STABILIZAREA DEFINITIVA IN PRACTICA

Pentru cei care ati inceput planul Protal cu un exces de greutate considerabil, regimul de atac v-a permis un debut fulgerator si incurajator, regimul de cursa lunga v-a condus la greutatea dorita si tocmai ati incheiat etapa de stabilizare calculata pe baza a 10 zile pe kilogram pierdut. In aceasta etapa nu doar ca ati scapat de greutatea in plus, dar ati si parcurs fara obstacole perioada in care organismul slabit incearca mult mai aprig si cu mai mare succes sa recupereze greutatea pierduta.

Corpul vostru a renuntat in cele din urma la aceasta reactivitate extrema prin care multiplica avantajele provenite de la fiecare aliment si v-ati regasit in sfarsit natura de baza, care ramane oricum cea a unui obez cu o predispozitie naturala spre ingrasare si cu un metabolism suficient de performant care sa va fi adus deja, o data sau de mai multe ori, in situatia de a lua mult in greutate.

De acum inainte, intrucat aceleasi cauze declanseaza aceleasi efecte, va puteti ingrasa din nou daca nu adoptati in stilul vostru de viata un anumit numar de masuri care sa controleze acest risc. Dar, si aici este pericolul, de acum inainte nu se mai pune problema parcurgerii unei perioade fixe cu indrumari, constrangeri sau limite, ci pur si simplu de cursul obisnuit al vietii care isi reintra in drepturi. De asemenea, masura pe care o veti adopta in acest plan de stabilizare definitiva va trebui pastrata pentru tot restul vietii.

Altfel spus, dintr-o anumita perspectiva, este de neconceput sa va impuneti constrangeri grele pe care nu le-ati putea respecta. In plus, si mai ales, pana acum ati fost ghidat de o retea precisa de indrumari. A trebuit sa tineti un pariu sau o provocare care nu lasa prea mult loc improvizatiei. De acum inainte va veti indeparta de maluri, pentru a inota in larg, cu o autonomie regasita, dar si cu riscuri mari de furtuna si deci de naufragiu.

Si va fi neaparat necesar ca noile indrumari sa fie reduse la minim si interiorizate. Pentru aceasta si pentru a curma fatalitatea re-ingrasarii care apasa pe umerii celui obez, odata pornit la drum, Protal propune, in schimbul a doua masuri simple si putin frustrante, regasirea unei spontaneitati alimentare si uitarea meselor frugale care il revolta pe cel obez.

Aceasta noua indrumare impune intr-un mod strict si regulat pentru tot restul vietii o zi prestabilita de proteine pure pe saptamana si asocierea acestei masuri de baza cu inca una si mai simpla si mai putin restrictiva: sa consumati in fiecare zi trei linguri de tarate de ovaz.

Aceste doua masuri asociate, daca sunt urmate cu strictete, sunt de ajuns pentru a-i veni de hac obezitatii. Ambele actioneaza la radacina raului, exact in locul unde apare aceasta usurinta de a trage foloase de pe urma alimentelor, acolo unde alimentele si caloriile patrund in organism. Proteinele asociate cu taratele de ovaz opun o rezistenta eficienta la extragerea nutrimentelor din bolul alimentar, in intestinul subtire.

Dupa parerea mea, aceste doua masuri reprezinta cel mai putin dureros lucru pe care i l-am putea cere unei persoane obeze, in schimbul unei vieti alimentare normale sase zile din sapte. Experienta mea profesionala ma indeamna sa ma gandesc ca nu exista un obez de bun simt care sa refuze un astfel de targ.

In plus, asociind aceste doua masuri, stabilizarea definitiva a planului Protal beneficiaza si de o arma suplimentara, un atu putin vizibil, dar decisiv, puterea de invatare pe care Protal o dezvolta de-a lungul intregului drum parcurs pentru a slabi si pentru a consolida greutatea pierduta.

