Extrem de apreciate in tarile de origine, delicioasele fructe exotice fac bine si sanatatii romanilor. In toate anotimpurile, fructele reprezinta principala sursa de vitamine. Vara, avem nevoie chiar de multe fructe, pentru a ne asigura echilibrul hidric. Desi fructele autohtone (mere, prune, piersici, cirese, struguri, pepeni), sunt campioanele vitaminelor si nu trebuie sa ratam niciodata cura cu aceste fructe, sa nu uitam ca si pe alte continente cresc roade ale pamantului, daruite de natura pentru sanatatea omului, unele de zeci de ori mai bogate in nutrienti decat ale noastre. Le vedem in magazine, dar nu prea le cunoastem si nu stim pe care sa le alegem. Fructele exotice insa nu sunt doar niste delicatese, niste mofturi pentru mesele festive. La noi, nu au inca popularitate, dar in tarile in care sunt cultivate, medicii le recomanda de mii de ani in scopuri curative. Iata in continuare cateva fructe exotice cu valoare de aliment, condiment si medicament.

AVOCADO – un aliment complet

avocado

Arborele de avocado provine din zonele calde ale Americii Centrale. Fruct exotic, mare, verde si hranitor, asemanator cu para, avocado este alimentul perfect. Bogat in proteine usor digerabile, este ideal pentru vegetarieni, deoarece  poate suplini cu succes carnea, ouale si branza. De culoare verde intens, cu aroma delicata si gust fin, fructul de avocado creste in zonele cu clima tropicala. Coaja nu este comestibila. Pulpa este galben-verzuie, cremoasa si are un gust asemanator cu al alunelor. Un fruct de talie medie contine 340 de calorii si are o inalta densitate nutritionala.

Fiind un aliment complet, poate suplini cu succes o masa. Avocado se consuma mai ales ca fel de mancare si mai putin ca desert. Poti pregati din el sandviciuri (se intinde pe paine ca untul), salate, combinat cu legume inabusite, pui, crustacee, fructe de mare, sos sau supe. Prin continutul sau caloric si nutritiv ridicat, avocado constituie un aliment ideal pentru copii.

Contine vitaminele: A, B1, B2, B3, B6, C, E, F, PP, fosfor, fier, zinc, potasiu (de doua ori mai mult decat banana), cupru si magneziu, fibre, acid pantotenic si o cantitate mare de acizi grasi nesaturati, usor digerabili. Aztecii mancau avocado pentru a fi plini de energie si potenti. Fructul este o sursa importanta de antioxidanti, proteine si fibre. Contine 14 minerale, care regenereaza si stimuleaza cresterea si toti cei 9 aminoacizi esentiali pentru organism. Hraneste, cicatrizeaza si remodeleaza tesutul conjunctiv. Parul uscat, fara stralucire, poate fi revitalizat cu ajutorul unei masti cu avocado.

Avocado este fructul cu continutul cel mai mare de ulei. Este supranumit „untul vegetal”. Uleiul de avocado este bogat in acid oleic (Omega-9), carotenoide (clasa de pigmenti vegetali dintre care cei mai cunoscuti sunt betacarotenul si licopenul), zeaxantina, alfacaroten, vitamina E, acizi grasi mononesaturati, luteina. Uleiul de avocado mai contine acid linoleic (Omega-6) si palmitic. Dintre toate uleiurile, cel de avocado este cel mai repede absorbit de piele. Uleiul este extras din pulpa fructului si nu din sambure care, de altfel, nu contine decat 2% grasimi. Uleiul de avocado este utilizat in cosmetica pentru revigorarea tenului imbatranit. Protejeaza impotriva cancerului, bolilor de inima, artritei si cataractei.

avocado

Proteinele din carne, grasimile din uleiuri, vitaminele si mineralele din legume, toate se gasesc intr-un singur fruct: avocado. Mancandu-l, este ca si cum ai lua o masa intreaga, cu mai multe feluri de mancare. Desi se gaseste tot mai mult si in magazinele noastre, putini sunt cei care consuma, in mod regulat, avocado, probabil si pentru ca nu se cunosc beneficiile lui. Potasiul din avocado tine sub control tensiunea arteriala. Consumat des, avocado ajuta in prevenirea bolilor cardiovasculare, hipertensiunii si atacului vascular cerebral. Si acidul folic protejeaza inima, iar o para de avocado ofera 23% din doza zilnica recomandata. De aceea, fructul este indicat si gravidelor, care au nevoie de acid folic pentru a preveni malformatiile fatului.

Un alt punct forte al fructului de avocado este acidul oleic, care se gaseste si in uleiul de masline. Acesta este una din cele mai sanatoase grasimi si, conform studiilor, previne cancerul de san si bolile de inima. Daca iti da batai de cap colesterolul, grasimile sanatoase din avocado pot sa elimine complet problema. Dieta bogata in avocado este benefica si pentru ochi, deoarece fructul contine si luteina, unul din cei peste 600 de carotenoizi (pigmenti naturali). Aceasta substanta previne cataracta si degenerarea maculara. Desi este un fruct „gras”, avocado este util in cura de slabire. Datorita grasimilor mononesaturate pe care le contine, te ajuta sa te saturi mai repede, si reduce tentatia de a ceda in fata dulciurilor. Mai mult, previne carentele de vitamine si minerale care sunt des intalnite in cura de slabire. Totusi, nu trebuie sa exagerezi. 125 de grame de avocado au 200 de calorii, mai multe decat alte fructe si legume, dar mai putine decat cartofii prajiti, prajiturile sau bomboanele.

Cum alegi un avocado?

