Praful de proteine

Pana acum, atunci cand va vorbeam de proteine, ma refeream la alimentele naturale. Dar, in afara de albusul de ou, niciunul dintre aceste alimente nu era o proteina pura, in sensul propriu al termenului. Toate eforturile noastre se concentrau deci pe selectia alimentelor cat mai apropiate de puritatea teoretica. Ori, de ani de zile, industria alimentara ne propune un praf de proteine care se apropie, fara sa o atinga, de puritatea dorita. In teorie, aceste preparate la plic au de ce sa ne ispiteasca, dar in practica vom vedea ca ele prezinta un anumit numar de avantaje si de inconveniente pe care este bine sa le punem in balanta inainte de a ne hotari sa le folosim.

Care sunt avantajele si inconvenientele prafului de proteine?

Avantajele

  • Avantajul prafului de proteine consta in puritatea acestora. Aceasta insusire, ce nu prezinta niciun avantaj in cazul unui regim de slabit centrat pe calculul caloriilor, are o mare importanta in cel al unui regim cu proteine pure. Stiti deja ca intestinul subtire, insarcinat sa extraga caloriile din alimente, are cele mai bune performante atunci cand lucreaza asupra unui amestec bine proportionat de proteine, glucide si lipide. Dar cand alimentatia nu-i ofera decat proteine, fortei sale de extractie i se pun bete in roate si totul se petrece ca si cum acest organ si-ar fi pierdut capacitatea de a hrani.
  • In timpul primelor doua etape ale planului Protal – un regim de slabit de lunga durata – puritatea absoluta a acestor prafuri este, desigur, interesanta, dar nu prezinta un avantaj superior in fata alimentului proteic.
  • In schimb, in faza de stabilizare definitiva, atunci cand regimul nu dureaza decat o zi pe saptamana, aceasta puritate extrema se poate dovedi pretioasa, caci ea ascute taisul zilei de joi si intareste impactul si protectia acesteia asupra celorlalte zile ale saptamanii.
  • In plus, prezentarea sub forma de praf le ofera celor care au o viata profesionala incarcata sau neregulata si care nu pot intotdeauna sa se aseze sa manance la orele normale de masa, avantajul de a fi curata si usor de transportat si de folosit in orice situatie.

Chromium Max 500 – Are efect de control al apetitului.

Chromium Max 500

Recomandări:

  • Persoanelor a căror continuă senzaţie de foame, în special de glucide, le scade şansele de a reduce din greutatea corporală.
  • Ca adjuvant în tratamentele recomandate pentru atingerea unui nivel normal al glicemiei,
  • Ajută la scăderea în greutate,
  • Împiedică sinteza colesterolului cu densitate scăzută şi a trigliceridelor,
  • Împiedică formarea colesterolului LDL şi a acizilor graşi,
  • Are efect de încorporare a proteinelor, participă la dezvoltarea musculaturii,
  • Reduce cantitatea de grasimi depuse în organism.