Eu, care am creat acest plan pe care il pun in practica zilnic cu pacientii mei, stiu pentru ca o constat zi de zi, ca o persoana grasa sau obeza care a slabit 5, 10, 15, 20 sau 30 de kilograme cu Protal a ajuns, parcurgand succesiv cele patru regimuri, la o cunoastere viscerala si instinctiva a valorii alimentelor care il pot ajuta sa slabeasca sau sa se stabilizeze si si-a insusit reflexe pe care nu le va mai abandona niciodata cu totul.

Incepand cu regimul proteinelor pure, el va fi descoperit forta acestor alimente vitale, pentru ca sunt alese astfel incat sa excluda celelalte doua categorii de nutrimente. De acum inainte, el stie ca aceste alimente impreuna reprezinta o arma extrem de eficienta de pierdere in greutate.

Pe parcursul regimului proteinelor alternative, va fi invatat ca adaosul de legume verzi franeaza viteza de slabire, dar ca aceste alimente vegetale indispensabile nu il impiedica sa slabeasca daca sunt preparate fara adaos de materii grase.

Trecand la etapa de consolidare, va fi inclus in straturi succesive alimente necesare precum painea, fructele, branza, anumite fainoase si, odata cu mesele de gala, regasirea placerii si a alimentelor mai putin importante, fara fierul rosu al culpabilizarii. Astfel, de-a lungul timpului, in sufletul si in trupul sau, el va fi integrat o ierarhie de valori si o clasificare a alimentelor.

Aceasta constructie in etape ce trece progresiv de la vital la mai putin important si invatatura instinctiva pe care o dezvolta fac din Protal regimul cel mai didactic si care, asociat cu alte doua masuri ale stabilizarii definitive, deschide usa catre o adevarata stabilizare, poate chiar catre o vindecare.

Joia proteinelor pure. De ce joia?

In perioada in care asezam diferitele piese a ceea ce urma sa devina Protal, simteam nevoia ca din etapa de stabilizare a greutatii pierdute sa faca parte un rest de indrumare sub forma unei intregi zile de proteine pure, care sa functioneze ca un corector al exceselor saptamanii si aveam obiceiul de a prescrie astfel pe retetele mele: „Respectati o zi de regim cu proteine pure pe saptamana”.

Si aceasta indrumare era urmata cu succes un anumit timp, apoi se estompa lent si sfarsea prin a fi abandonata. Iar pacientii mei imi explicau ca aceasta indrumare, desi simpla si usor de urmat, era tot timpul mutata, reportata si sfarsea prin a disparea sub puterea focului continuu al invitatiilor si al activitatilor cotidiene.

Prin urmare, intr-o zi am decis sa stabilesc intr-o maniera directiva aceasta zi, impunand la intamplare joia. De atunci si ca prin minune, totul s-a schimbat subit. Pacientii o urmau si erau consecventi, pur si simplu pentru ca nu erau ei cei care sa o fi ales, caci nimic nu este mai greu pentru cel gras ca faptul de a trebui sa aleaga el insusi momentul incercarii sale.

Intr-o zi, o pacienta m-a intrebat de ce trebuia sa fie joia si nu o alta zi si i-am raspuns ca joia era „ziua Z” si de atunci am pastrat aceasta versiune. Bineinteles, acest raspuns este o butada, dar ea exprima perfect caracterul impus si nenegociabil al acestei zile de redemptiune a carei functie capitala de reduta impotriva diverselor excese ale saptamanii este prea importanta pentru a fi lasata la alegerea celui sau celei care trebuie sa o respecte.

Particularitati ale zilei de Joi

Cu ce anume difera aceasta zi de proteine pure de celelalte zile de proteine?

In timpul fazei de atac v-am descris in amanunt diferitele alimente din care este alcatuit regimul, regim pe care l-ati folosit in faza initiala, apoi in alternanta cu legume in faza de cursa lunga si caruia i-ati adaugat joia in faza de consolidare. Insa pana aici ati fost sub inalta protectie a unei retele de indrumari foarte precise care lasa prea putin loc initiativei si slabiciunii. Dar din acest moment veti lucra fara un fir conducator.