Pentru ca acest fruct constituie inca o noutate la noi, multi nu stiu cum sa-l aleaga din gramada de la supermarket. Fructul de avocado, ca si bananele, incepe sa se coaca dupa ce e cules, asa ca e posibil sa gasesti la supermarket fructele necoapte. Un avocado bun trebuie sa fie un pic moale cand apesi pe el si fara pete pe coaja. Exista mai multe tipuri de avocado: unele au coaja verde, altele au coaja maro inchis, asa ca nuanta nu iti spune neaparat daca fructul e copt sau nu. Daca ai cumparat un fruct necopt si iti dai seama de asta inainte sa-l tai, il poti ajuta sa se coaca mai repede daca il pui intr-o punga de hartie, la loc cald. Avocado se poate consuma ca atare, sau in diferite preparate culinare, printre care si vestitul guacamole.

Guacamole, delicios si versatil:

Probabil il vezi stand cuminte si vernil in borcane pe raftul magazinului si nu te decizi daca sa il cumperi sau nu. Indrazneste si vei descoperi un sos plin de vitamine! Guacamole este un sos mexican cu consistenta de crema, care are ca ingredient de baza fructul de avocado, caruia i se adauga arome si ierburi proaspete. Pe langa faptul ca poate fi consumat cu nenumarate feluri de mancare, mai are si avantajul unui aport semnificativ de vitamine si uleiuri volatile care contribuie la pastrarea tineretii.

Ingrediente: 2 avocado coapte, curatate de coaja, 2 rosii coapte, decojite, cubulete; 1 ceapa tocata fin, preferabil rosie; 2-4 catei de usturoi pisati; sucul de la o lamaie; sos Tabasco; sare.

Preparare: Se pun ingredientele in robotul de bucatarie sau in blender si se proceseaza pana cand se obtine o crema onctuoasa omogena. Se pune la frigider pana cand capata consistenta untului. Se poate manca pe paine prajita, dar poate insoti cu succes si preparatele din carne sau salatele.

Supa-crema de broccoli cu avocado,1-2 avocado,1 castravete, 3-4 buchetele de broccoli (crude sau oparite), 1 lingura ulei de masline, 1 lingura sos de soia, zeama de lamaie, sare, piper, usturoi, patrunjel – dupa gust.

Se pun toate ingredientele in blender. Pasta obtinuta se poate consuma ca atare, pe paine, sau se poate dilua cu apa fiarta (200 ml pentru fiecare lingura de pasta), devenind o supa delicioasa si foarte sanatoasa in acelasi timp.

Desert rapid: Taie avocado in doua, scoate samburele, adauga peste cele doua jumatati cateva picaturi de zeama de lamaie si putin zahar brun sau miere. Mananca-l direct din coaja, cu lingurita.

Această dietă de 14 zile este uşor de urmat, flexibilă, nu te înfometează, îţi asigură o cantitate adecvată de carbohidraţi, proteine şi fibre. Şi nu doar două săptămâni: o poţi urma şi pe termen lung!

ANANASUL – luxul pe care ni-l putem permite

ananas

Timp de sute de ani, ananasul a fost considerat un fruct rar si scump. Ovidius scria: este cel mai delicios dintre fructe, un lux al zeilor si numai Venus are dreptul sa-l culeaga. In secolele XVIII si XIX, fructul era cultivat in sere artificiale in toata Europa de Vest, fiind apreciat de oamenii bogati ca fruct de decor si simbol al ospitalitatii si luxului. Era atat de rar si scump, incat in secolul al XIX-lea nobilii isi imprumutau fructele intre ei pentru a-si decora mesele cand aveau oaspeti. Ananasul este originar din regiunea Mato Grosso din America de Sud, unde inca mai poate fi gasit astazi sub forma de planta salbatica, cu seminte numeroase, maro inchis, de dimensiunea unui bob de orez. Localnicii il numeau nana, adica delicios si il venereaza si astazi printr-o sarbatoare inchinata lui. Ca si alte fructe exotice, ananasul este o adevarata bomba enzimatica, iar proprietatile sale in ceea ce priveste curatarea organismului, detoxifierea, purificarea intestinelor si a sangelui nu sunt egalate de niciun alt fruct.

In America Latina, ananasul a fost multa vreme prescris ca leac pentru raceli, infectii, efectele neplacute ale menopauzei, paraziti intestinali, febra, astm, boli cu transmitere sexuala, constipatie, gaze si abcese. Aceasta gama incredibil de larga de utilizari a fost confirmata de stiinta moderna, ananasul devenind una dintre bazele medicinii alternative. In afara de biotina si betacaroten, ananasul contine intreaga gama de vitamine si 16 minerale, printre care fier, calciu, cupru, zic, magneziu, iod. O enzima extrem de folositoare in combaterea mai multor probleme de sanatate, bromelaina, se gaseste in cantitate mare in ananas. Aceasta are proprietatea de a descompune proteinele. Bromelaina determina atenuarea hipertensiunii, intareste digestia si purifica sangele. Enzimele proteolitice sunt capabile sa reduca reziduurile proteice si sa combata parazitii intestinali. De aceea, pentru acest gen de probleme, se apeleaza la suplimente pe baza de bromelaina, insa ananasul proaspat este la fel de eficient. Conjugat cu celelalte enzime care se gasesc de asemenea in ananas, bromelaina poate stopa proliferarea celulelor canceroase si impiedica formarea metastazelor, intarind sistemul de aparare al organismului. Ananasul ajuta la subtierea sangelui si imbunatateste irigarea creierului si puterea de concentrare. Datorita continutului mare de triptofan si serotonina, ananasul influenteaza in mod pozitiv starea psihica si combate depresia. Consumul a jumatate de fruct de ananas pe zi este ideal in prevenirea unor boli precum hipertensiunea, artrita, reumatismul si cancerul.