Inconvenientele

  • Inconvenientul major al prafului de proteine consta in faptul ca este un aliment artificial. In conditii normale de viata, fiinta umana nu este un animal biologic programat pentru a se hrani cu prafuri. Organele noastre de simt, vizual, tactil, olfactiv si gustativ precum si centrii cerebrali care gestioneaza senzatia de satietate si placerea gustului ne mana spontan catre alimente care au un anumit aspect, gust, miros, precum si o anumita consistenta. Un praf alb, fie el indulcit si aromat, nu emite niciun stimul capabil sa ne impresioneze. A te hrani inseamna probabil a ingera o anumita cantitate de nutrimente si de energie dar mai ales, si din ce in ce mai mult odata cu nevoia de a compensa stresul vietii cotidiene, inseamna nevoia de a obtine o placere esentiala generata de organele noastre senzoriale si de instinctele noastre satisfacute. Toti nutritionistii stiu ca regimurile prelungite de proteine la plic produc in timp accese inevitabile de bulimie, stare instabila prin definitie care exclude orice speranta de stabilizare. Din acest motiv simplu, dar fundamental, acest tip de alimentatie nu poate si nu trebuie sa fie decat ocazional.
  • Al doilea inconvenient al proteinelor la plic tine de puritatea lor inegala. Mai intai este nevoie sa nu confundati praful de proteine cu substituentii de hrana, simple alimente reconstituite, al caror continut in proteine, glucide si lipide este asemanator cu cel al oricarui aliment traditional, lipsind doar placerea. Plicurile de proteine pentru dieta proteica isi revendica puritatea proteica, dar fara sa o posede cu totul. Fara a cita nume de marca, trebuie sa stiti ca singura puritate care ar putea sa o depaseasca pe cea a zilei de joi din planul Protal ar trebuie sa aiba inscris un continut de 95% de proteine, iar din cate stiu eu, asa ceva nu prea exista pe piata.
  • Al treilea inconvenient tine de valoarea biologica a acestor proteine. Proteinele la plic din comert nu au toate aceeasi calitate. Aceste diferente sunt legate de tipul de alimente din care sunt facute si de modul de extractie. Proteinele sunt lanturi lungi de aminoacizi, dintre care opt sunt indispensabili. Absenta din alimentatie fie si numai a unuia dintre acesti aminoacizi blocheaza intreaga sinteza si obliga organismul sa foreze dupa proteine in propriile sale rezerve musculare. Este cazul proteinelor vegetale, cea mai mare parte incomplete, care trebuie imbogatite cu aminoacizii ce lipsesc. Pentru a evita aceste recombinari artificiale care reusesc cu greu sa egaleze un tot unitar natural, este preferabila alegerea proteinelor complete de origine animala, cele mai uzuale provenind din lapte.
  • Al patrulea inconvenient tine de absenta fibrelor. In absenta fibrelor, tubul digestiv nu regaseste in aceste mese cu prafuri un punct de sprijin necesar bunei sale functionari. Prin urmare, folosirea indelungata a acestor proteine duce la constipatie rebela si la balonari neplacute si uneori dureroase. Absenta fibrelor mai pune si o problema senzoriala. Masa de proteine la plic nu ofera nici consistenta, nici rezistenta de care are nevoie enorma armatura musculara si senzoriala a gurii. Ingestia acestora este prea rapida si-ti da impresia ca ai consumat aer.
  • In sfarsit, in absenta fibrelor, asimilarea alimentelor si a caloriilor acestora este maxima. Exista cateva marci care incorporeaza tarate de grau in proteine, dar prezenta acestora este de obicei simbolica, dar chiar si in aceste doze, aceste fibre insolubile de grau pot sa irite intestinele, adesea prea reactive la femei.

Singurul mijloc veritabil de a se folosi de toate resursele de fibre ce lipsesc atat de puternic acestor proteine la plic este reorientarea catre taratele de ovaz, prototip al fibrei solubile, in acelasi timp delicata cu intestinul si dura cu caloriile pe care le izoleaza si le ia cu sine, eliminandu-le prin scaun – adevarata binecuvantare pentru cel obez; despre multiplele avantaje si posibilitati ale taratelor de ovaz voi vorbi mai pe larg in articolul urmator.

In concluzie, folosit pe termen lung, inconvenientele prafului de proteine se dovedesc mult superioare avantajelor acestuia, dar pentru o utilizare punctuala, acesta se poate arata foarte bun. El poate astfel sa inlocuiasca o masa primejdioasa, un sandvis sau sa impiedice sarirea unei mese. In derularea planului Protal, proteinele la plic nu prezinta interes in etapa de slabire propriu-zisa, dar in cursul stabilizarii definitive, ele pot, in cazul zilei de joi, sa se substituie uneia din cele doua mese principale, amplificand eficienta planului.

Postat de Marius Diaconu proprietarul site-ului cu produse de slabit.