De acum inainte sunteti liberi sa va hraniti normal sase zile din sapte, iar aceasta zi de joi cu proteine va fi singura si ultima reduta capabila sa tina piept tendintei de ingrasare. Altfel spus, aceasta zi de proteine va trebui urmata perfect, caci fie si numai o singura slabiciune sau greseala care sa-i afecteze eficienta, ar ameninta soliditatea intregului edificiu.

Alimentele care alcatuiesc regimul de joi nu au toate aceeasi puritate proteica. In aceasta zi atat de exacta de stabilizare definitiva, ne intereseaza sa selectionam si sa nu folosim decat alimentele proteice cele mai pure care, impreuna, sa dea rezultatul cel mai percutant si sa le restrangem sau sa le evitam pe acelea care contin o anumita cantitate de glucide si de lipide si al caror consum exagerat ar aduce atingere impactului acestei zile.

  • Reduce tesutul adipos,
  • Accelereaza procesul de ardere metabolica,
  • Reduce apetitul,
  • Faciliteaza extractia grasimilor din tesuturi si eliminarea lor,
  • Suprima eficient pofta de mancare,
  • Persoanelor a căror continuă senzaţie de foame, în special de glucide, le scade şansele de a reduce din greutatea corporală.
  • Ca adjuvant în tratamentele recomandate pentru atingerea unui nivel normal al glicemiei,
  • Ajută la scăderea în greutate,
  • Împiedică sinteza colesterolului cu densitate scăzută şi a trigliceridelor,
  • Împiedică formarea colesterolului LDL şi a acizilor graşi,
  • Are efect de încorporare a proteinelor, participă la dezvoltarea musculaturii,
  • Reduce cantitatea de grasimi depuse în organism.

Ziua de joi in practica. Alegerea alimentelor:

Carnea slaba.

Stiti deja ca porcul si mielul au o carne mult prea grasa pentru a face parte dintre proteinele pure. Printre cele care erau permise, trebuie sa mentionam in primul rand carnea de cal. Este probabil carnea cea mai sanatoasa care poate fi vanduta la macelarie. Foarte saraca in grasimi, este carnea de referinta pentru joia de proteine, singura care, in aceasta zi, poate fi consumata cruda. Este urmata indeaproape de carnea de vitel care face si ea parte, datorita bucatilor sale ce pot fi fripte la gratar, din categoria carnurilor slabe. Muschiuletul este bucata cea mai potrivita pentru ziua de joi.

Friptura de vitel este permisa, cu conditia de a fi bine patrunsa. Coasta de vitel, prea grasa, va fi consumata in celelalte zile ale saptamanii. Carnea de vita este o carne al carei continut de grasimi variaza mult in functie de tipul de bucata. In afara de bucatile de rasol foarte grase, cele mai grase sunt incontestabil antricotul si coasta de vita care nu intra in cercul restrans al proteinelor pure. Pulpa si fileul sunt probabil partile cele mai slabe ale acestui animal.

Exista chiar si carne tocata congelata cu 5% grasimi. Toate acestea pot fi utilizate fara grija in ziua de joi. In schimb, toate celelalte bucati, usor mai grase si permise in regimul proteic standard, vor fi evitate joia. De asemenea, mai trebuie sa stiti ca, in aceasta zi, carnea de vita trebuie sa fie suficient patrunsa, ceea ce nu afecteaza calitatea proteinelor, ci doar elimina o mare parte din grasimile sale.

Pestele si fructele de mare.

In regimul standard cu proteine pure, v-am permis toate sortimentele de peste, de la cei mai slabi, la cei mai grasi. De-a lungul timpului, am acceptat aceste vietati cu carnea grasa, caci pestii albastri de apa rece, precum somonul, sardinele, macroul si tonul, sunt alimente apreciate, dotate cu o imensa capacitate de protectie a inimii si a vaselor de sange si al caror continut de grasimi nu il depaseste pe cel al unui cotlet.