BANANELE – sursa de energie

banane-1

In engleza exista proverbul „Un mar pe zi tine doctorul departe de casa”. Insa nu marul este fructul minune pentru sanatate, ci banana. In comparatie cu un mar, o banana contine de 4 ori mai multe proteine, de 2 ori mai multi carbohidrati, de 3 ori mai mult fosfor, de 5 ori mai multa vitamina A si de 2 ori mai mult fier. Iata calitatile ei terapeutice:

Sursa de energie: bananele contin doua zaharuri naturale (fructoza si glucoza) combinate cu fibre. Datorita lor, o banana ne umple imediat si pe termen lung de energie. Cercetarile au demonstrat ca doar doua banane ne dau suficienta energie pentru a termina cu succes o munca asidua, fara intrerupere, timp de 90 de minute. Nu e de mirare ca bananele sunt fructele preferate ale atletilor de performanta.

Nervozitate: bananele au un continut mare de vitamina B, care calmeaza sistemul nervos.

Simptome premenstruale: vitamina B6 din banane aduce nivelul de glucoza din sange la un nivel normal, lucru care cu siguranta va ajuta la trecerea mai usor peste acea perioada de disconfort a lunii.

Anemie: bogate in fier, ajuta la stimularea producerii de hemoglobina din sange, vindecand anemia.

Depresie: bananele contin triptofan, un tip de proteina pe care corpul o transforma in serotonina, care se stie ca te face sa te relaxezi, iti imbunatateste starea de spirit si te face sa te simti mai fericit.

Presiunea sangelui: bananele sunt bogate in potasiu, dar cu un continut scazut de sare, combinatia perfecta pentru a reduce presiunea arteriala.

Mahmureala: una dintre cele mai rapide moduri de a scapa de mahmureala este un milkshake de banane, indulcit cu miere. Bananele calmeaza stomacul si, cu ajutorul mierii, readuce la normal nivelul de zahar din corp, in timp ce laptele hidrateaza corpul.

Intepaturi de tantar: ca sa scapi de insuportabilele mancarimi, maseaza locul respectiv cu partea interioara a cojii de banana. Va reduce imediat umflatura si mancarimea.

Stimulent pentru creier: nivelurile ridicate de potasiu te ajuta sa inveti mult mai usor, sa tii minte mai bine lucrurile citite si sa te concentrezi mai bine.

Constipatie: bananele sunt bogate in fibre; una pe zi te va ajuta sa iti reglezi tranzitul intestinal.

Ulcer: este singurul fruct care poate fi consumat de cei care sufera de gastrita sau ulcer. Bananele sunt folosite in dietele pentru boli intestinale, datorita texturii lor moi si calmante. De asemenea, neutralizeaza aciditatea in exces si reduce iritarea stomacului.

Impotriva fumatului: bananele ii ajuta si pe cei care incearca sa se lase de fumat. Vitaminele B6 si B12 pe care acestea le contin, impreuna cu potasiul si magneziul, ajuta corpul sa scape de nicotina si sa nu mai simta nevoia de ea.

Stres: potasiul ajuta la normalizarea batailor inimii, trimite oxigen catre creier si regleaza balanta de apa din corp. Cand suntem stresati, nivelul metabolic creste, reducand astfel nivelul de potasiu din corp. O banana va rezolva problema.

Infarct: conform The New England Journal of Medicine, daca introduci banane ca parte din hrana zilnica, reduci cu 40% riscul de a face infarct.

Si, in sfarsit, daca esti genul care traieste dupa principiul „nimic nu se arunca, totul se recicleaza”, afla atunci ca, inainte sa arunci cojile de banana, poti sa-ti lustruiesti pantofii cu ele. Freaca pantofii cu partea din interior a cojii si apoi sterge-i cu o carpa moale. Vei vedea cum vor straluci.

KIWI – opt motive sa mananci acest fruct

kiwi

Kiwi sunt fructe originare din China, descoperite de americani abia prin anii ’60. Desi la prima vedere nu par apetisante, ele au un gust minunat si sunt uneori mai bune decat un medicament.

In China li se spune yang tao. Misionarii care le-au adus in Noua Zeelanda la inceputul secolului XX le-au botezat agrise chinezesti. Prima oara cand au ajuns in Lumea Noua, prin 1960, pe masa unui restaurant, i-au incantat simturile unui negustor american, care s-a gandit sa le importe. Au primit numele de kiwi de la pasarea neozeelendeza cu acelasi nume, cu penajul careia seamana.

Ce beneficii aduc aceste fructe?

