimentele bioactive (care sustin viata): Toate vegetalele: fructe, legume, nuci, grane, seminte si plantele cu frunze verzi – crude, organice, proaspete, de uscat sau din mare. Aceste alimente sunt pline de viata, dar nu la nivelul celor biogene. Diferenta dintre alimentele bioactive si cele biogene este cea dintre vitalitatea unui adult sanatos si vitalitatea unui copil, care este intr-o crestere rapida. Vegetalele cu frunze verzi, in care cuprindem si algele marine, sunt extrem de importante pentru sanatate. Ele sunt surse excelente de minerale: calciu si fier, enzime si vitamine. Sunt, de asemenea, dupa cum spune Paavo Airola (renumit naturalist), surse de proteina completa, cu o valoare de utilizare mult mai mare decat cele animale. Vegetalele cu frunze verzi servesc corpului atat pentru constructie, cat si pentru curatare.

Starea – Viata e mentinuta la o rata mica. E bine sa le mancam cat mai putin procesate.

Cat consumamAceste alimente ar trebui sa constituie 50% din alimentatia zilnica. Cand sunt consumate impreuna cu alimente biogene, ele sintetizeaza componente total diferite, care executa functii biogene si bioactive  superioare. Cresc la o rata redusa. Este bine sa fie consumate neprocesate si cat mai proaspete.

ALIMENTE BIOSTATICE

Alimentele biostatice (care incetinesc viata): Alimentele gatite, vechi, imbatranite, congelate.

Starea – viata incetinita deoarece aceasta hrana nu contine nici vitalitate, nici prea multi nutrienti utilizabili. Ea asigura functionarea minima a organismului si accelereaza imbatranirea.

Cat consumamproportia acestor alimente in dieta noastra nu ar trebui sa depaseasca 20%.

ALIMENTE BIOCIDE

 Alimentele biocide (care aduc moartea): alimente (inclusiv bauturi) procesate, iradiate, de provenienta animala. Adaugam aici alimentele care contin zahar alb procesat, grasimi trans, faina alba si cele provenite din agricultura industriala. Toate acestea sustrag forta vitala.

Starea Ceea ce odata era viu, se afla acum intr-o stare de descompunere, de degradare. Din cauza cantitatilor mari de elemente toxice adaugate, precum si a proteinei animale excesive, aceste alimente creeaza multa aciditate, ceea ce duce la probleme mari in organism si implicit la pierderea vitalitatii. Aceste alimente au fost create de om, iar prin creatia sa, omul se autodistruge.

Cat consumam –  Aceste alimente nu ar trebui sa se regaseasca in nici un procent in alimentatia noastra. Aproape toate bolile moderne ale  omenirii sunt legate de alimentatia procesata.

Detoxifica-ti organismul in mod natural cu Nopalin!

  • Persoanelor care urmează un regim de slăbire, datorită senzaţiei de saţietate ce apare în urma administrării tabletelor.
  • Persoanelor suferind de constipaţie, pentru a ameliora această problemă.
  • Pentru reducerea nivelului ridicat al colesterolului şi trigliceridelor.
  • Suferinzilor de diabet, pentru a le creşte consumul de fibre.
  • Persoanelor care au probleme cu celulita.

CONCLUZII:

In timpul si dupa ce mancam o masa cu hrana gatita ne creste tensiunea arteriala, iar pulsul aproape ca se dubleaza. Daca se intampla sa fim fumatori sau consumatori de alcool, este clar ca suntem constant predispusi la un atac de cord. Pe de alta parte, plantele in forma lor vitala, proaspata, au alt impact asupra organismului. Astfel, cand consumam aceste alimente, beneficiem de grasimi sub forma acizilor grasi esentiali nesaturati, carbohidrati care se digera lent si care ne dau energie constanta pe o perioada mai lunga de timp si de proteine complete predigerate, sub forma de aminoacizi.

Exista si moduri foarte sanatoase de a conserva legumele pentru iarna, care au avantaje deosebite. Astfel, in varza cruda murata, prin fermentarea naturala a acidului lactic, se sintetizeaza complexul de vitamine B (incluzand vitamina B12) si vitamina K. Acest procedeu trebuie aplicat legumelor organice si fara adaugare de sare, otet, apa sau orice altceva.

Ce trebuie sa facem e sa privim cu atentie hrana noastra de zi cu zi si sa o analizam in comparatie cu vitalitatea pe care ne-o da. Daca nivelul de vitalitate nu ne este pe plac, putem incerca sa crestem procentul de alimente biogene sau bioactive si sa-l reducem pe cel al alimentelor biocide si biostatice. Sau pur si simplu sa reducem sau sa eliminam alimentele biocide. Sunt o multitudine de lucruri pe care le putem incerca, atata vreme cat ne dorim sa devenim mai energici, mai sanatosi si mai plini de viata. Alegerea consta in ce ducem la gura, in rest facem cam acelasi efort.