Totusi, acest continut de grasimi, acceptabil in perioada de regim continuu, nu mai poate fi acceptat, caci ziua de joi cu proteine ramane singura reduta de protectie. In schimb, joia, pestele alb va este cel mai bun aliat. In afara de pregatirea clasica a pestelui, fiert, in hartie de gatit, la cuptor, la gratar sau la tigaie, o reteta simpla si originala este aceea de a-l manca crud. Meru cenusiu, dorada sau pestele-pescar se preteaza de minune acestui mod de preparare. Marinati cateva minute in lamaie, taiati in feliute subtiri sau in cubulete, sarati, piperati si aromatizati cu verdeturi din Provence, ei reprezinta un antreu original, proaspat si savuros.

Calcanul si randunica de mare sunt pestii albi cei mai grasi, dar infinit mai slabi decat cea mai scheletica bucata de carne. Astfel ca veti putea consuma peste alb fara niciun fel de teama. Crabii, crevetii, midiile, stridiile, scoicile Saint-Jacques sunt inca si mai slabe decat pestele. Un platou cu fructe de mare poate sa va fie de mare ajutor si sa va scoata din incurcatura daca intr-o joi sunteti constransi sa acceptati o invitatie inopinata la restaurant.

Totusi, daca sunteti amator de fructe de mare si va plac in cantitati mari, evitati stridiile foarte grase, cum ar fi cele de mari dimensiuni. Joia, optati mai degraba pentru Fines de Claire sau, daca bugetul va permite, pentru Belons. Stropiti-le din abundenta cu lamaie pentru a le da savoare, dar nu le beti sucul.

Carnea de pasare.

Carnea de pasare, cu exceptia celei de la pasarile cu ciocul lat, rata si gasca, consumata fara piele, reprezinta una dintre cele mai bune baze ale regimului proteic. In zilele de joi cu proteine, aceasta libertate difuza trebuie stransa in chingile catorva precizari. Puiul, produs de baza, ramane permis in deplina libertate, dar, in afara de piele, va fi nevoie sa evitati aripile, pulpele superioare si tartita pe care sa le pastrati pentru alte zile ale saptamanii. Restul este permis fara restrictii. Bibilica si curcanul sunt pasarile cele mai slabe, mancati in deplina libertate.

Iepurele este un excelent furnizor de proteine pure. Prepelita si porumbelul vin sa diversifice si sa aduca un aer de sarbatoare zilei de joi. Carnea fiecaruia dintre aceste animale de curte se preteaza la moduri diferite de preparare. Puiul poate fi pregatit la cuptor sau la frigare. Joi acordati intaietate gratarului si luati-va precautia de a scoate imediat puiul din vasul respectiv, pentru a-l separa de sucul in care este imbibat.

Curcanul si bibilica se gatesc la cuptor, stropite frecvent cu apa cu lamaie, pentru a le elimina grasimea. Joia vom prefera gratarul inainte de toate pentru a pregati prepelita si porumbelul. Cat despre iepure, se va evita in aceasta zi sosul de mustar care era recomandat in regimul de atac, dar avem inca placerea de a-l prepara cu branza alba slaba si cu mirodenii.

Ouale.

Albusul de ou este alimentul cel mai bogat in proteine, mult mai pur decat cele mai concentrate proteine la plic. Dar albusul nu este decat o parte a oului, iar galbenusul, potrivit pentru alimentatia micutilor, contine numeroase grasimi complexe, dintre care cea mai cunoscuta este colesterolul. Intregul ansamblu formeaza un tot echilibrat care poate fi folosit joia.

Totusi, pentru cei carora le este greu sa se stabilizeze sau daca saptamana a fost foarte relaxata si trebuie sa i se dea zilei de joi cel mai bun impact, nu abuzati de oua sau scoateti galbenusul si consumati oricate albusuri va face placere.

O alta solutie este aceea de a pregati omleta sau oua jumari cu un galbenus si doua albusuri, iar in caz ca va este foarte foame, adaugati lapte praf degresat. Insa trebuie sa stiti ca toate aceste precautii ar fi lipsite de sens si v-ar ruina toate eforturile daca va veti prepara ouale cu unt sau cu ulei. Cumparati-va o tigaie anti-adeziva buna si puneti in ea cateva picaturi de apa inainte de a sparge ouale.