  • Sunt o excelenta sursa de fibre, care ajuta la curatarea colonului de toxine si la reducerea riscului de aparitie a cancerului de colon. Ele ajuta si la scaderea nivelului colesterolului, ceea ce duce implicit la reducerea riscului producerii unui atac de cord. In plus, aceste fructe bogate in fibre ii ajuta pe bolnavii de diabet sa tina glicemia sub control.
  • Consumul acestor fructe este un mod delicios de a-ti pastra inima sanatoasa. Daca mananci cateva kiwi pe zi reduci riscul formarii cheagurilor de sange si grasimea din sange. Fructele au acelasi efect ca si aspirina, numai ca… cea din urma poate provoca ulcer.
  • Confera protectie contra astmului si altor afectiuni respiratorii, datorita continutului mare de vitamina C. Intr-un kiwi se gaseste mai multa vitamina C decat intr-o portocala. Un studiu facut de italieni pe 18 mii de copii arata ca simptomele de astm sunt cu 44% mai rar intalnite la copiii care mananca intre 5 si 7 citrice si kiwi pe saptamana, decat la cei care mananca aceste fructe mai putin de o data pe saptamana. Copiii care sufereau de astm la inceputul studiului au avut cel mai mult de beneficiat de pe urma experimentului. Dupa un “tratament” cu kiwi, starea lor de sanatate s-a imbunatatit.
  • Este bun si pentru ochi: ajuta organismul sa lupte contra degenerarii oculare. Desi ai invatat ca morcovii fac bine la vedere, se pare ca aceste fructe ii depasesc. Oftalmologii au ajuns la concluzia ca, mancand 3 fructe pe zi, reduci cu 36% riscul de aparitie a degenerarii oculare.
  • Fitonutrientii din kiwi ne protejeaza ADN-ul. Acest fruct i-a fascinat pe cercetatori prin capacitatea lui de a proteja ADN-ul de bombardamentul radicalilor liberi. Kiwi este o sursa importanta de fitonutrienti si antioxidanti, substante ce intarzie imbatranirea celulelor. Unii spun ca si coaja este bogata in nutrienti si daca o speli si indepartezi puful o poti manca fara probleme.
  • Kiwi mai contine alti doi antioxidanti: vitamina E si A. Vitamina E confera sanatate pielii si grabeste vindecarea anumitor boli de piele si rani.
  • Cine manifesta lipsa de potasiu, magneziu si fosfor este bine sa manance tot kiwi.
  • Continutul mare de vitamina C previne artrita si ateroscleroza, si intareste sistemul imunitar.

Singura problema ar fi ca, asemenea capsunilor, kiwi pot provoca unor persoane reactii alergice. Este vorba in special de copiii predispusi la alergii. Aceste fructe nu se recomanda bolnavilor de rinichi. Ele contin oxalati, substante care se pot cristaliza si afecta sanatatea.

MANGO – regele fructelor exotice

mango

Originar din Asia de Sud-Est, fructul de mango (Mangifera indica) este venerat in arta si cultura indiana, regasindu-se in broderii, pe carpete, brocard sau sculpturi. Face parte din grupa fructelor galben-aurii, care au continut scazut de grasimi dar sunt bogate in fitoelemente, substante puternic antioxidante. Este cunoscut sub numele de „hrana zeilor” si a fost fructul favorit al Reginei Victoria. O legenda spune ca Budha, plimbandu-se prin padure, a gustat fructul, l-a binecuvantat si l-a oferit oamenilor, ca dar al zeilor. Este considerat printre cele mai studiate si testate fructe din lume.

Acest fruct tropical, denumit si „fructul fericirii”, reprezinta o excelenta sursa de energie si sanatate, dar si un element des folosit in dietele de slabit. Mango este cultivat de cateva mii de ani in special in India, principalul producator mondial, tara in care este considerat fruct national si numit „regele fructelor”. Mango este un fruct foarte apreciat datorita proprietatilor sale revigorante si curative descoperite de-a lungul timpului.

Proprietati. Fructul are o marime variabila, cuprinsa intre 10 si 25 cm lungime, 7-12 cm in diametru si poate cantari pana la 2,5 kg. Copt, este variat colorat, de la galben, portocaliu, pana la rosu aprins, iar gustul sau este dulce, distinct, undeva intre cel al piersicii si al ananasului.

Compozitie. Pulpa unui fruct de mango crud contine aproximativ 15% zahar, 1% proteine si cantitati insemnate de vitamine (A, B1, B12, C, E), minerale (calciu, fosfor, fier, potasiu, magneziu, cupru), fermenti, aminoacizi, uleiuri eterice, fibre, carotenoizi, compusi polifenolici (contine 43 din cele 200 de xantone care se gasesc in  natura – nu exista un alt fruct care sa aiba atata concentrare de xantone precum mango), tanin, enzime, fitonutrienti, bioflavonoide.

Actiune. Fructele de mango au actiune directa asupra sistemului nervos central, exercitand, prin continutul lor de fosfor si acid glutamic, un rol protector asupra nervilor. Influenteaza pozitiv starea de sanatate si incetineste procesul de imbatranire, prin concentratia foarte ridicata in vitamina A (asigura 187% din necesarul zilnic; un fruct de marime medie asigura necesarul de vitamina A pe o saptamana intreaga). Prin aportul de potasiu, acest fruct favorizeaza echilibrul activitatii musculare si, implicit, al activitatii cardiace. Datorita continutului bogat de enzime, fructele de mango stimuleaza digestia, ele putand fi astfel folosite in dieta celor care doresc sa slabeasca. Cu doar 60 de calorii la 100 g, acest fruct este cunoscut drept un element indicat pentru slabit, deoarece doua sau trei fructe consumate inainte de masa dau senzatia de satietate si astfel aportul alimentar va putea fi redus. In acelasi timp, fructele de mango ajuta in prevenirea cancerului de colon, mai ales in cazul celor care sufera de o carenta de fibre. Fructele contin si compusul numit mangiferina, un antiinflamator, antidiabetic si antioxidant. In plus, acidul galic din pulpa fructului are rol de protectie impotriva virusurilor.

Cura cu acest fruct exotic dulce si aromat se poate face consumandu-l in stare naturala, sau sub forma suc, care pastreaza proprietatile fructului intreg. Sub forma lichida, se absoarbe mai repede. Consumat dimineata pe stomacul gol, revigoreaza, energizeaza. Nu are contraindicatii, putand fi consumat si de catre copii, femei gravide sau varstnici, chiar pe timp de 6 luni. Este indicat sa se consume cu o jumatate de ora inainte de masa sau la 3 ore dupa masa. La dimensiuni medii si cu coaja tare, mango poate fi pastrat pentru mai mult timp intr-o incapere racoroasa sau in frigider.

Salata de mango si pepene galben

Aceasta salata racoritoare, cu putine calorii se prepara repede si reprezinta un desert delicios.