Daca abatoarele ar avea ziduri din sticla, intreaga omenire ar fi vegetariana. Paul McCartney

MICUL-DEJUN KOLLATH, UN ALIMENT IDEAL

Acum stim ca alimentatia ideala trebuie sa fie cat mai naturala si pe cat posibil cruda. Adesea insa, stomacul celor neobisnuiti cu dieta naturala tolereaza greu hrana nepreparata termic, mai ales cerealele. Profesorul Werner Kollath (1892-1970), dietetician si doctor in medicina, unul dintre pionierii alimentatiei sanatoase din Germania, a descoperit metoda de a face cerealele integrale mai usor digerabile, fara folosirea focului. Prin adaugarea de fructe, seminte, miere si scortisoara, acest mic dejun dobandeste si un gust placut, care-i completeaza valoarea alimentara exceptionala.

 INGREDIENTE:

– 3-4 linguri de faina integrala de cereale (grau, ovaz etc.); pe cat posibil, procurati-va cereale organice, provenite din culturi netratate chimic; puteti de asemenea macina boabe proaspete, folosind o simpla rasnita de cafea

–  nuci, alune sau migdale maruntite sau rasnite

– stafide, curmale, smochine, prune uscate

– nuca de cocos rasa (optional)

– fructe: mere, banane, portocale, pere, fragi, cirese, capsuni, prune, piersici, caise sau orice alte fructe de sezon bine coapte.

– miere si scortisoara

 PREPARARE

 Seara, se pune faina integrala intr-un vas din ceramica sau sticla. Se adauga 3-5 linguri de apa. Se amesteca bine si se lasa la temperatura camerei pana a doua zi dimineata. Pe timpul noptii, faina va absorbi apa, devenind o pasta. In tot acest timp, are loc si un proces de fermentatie, caruia i se poate atribui o buna parte din valoarea dietetica a acestui mic-dejun, precum si digestibilitatea sa.

Intr-un alt vas, se pun la inmuiat cca 20 g fructe uscate maruntite, la alegere: nuci, smochine, stafide, curmale, prune uscate, seminte de floarea soarelui decojite si neprajite etc. Minimal, se pot folosi doar cateva nuci. A doua zi dimineata, continutul celor doua vase se amesteca, folosindu-se si apa de la inmuierea fructelor. Se adauga apoi un mar, ras in momentul servirii, pentru a evita oxidarea. Se pot folosi si alte fructe, taiate ori zdrobite, in functie de posibilitati si de inspiratie. Se pudreaza apoi acest amestec cu scortisoara. Se poate adauga si putina miere.

In alta dimineata, pasta de faina inmuiata de cu seara se poate combina cu un iaurt subtire (de baut), zeama de lamaie, putin unt de arahide sau de migdale si marul ras. Alteori, faina integrala poate fi inlocuita cu fulgi din germeni de cereale, de asemenea inmuiati de cu seara.

 Consumarea regulata a micului dejun Kollath aduce urmatoarele beneficii:

  •  Stare de satietate cel putin 4 ore. Niciun fel de falsa foame dimineata si absenta senzatiei de supraincarcare a stomacului.
  • Reglarea armonioasa a greutatii. Persoanele care doresc sa piarda din greutate nu vor avea acea senzatie acuta de foame inaintea mesei de pranz si se vor satura chiar cu o ratie redusa; in schimb, cele ce vor sa se implineasca in mod echilibrat, vor constata o imbunatatire a functiilor lor digestive si vor lua in greutate.
  • Constipatia, factorul principal al autointoxicarii, este eliminata.
  • Semnele de oboseala si de epuizare, care sunt indiciul unei acumulari de toxine, dispar.
  • Performantele fizice si intelectuale cresc vizibil.
  • Se instaleaza o stare de bine generalizata, rezultata dintr-un echilibru biologic mai bun.
  • Apare o senzatie de bucurie interioara si o satisfactie care indeparteaza orice dorinta de a mai consuma excitante psihodinamice (cafea, tutun, alcool).
  • Se mareste puterea de concentrare, deoarece aparatul digestiv nu mai este ingreunat de un mic-dejun greu. Se stie ca digestia acapareaza cca 70% din energia nervoasa a corpului.
  • Rezulta o mai buna rezistenta la stres sau stari tensionale.
  • Compozitia sanguina se imbunatateste. Prin multiplicarea celulelor dermei, datorate unei mai bune irigari a tesuturilor subcutanate, tenul devine roz, fara eruptii. Furunculele, eczemele sau pecinginile dispar.
  • Parul redevine suplu si plin de vitalitate, unghiile devin stralucitoare si nu se mai rup.
  • Sanatatea dintilor se amelioreaza. Dintii care se dezgoleau reintra in alveolele lor.
  • Scheletul este intarit, sudura fiind mai rapida in caz de fracturi.

Acest mic dejun poate fi considerat si ca o prajitura, in care compozitia si gustul pot varia la infinit, dupa inspiratie si in functie de fructele de sezon. Vitaminele complexului B din faina integrala de grau se adauga vitaminelor si mineralelor din fructe. Acizii organici ai fructelor proaspete sunt neutralizati de hidratii de carbon ai graului. Prepararea este simpla, pentru ca nu necesita fierbere. Reteta este avantajoasa si pentru ca dimineata nu avem prea mult timp la dispozitie pentru pregatirea unui mic dejun cu adevarat hranitor si sanatos. Pofta buna!

Postat de Marius Diaconu proprietarul site-ului La Slabit