Lactatele degresate.

Branzeturile albe, iaurturile si branza de vaci slabe au avantajul major de a nu contine niciun fel de grasimi. Si atunci ce ramane in aceste alimente, al caror consum creste anual, conform statisticilor? Au, bineinteles, proteine din lapte, chiar acelea care servesc la fabricarea prafului de proteine, dar mai au si lactoza si zaharuri, in cantitati moderate, dar care sunt aici niste intrusi.

Intr-un regim de slabit menit sa fie urmat cinci zile la rand si reluat alternativ timp de mai multe saptamani sau luni, experienta dovedeste ca prezenta lactozei nu atenueaza performantele regimului proteinelor pure si ca lactatele fara grasimi, sursa unica de prospetime si onctuozitate, pot fi consumate fara limite sau cel putin fara sa se depaseasca 700-800 g pe zi. In schimb, intr-un regim de stabilizare definitiva care nu intervine decat o zi pe saptamana, selectia alimentelor trebuie sa fie si mai fina, pentru a limita aportul de lactoza.

Daca facem comparatia intre compozitia iaurtului fara grasimi si a branzei fara grasimi, observam ca pentru acelasi aport caloric, branza ofera mai multe proteine si mai putina lactoza decat iaurtul. Prin urmare, joia, amatorii de lactate fara grasimi vor avea interesul de a privilegia branzeturile albe. Vor putea reveni cu placere la iaurturi in celelalte sase zile ale saptamanii.

Apa.

Si aici este bine sa fie modificate indrumarile din regimul proteinelor pure. Folosit pentru a slabi, un litru si jumatate de apa pe zi mi se pare cel mai bun mod de purificare a unui organism care isi arde propriile grasimi. Dar in joia stabilizatoare, este bine sa crestem doza si sa trecem la doi litri de apa pe zi. Aceasta masura, prin care practic intestinul subtire este inundat, ii reduce acestuia reactivitatea.

Diluand si mai mult alimentele, apa le separa si le franeaza absorbtia si, avantaj suplimentar, accelereaza tranzitul intestinal. Aceasta intensiva imbibare cu apa asociata cu o concentratie maxima de proteine da nastere unei unde de soc al carei efect este nu numai de a paraliza functia de asimilare in ziua de joi, ci si de a prelungi acest efect si in urmatoarele doua sau trei zile ale saptamanii, in care asimilarea alimentelor revine la nivelul sau cel mai ridicat.

Sarea.

Sarea este un aliment indispensabil vietii. Organismul nostru este scaldat intr-un fel de mare interioara (sange, limfa), a carei concentratie in sare aminteste de cea a oceanelor. Dar sarea este dusmanul celui gras si mai ales al celui care incearca sa slabeasca, caci, absorbita in exces, risca sa retina apa si sa se infiltreze in tesuturile deja supraincarcate de grasime. Pe de alta parte, un regim de slabit lipsit de sare tinde sa reduca tensiunea arteriala si are riscul de a obosi daca dureaza prea mult timp.

De aceea, pe parcursul intregii perioade de scadere in greutate si de consolidare, Protal nu impune decat o simpla reduce a consumului de sare. Dar, pentru joia stabilizatoare, indrumarea va fi accentuata, iar aceasta zi-reduta va trebui sa fie mai saraca in sare. O astfel de restrictie punctuala pentru o singura zi nu este de ajuns pentru a face sa scada tensiunea, dar este suficienta pentru a-i permite apei baute sa traverseze foarte rapid organismul, purificandu-l.

Aceasta purificare a tesuturilor le intereseaza in mod deosebit pe femeile care sufera de modificari hormonale puternice ce determina o retentie masiva de apa in anumite momente ale ciclului menstrual. Din aceleasi motive, consumul mustarului trebuie sa fie restrans joia, dar otetul, piperul, mirodeniile si toate condimentele sunt chemate in ajutor pentru a compensa aceasta reducere.

Postat de Marius Diaconu proprietarul site-ului La Slabit