Ingrediente: 1 pepene galben mijlociu; 2 mango; 2- 3 lingurite de miere; 2 iaurturi naturale; frunze de menta proaspata.

Preparare: Dupa ce menta a fost lasata la macerat impreuna cu iaurtul si mierea timp de 2-3 ore, se trece la taierea pepenelui si a fructelor de mango, astfel incat sa poata fi asezate frumos intr-un platou. Acestea se orneaza cu frunze de menta, iar fructele se stropesc cu sosul preparat initial. Inainte de servire, salata se tine la frigider  in jur de o ora.

POMELO – ne apara de rele

pomelo

Iti amintesti de la scoala ca in literatura noastra romantismul a aparut dupa clasicism, desi in restul Europei ordinea a fost inversa? Ei bine, cam asa s-a intamplat si cu aparitia pe piata a fructului numit pomelo, care ne-a dus cu gandul ca ar fi vreun urmas mai bine dezvoltat al grepfrutului, desi grepfrutul este rezultatul incrucisarii dintre pomelo cu portocala. Dar partea aceasta cu ce e si cum a fost obtinut conteaza mai mult ca sa iti impresionezi prietenii prin cultura ta generala. Ceea ce merita intr-adevar sa stii despre pomelo consta in faptul ca e un fruct minunat, un fel de doctorul casei care, din fericire, se gaseste si in supermarketurile de pe la noi. Pomelo este originar din Asia, iar in zilele noastre se cultiva in China, Japonia, Israel, Taiwan, Thailanda, India, Bangladesh, Indonezia, Filipine, Tahiti, California, Florida etc.

Tot pentru cultura ta generala, iti spun ca pomelo este cel mai mare fruct citric (Citrus maxima sau Citrus grandis) ajungand uneori pana la dimensiunile unui pepene urias. Coaja are o culoare galben-verzuie si o grosime de 1,5 cm (asta ca sa nu te mire cand il desfaci), iar pulpa in interior seamana cu cea a grepfrutului alb, cu deosebirea ca este mai putin zemoasa, deloc amara si mult mai aromata. Cand iti cumperi un pomelo, ai grija sa aiba coaja neteda si lucioasa si sa fie greu cand il ridici.

Chinezii credeau ca acest fruct ii apara de rele si aveau dreptate, pentru ca, prin continutul sau de vitamine, ajuta la prevenirea unor imbolnaviri, dar poate fi folosit si ca remediu in tratarea diverselor afectiuni de care suferim. Se recomanda consumul atat in stare naturala, cat si sub forma de suc (cu conditia ca acesta sa fie baut imediat dupa preparare). Pomelo este foarte bogat in vitamina C (o jumatate de fruct contine 2/3 din necesarul zilnic), vitaminele P, B1, B2, B3, B5 si B9 , biotina, acid folic, provitamina A, calciu, magneziu, potasiu si alte minerale.  Si in plus, ce gust placut are!  Se recomanda consumul zilnic, fie ca desert, fie ca mic dejun.

Iata ce beneficii iti poate aduce:

stimuleaza sistemul imunitar;

– efect antioxidant, elimina radicalii liberi;

stimuleaza secretiile digestive;

ajuta la eliminarea toxinelor din organism;

contribuie la reducerea colesterolului;

– favorizeaza absorbtia fierului in intestin;

– curata ficatul;

– tonifica vasele capilare;

– determina incetinirea aterosclerozei;

– poate fi un remediu in cazul infectiilor virale si bacteriene;

– insoteste cu succes tratamentul pentru glaucom, diabet etc.

– franeaza procesul de imbatranire;

– intareste oasele, creste rezistenta organismului;

– reduce stresul si oboseala;

– are un rol important in producerea hormonilor de catre glandele suprarenale;

– scade riscul aparitiei cariilor.

Daca te-am convins, mergi neaparat si cumpara-ti un pomelo. Te vei bucura de aroma sa deosebita si vei aprecia efectele sale miraculoase in ceea ce priveste starea ta de sanatate.

RODIA – un fruct miraculos

rodia

Rodia (Punica granatum) este unul dintre fructele cele mai incarcate de simbolism. Se spune ca de fapt Adam si Eva nu ar fi muscat dintr-un mar ci dintr-o rodie. Printr-o rodie o pacaleste Hades pe Persefona sa petreaca 6 luni in Tartar. Rodia este unul dintre simbolurile Armeniei, reprezentand fertilitatea si abundenta. Rodiile se numara printre cele mai apreciate fructe, avand un gust deosebit si calitati terapeutice care le recomanda pentru multe afectiuni. Se afla la loc de cinste in lista de superalimente alcatuita de noul curent nutritionist. Planta este un copac de mici dimensiuni originar din zona himalayana, fiind cel mai des intalnit in India, Iran, zona Caucazului si cea mediteraneana. Este plin de fructe rotunde, de culoare rosu stralucitor, purpuriu sau galben-portocaliu, in functie de soi. Fructul are intre 6 si10 cm diametru si cantareste cca 200 g. Coaja este dura, cu textura asemanatoare pielii. Interiorul rodiei este separat in compartimente membranoase. Fiecare compartiment contine numeroase bobite zemoase, rosii sau roz, cu gust dulce-acrisor, racoritor.

Beneficii pentru sanatate: Rodia nu are multe calorii si nu contine grasimi saturate. Este plina de antioxidanti, minerale si vitamine. Constituie o sursa bogata de fibre solubile si nesolubile, continand aproximativ 12% din doza zilnica recomandata. Fibrele sale regleaza functiile sistemul digestiv, amelioreaza constipatia si previn cancerul de colon. Fructul este recomandat in diete de slabit sau la scaderea colesterolului. Cercetari de laborator au demonstrat ca punicalaginul, compusul antioxidant polifenolic continut de sucul de rodii, este eficient in reducerea riscului bolilor de inima. Rodia este o buna sursa de vitamina C, furnizand 17% din doza zilnica recomandata la 100 grame de fruct. Rodiile contin vitamine din complexul B, vitamina K si minerale cum sunt calciu, cupru, potasiu si mangan. Consumul regulat de rodii este eficient in combaterea diabetului si a cancerului de prostata.

Cele mai gustoase rodii sunt cultivate in Afghanistan. Fructele sunt coapte atunci cand au dezvoltat o culoare specifica, iar la lovirea usoara scot un sunet metalic. In magazine, alegeti rodiile care au o coaja fina, fara vanatai, taieturi sau urme de mucegai. Pot fi depozitate pe rafturi, la temperatura camerei timp de 5-8 zile sau in frigider. Fructele sunt de cele mai multe ori consumate ca atare sau sub forma de suc. Sucul poate fi utilizat si la prepararea supelor, jeleurilor, serbeturilor, sosurilor sau pentru a da aroma si aspect prajiturilor. Din sucul de rodii se poate face si vin.

MARACUJA sau FRUCTUL PASIUNII

maracuja

Fructul pasiunii (Passiflora edulis) sau maracuja este originar din Brazilia. Planta care produce acest fruct numara peste 400 de soiuri, dar numai 30 produc fructe comestibile. Fructul pasiunii este numele dat de misionarii spanioli care au asemuit florile plantei cu un ciocan si coroana de spini a lui Hristos in timpul rastignirii. Este unul dintre cele mai gustoase fructe exotice si printre cele mai des folosite in medicina. Maracuja este cunoscut pentru proprietatile sale calmante. Mancat inainte de a merge la culcare, ofera pe timpul noptii un somn odihnitor. Constituie o sursa bogata de vitamina C, vitamina A, fier si potasiu. Pulpa sa este aromata si dulce. Sucul obtinut este un excelent stimulent digestiv si ajuta in tratarea bolilor gastrice. Semintele de maracuja au un continut mare de fibre, necesare organismului in curatirea colonului, imbunatatirea digestiei si prevenirea atacurilor vasculare cerebrale. Vitamina A elimina radicalii liberi care provoaca leziuni la nivelul pielii si amelioreaza vederea. Vitamina C intareste oasele si contribuie la repararea tesuturilor, prevenirea cancerului si a bolilor de inima. Un compus din fruct blocheaza histamina si reduce alergiile si simptomele astmului. Antioxidantii continuti din belsug in fructul pasiunii inhiba cresterea celulelor canceroase. Fructul este indicat si hipertensivilor, dar si femeilor care au diverse probleme menstruale. Fructul pasiunii are proprietati laxative, iar din samburi se extrage un ulei foarte apreciat in ingrijirea tenului si a parului.

Pachet One Diet + Pure Inulin + Shaker Roz
Această dietă de 14 zile este uşor de urmat, flexibilă, nu te înfometează, îţi asigură o cantitate adecvată de carbohidraţi, proteine şi fibre. Şi nu doar două săptămâni: o poţi urma şi pe termen lung!

PAPAYA – fructul ingerilor

papaya (1)

Copacul medicament, pepenele sanatatii sau fructul ingerilor, toate aceste denumiri se refera la papaya, planta originara din America Centrala. Prin continutul sau in antioxidanti si grasimi bune, are efecte anticanceroase, antiimbatranire si detoxifiante, fiind si un bun energizant. Papaya suprima secretia de progesteron la femei, avand astfel proprietati contraceptive. Semintele negre si iuti ale fructului sunt folosite in loc de piper, dar si pentru proprietatile lor antiinflamatoare si analgezice. Papaya accelereaza cicatrizarea plagilor si vindecarea postoperatorie. Imbunatateste vederea si previne arsurile solare si cancerul de piele, datorita continutului de betacaroten. Constituie alimentul ideal in regimurile de slabire. Stimuleaza imunitatea si activitatea ficatului. Papaya contine un ferment unic, papaina, cu proprietati de imbunatatire a digestiei si in acelasi timp de stimulare a arderilor de grasimi. Este un fruct util in prevenirea diabetului si a aterosclerozei. Fibrele de papaya combat cancerului de colon, in timp ce nutrientii ajuta la prevenirea artritei reumatoide si a osteoartritei. Consumat cu regularitate, papaya elimina acneea si ajuta la indepartarea ridurilor. In 100 de grame de fruct se gasesc calciu, fosfor, fier si 150% din doza zilnica recomandata de vitamina C. Papaya ajuta in ulcer, boli de inima si tensiune arteriala crescuta. Apara plamanii fumatorilor pasivi. Pentru a beneficia de toti nutrientii sai, papaya trebuie consumata cruda.

LITCHI – un fruct delicios de… sanatos

litchi

Numit si aluna chinezeasca, litchi este unul dintre cele mai gustoase fructe exotice, importat acum si in Romania. Originar din China, fructul de litchi reprezenta o ofranda traditionala a mandarinilor (functionari de rang inalt in China) adusa suveranilor. Cu 2000 de ani i.e.n., imparatul Chinei se ospata cu litchi, considerate ca fiind cele mai delicioase din Imperiul Celest. Litchi se cultiva in China, Thailanda, Laos, Cambodgia, Vietnam, Bangladesh, Pakistan, India, sudul Japoniei si, mai nou, in California, Hawaii, Florida, sudul Africii si Australia. Pomul (folosit si ca planta ornamentala) produce intre 100 si 200 kg fructe rotunde, usor alungite, avand diametrul de 3-5 cm. La maturitate, fructul este roz sau rosu. Dupa cules, coaja este unsa cu sulf pentru a se limita fragilitatea in timpul transportului. Aceasta tehnica de conservare este controlata si nu prezinta niciun risc pentru consumatori. Savoarea fructului ne duce cu gandul deopotriva la capsuni, trandafir si mosc, iar aroma variaza in functie de gradul de coacere. Uscate, fructele seamana la gust cu stafidele.

100 de grame de fruct litchi contin aproximativ 66 de calorii, 1,3 g fibre, 44 g lipide, 15,23 g zahar, 16,53 g carbohidrati. Fructul mai contine vitamina C, fosfor, potasiu, magneziu si calciu. Litchi contine vitamina C in proportie de 39,2 mg /100 g – la fel de multa ca si portocalele. Concentratia mare de vitamina C ajuta in combaterea bolilor infectioase si la intarirea sistemului osos si a dintilor. De asemenea, favorizeaza asimilarea fierului. Litchi contine si riboflavina (vitamina B2), care joaca un rol crucial in metabolism si in formarea globulelor rosii, mentinerii sanatatii pielii, a unghiilor si a parului. Lipsa vitaminei B2 este indicata de buzele crapate, ochii iritati si sensibili la lumina. Litchi este bogat in minerale: potasiu, care scade tensiunea arteriala, si magneziu, care intra in compozitia a numeroase enzime. De asemenea, fructul are efect pozitiv asupra glandelor si problemelor stomacale.

Litchi este un desert delicios, ce poate fi consumat proaspat sau uscat. Litchi proaspat se poate pastra 4-5 zile intr-o cutie ermetica, la frigider. Se foloseste in salate de fructe, inghetate, salate cu branza si maioneza, dar si la garnituri pentru fripturi. India si China exporta compoturi din acest fruct. Dupa ce se curata de coaja si i se indeparteaza samburele, litchi poate fi folosit in salate, alaturi de rondele de castravete, morcov, salata verde si cativa creveti roz decorticati. Servita rece, cu sos de mustar si menta, salata capata un gust rafinat.

GUAVA – campioana la nutrienti

guava

Guava (Psidium Guajava) este un fruct exotic ce provine din America de Sud. Este intens cultivat in Peru si Mexic, dar se cultiva deja si in Franta si in teritoriile franceze. Planta face parte din familia mirtului, are frunze ovale, stralucitoare si poate ajunge pana la 8-10 metri inaltime. Infloreste in toiul verii, iar pe la sfarsitul lunii octombrie se coc fructele ovale, de culoare galbuie, de marimea si forma unei pere. Guava este parfumat si are o dulceata fina, ce se intensifica pe masura ce te apropii de miezul fructului. Contine pectine si multe vitamine, in special vitamina C si complexul B, fiind un fruct folosit in tratamentul pentru regenerarea colagenului. Fructul guava este recomandat in cazul insomniei, anemiei si starilor de stres. Are cea mai mare concentratie de licopen intre vegetalele de pe planeta, mai mare chiar decat rosiile si pepenele. Licopenul este un antioxidant eficient, printre altele, in prevenirea cancerului de prostata. In plus, o cana de guava contine 688 mg de potasiu, adica cu 60% in plus fata de cat se gaseste intr-o banana. Guava este si o excelenta sursa de proteine: aproape 9 g la cana.

Guava este o componenta esentiala a conservelor exotice. Se aseamana si la gust cu perele, avand un miros de mosc, placut aromat. Miezul (galben sau rosiatic) contine multe seminte maronii. Din punct de vedere al prelucrarii, este fructul ideal pentru industria de conserve. In tarile continentului sud-american are o larga arie de utilizare: din guava se fac compoturi, creme pentru prajituri, marmelada, jeleuri, diferite bauturi, cocktail-uri, vin, conserve si chiar si branza de guava. Acest fruct, comestibil integral (de la coaja la seminte) este favoritul locuitorilor din America de Sud datorita concentratiei mari de zahar si proprietatilor lui revigorante. Pe piata se gasesc de asemenea numeroase produse cosmetice pe baza de guava, destinate detoxifierii, catifelarii si hidratarii tenului. In tara noastra, il putem gasi la sectiunea de fructe exotice a supermarket-urilor.

CARAMBOLA sau placerea de a manca

carambola

Carambola este un fruct originar din Indonezia si, pe langa continutul ofertant de vitamine, are si un „design” foarte simpatic, stelat. Culoarea vibranta, de un verde crud, aroma ametitoare si gustul dulce, usor intepator, delecteaza papilele gustative ale consumatorului. Pe lista compusilor ce ajuta organismul, fructul-stea bifeaza cu brio vitamina C, antioxidantii si zaharurile putine. Cei care sufera de insuficienta renala nu trebuie sa manance acest fruct deoarece, ca si grepfrutul, contine acid oxalic, substanta daunatoare bolnavilor de rinichi.

FEIJOA – pentru tiroida

feijoa

Arborele feijoa (Acca sellowiana) face parte din familia mirtului si creste in America de Sud. Fructul sau de culoare verde spre galben este elipsoidal, de marimea oului de gaina. Miezul este alb, aromat, suculent, usor acidulat si foarte racoritor, cu un gust ce aminteste de cel al ananasului si al fragilor. Fructele coapte contin multe zaharuri, vitaminele C si P, acizi organici (mai ales acid malic) si ulei volatil, in componenta caruia intra mai mult de 90 de substante. Datorita continutul in saruri hidrosolubile de iod, fructele de feijoa intrec toate plantele medicinale cunoscute, de aceea sunt recomandate in tratamentul si profilaxia dereglarilor glandei tiroide. In general, fructele de feijoa sunt considerate un aliment dietetic, foarte benefic pentru sanatate. Din feijoa se pot prepara inghetate, creme, prajituri, iaurturi si chiar vin si cidru. In cosmetica, pulpa intra in compozitia unor creme exfoliante. Gratie frunzelor argintii, lucitoare si florilor de o forma si o culoare neobisnuit de frumoase, planta este intrebuintata si in scop decorativ.

NONI – fructul minune

noni

Noni (Morinda citrifolia) este un fruct exotic ce isi are originea in Polinezia, Tahiti si insulele Hawaii. In regiunea Asiei de Sud, planta  era cunoscuta si folosita de mii de ani. Arborele noni creste pana la 10m  inaltime, iar cei mai mari pot furniza si o cantitate de 2 tone de fructe pe luna. Fructul noni are o forma ovoida, de culoare galbena, cu un gust amar si un miros intepator. In multe culturi, acest fruct se bucura de o admiratie si un respect deosebite, fiind numit si fructul vietii. Gustul lui poate parea ciudat, deoarece este diferit de gusturile cu care ne-am obisnuit. Este iute-acrisor si, din acest motiv, consumului de noni trebuie sa inceapa cu cantitati mici, pana cand organismul se obisnuieste.

In anumite regiuni din India, planta noni este considerata sfanta, fiind amintita si in cronica antica sacra „Ashyuka” care inseamna viata lunga. Indienii o foloseau ca stabilizator al sanatatii corpului. Pe vremea cand bastinasii plecau cu luntrile pentru a se stabili in alte insule, luau cu ei si planta noni, ca s-o cultive in noua tara, ca cea mai importanta avutie a lor. Prin folosirea plantelor de leac, indienii au dezvoltat metode de mentinere a sanatatii trupului si mintii si de prevenire si vindecare naturala a bolilor, pe care le-au numit ayurveda, care in sanscrita inseamna „stiinta vietii”. Sistemul ayurvedic se practica si in zilele noastre in  India si se studiaza acum peste tot in lume, inclusiv in  Romania.

In secolul al XVIII-lea, cand exploratorii europeni au ajuns pe insulele Asiei de Sud, au avut ocazia sa invete de la bastinasi aplicatiile terapeutice ale fructului noni. In  jurnalul sau de bord, capitanul James Cook scria observatiile sale asupra modului in care indienii utilizau fructul noni. In manualul soldatilor care au ajuns pe insulele polineziene in perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial, fructul noni era consemnat ca un aliment sigur, cu efecte bune in mentinerea tonusului psihic si fizic.

Acum 10 ani, fructul Noni a devenit cunoscut si in SUA, ca preparat natural terapeutic, disponibil sub forma de suc sau sirop. In stare simpla, gustul sucului de noni nu este prea placut, dar prin adaos de alte sucuri naturale (struguri si afine) gustul se imbunatateste. Continutul extraordinar in substante biologic active al fructului noni a reusit sa atraga atentia cercetatorilor din intreaga lume. O parte din aceste substante benefice sanatatii umane nu se regasesc in nici o alta leguma sau fruct de pe glob. Astazi milioane de oameni consuma si beneficiaza de secretul redescoperit al fructului noni, ce aduce sanatate si echilibru in viata lor.

Noni contine 18 aminoacizi, numeroase vitamine si minerale (sodiu, potasiu, fier, mangan, magneziu) care completeaza necesarul in vitamine si minerale al organismului. Extractul natural din fructele noni este ideal pentru persoanele care sufera de diabet de tip II. Normalizeaza glicemia si este o sursa importanta de vitaminele A, C, B, calciu si potasiu. Noni scade tensiunea arteriala, imbunatateste digestia, purifica sangele, este antialergic, antibacterian, calmeaza durerile, regleaza somnul si creste rezistenta la stres. Noni contine si substante biologic active deosebite, care accelereaza schimburile de nutrienti intre celule, avand astfel o actiune regenerativa la persoanele in varsta.

TAMARILLO – tomata din pom

tamarillo

Este un fruct originar din America Centrala si de Sud. Se numara printre alimentele consumate candva de incasi, cunoscute la acea vreme drept „tomate de arbust“, data fiind asemanarea dintre cele doua. Fructele cresc grupate in manunchiuri, intr-un arbust vesnic verde, ce nu depaseste 6 m inaltime. Au forma asemanatoare cu cea a unui ou, iar culoarea pulpei variaza de la galben la portocaliu si rosu. Se consuma proaspete, sub forma de sucuri, sau sunt utilizate la prepararea deserturilor, carora le imprima o aroma unica. Fructul este picant, usor dulce si poate fi comparat cu kiwi, rosiile sau fructul pasiunii. Din fructele de tamarillo se obtine ulei vegetal folosit in cosmetica. Astazi, el este cultivat in Columbia, Ecuador, plantatii mai mici existand si in unele parti din Australia, California, Africa si Asia. Fructul este larg raspandit in Noua Zeelanda si Portugalia, unde exista numeroase plantatii comerciale care produc pentru export. In medicina traditionala, tamarillo este recomandat pentru numarul impresionant de minerale pe care le ofera organismului. Este bogat in provitamina A (betacaroten) care ii da fructului culoarea rosiatica si este indispensabila pentru o vedere buna si o piele sanatoasa. Vitaminele C si E, antioxidanti importanti in prevenirea cancerului si vitamina B6, necesara pentru a asigura buna functionare a sistemului nervos, sunt de asemenea prezente in fructul de tamarillo. Tamarillo este si o sursa importanta de fier si de aceea este recomandat in timpul sarcinii. Potasiul continut scade tensiunea arteriala, iar magneziul si fosforul asigura regenerarea celulara. Tamarillo este bogat in fibre care activeaza aparatul digestiv, prevenind constipatia si cancerul de colon.

Postat de Marius Diaconu proprietarul site-ului La Slabit